Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Nordre Aker ligger på jumboplass

…derfor bør du krysse en Nordre Aker-politiker inn i bystyret!

Et utvalg av Nordre Aker-politikere som stiller til bystyret. Men sjansen for at de fleste av disse kommer inn, er forsvinnende liten, om ikke mange gir dem et ekstra kryss. Øverst f.v.: Bente M. Larsen, Ingeborg Briseid Kraft, Aase-Marie Olafsen, Camilla Strandskog, Christine Evjen, Gro Omtvedt, Tarjei Helland, Geir Ugland Jacobsen, Yngvar Andersen, Trond Bakkevig, Øystein Sundelin og Rune Svendsen. Foto: Karl A. Kjelstrup / Privat / Consecutiosykkelisten (Wikimedia Commons)

Ingen bydel i Oslo er så dårlig representert i bystyret som Nordre Aker. Her er navnene du bør gi et ekstra kryss, eller en slenger, på stemmeseddelen din. For kun én Nordre Aker-politiker er sikret plass i bystyret etter valget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2019 kl 21:47

NORDRE AKER: Nordre Aker, bydelen med 52.000 innbyggere, eller 7,6 prosent av befolkningen i Oslo, fikk ved valget i 2015 kun to faste representanter i bystyret. Disse var begge fra Høyre – Bård Folke Fredriksen og Øystein Sundelin. Skulle representasjonen i bysyret vært proposjonal med befolkningen, skulle Nordre Aker hatt minst 5 representanter.

I 2019 er Sundelin den eneste politikeren med bostedsadresse i Bydel Nordre Aker, som er "sikret" plass i det neste bystyret. Han står nemlig på forhåndskummulert 4. plass på Oslo Høyres liste. Høyre har i dag 19 representanter. En annen Nordre Aker-representant som er forhåndskummulert, er Tarjei Helland for SV. Han står på en 8. plass, men partiet har i dag kun tre representanter i bystyret, og Helland trenger derfor mange personstemmer, eller at SV gjør et betydelig bedre valg enn for fire år siden, for å komme inn.

Kummuleringer – hvordan fungerer det?

Det stiller 21 partier til valg i Oslo. I dag er åtte partier representert i bystyret. Mye har skjedd i det politiske landskapet på fire år, og bystyresammensetningen i 2019-2023 vil garantert se annerledes ut enn i dag. Det er heller ikke usannsynlig at flere partier blir representert i neste periode – størst sjanse har kanskje Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) og/eller Senterpartiet. Partiene har lange lister med kandidater, og de fleste vil aldri være i nærheten av å komme inn.

Men det er velgerne som avgjør hvem som til syvende og sist kommer inn. Partiene har allerede gitt sine toppkandidater noen "stemmetillegg" ved å kumulere disse – dette er kandidatene partienes nominasjonsmøter vil sikre plass.

Slik fungerer det: For hver kandidat som er forhåndskumulert vil dette tillegget tilsvare 25 prosent av alle de stemmene som partiet får på valgdagen. I et tenkt tilfelle hvor et parti får 1000 stemmer ved et kommunevalg, vil hver av kandidat med stemmetillegg få et forsprang som vil tilsvare 250 personstemmer (kilde: snl.no).


De øvrige kandidatene, uten stemmetillegg på lista stiller dermed i utgangspunktet likt. Dermed kan du som velger påvirke dette ved å gi et kryss til en kandidat på liste, slik at denne kanskje kan klatre på lista.

Du kan også gi en ekstrastemme til en kandidat fra et parti du ikke stemmer på, ved å skrive dennes navn på din stemmeseddel.

Før opp lokale kandidater fra Nordre Aker!

I det sittene byrådet har alle de andre bydelene flere representanter enn Nordre Aker. Og Nordre Aker er en av Oslos mest folkerike bydeler. Dermed mangler vi representanter som kjenner bydelen, som innbyggere. Det kan være uheldig for oss når vedtak som angår bydelen ska fattes i bystyret.

Bystyrets sammenseting 2015-19

Totalt 59 representatner har plass i bystyret

Bydel:

 • Alna - 5 representanter
 • Gamle Oslo - 6 representanter
 • Frogner - 7 representanter
 • Grorud - 4 representanter
 • Grünerløkka - 5 representanter
 • Nordstrand - 6 representanter
 • Nordre Aker - 2 representanter
 • Sagene - 3 representanter
 • St.Hanshaugen - 4 representanter
 • Søndre Nordstrand - 3 representanter
 • Vestre Aker - 4 representanter
 • Ullern - 3 representanter
 • Østensjø - 7 representanter

Nordre Aker Budstikke oppfordrer deg derfor til å gi personstemmer til bydelens egne representanter til bystyret – uavhengig av hvilket parti du stemmer på, trenger vi ombudsmenn i bystyret.


Her er de lokale kandidatene, etter parti, og med kandidatnummeret de har på partiets stemmeseddel. Her har vi valgt ut kandidater fra partier som har størst sannsynlighet for å komme inn i bystyret, gitt de siste meningsmålingene:

Arbeiderpartiet

18. Bente M. Larsen - Arbeiderpartiets BU-lederkandidat har mangeårig erfaring fra lokalpolitikken i bydelen.
57. Amiran Amarasingham Akilan
62. Emil Kverneland Mogstad - Leder i Nordre Aker Arbeiderparti og 2. kandidat til bydelsutvalget.
65. Trond Bakkevig - Kjent av mange som prost i Vestre Aker prosti siden 2000.

Fremskrittspartiet

16. Geir Ugland Jacobsen - Valgkampleder i Oslo Frp, og 3. kandidat til bydelsutvalget.

Høyre

Øystein Sundelin står på forhåndskummulert 4. plass.
13. Camilla Strandskog - møtende stortingsrepresetant.
Høyres Kristoffer S. Gustavsen på nummer 35, tidligere leder i Oslo Unge Høyre, bor i Bydel Frogner, men er vokst opp i Nordre Aker og har blant annet vært Ungdomsrådsleder i bydelen. Han profilerer seg i valgkampen som en Nordre Aker-politiker

Kristelig Folkeparti

17. Emil André Erstad
20. Maria Gabrielsen
25. Hans Petter Hammersmark
42. Morten Magelssen
43. Gunnar Rein Olsen
44. Gro Alsaker-Nøstdahl Omtvedt
49. Magne Storebø

Miljøpartiet de grønne

21. Christine Evjen - leder i Oslo Grønn Ungdom.
43. Aase Marie Olafsen - 1. kandidat til bydelsutvalget.

Rødt

29. Amin Senatorzade
52. Øystein Moe

Senterpartiet

3. Nadine Al-Mustafa
8. Rune Svendsen - 1. kandidat til bydelsutvalget.
18. Inger Karin Hjellbakk Arntzen
33. Morten Lundstein
35. Ola Engelien
46. Betty Søgård
51. Vebjørn Varlid
59. Kirsten Engelstad

Sosialistisk Venstreparti

Tarjei Helland står på forhåndskummulert 8. plass, men kan trenge personstemmer for å få bystyreplass.
33. Mons Lie - lege, og aktiv i kampen for å redde Ullevål sykehus.
45. Yngvar Andersen - kjent bl.a. som treningsveileder i Puls på NRK.
59. Lill Pleym - har tidligere sittet flere perioder i bydelsutvalget.
62. Arnodd Håpnes - biolog i Naturvernforbundet.

Venstre

14. Ingeborg Briseid Kraft - nestleder i bydelutvalget, og 1. kandidat til BU.
22. Borgar Aamaas - 2. kandidat til bydelsutvalget.
33. Liv Irene Haug
44. Tor Kåpvik - 4. kandidat til bydelsutvalget.
48. Kathrine Nitter
61. Hans Weinberger - tidligere direktør ved Teknisk museum.

Komplette lister fra samtlige partier som stiller til valg i Oslo finner du her.

Godt valg!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...