Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Norge bør vurdere å gå tilbake til et 12-årig skoleløp»

– Vi bør derfor vurdere å redusere dagens skoleløp med ett år, fortrinnsvis på slutten, slik at elevene går på skolen fra de er 6 til de er 18, skriver Ingeborg Briseid Kraft (V). Her elever ved Nydalen vgs. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

KOMMENTAR: Ved å kutte ett år på slutten av dagens skoleløp vil vi i tillegg få et helt årskull, om lag 60.000 elever, ett år tidligere ut på arbeidsmarkedet hvert år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2018 kl 09:16

På begynnelsen av 90-tallet ble det foreslått at barn skulle begynne på skolen som 6-åringer. Grunnen var at økonomien trengte kvinnenes arbeidskraft, og for å få kvinnene ut i arbeid måtte man få barna inn i skolen. Etter mye diskusjon valgte Stortinget å innføre ett års tidligere skolestart. Dermed ble lengden på skoleløpet utvidet fra 12 til 13 år.

Det er på tide å stille spørsmål ved om Norge fortsatt skal ha et ekstra skoleår og et 13-årig skoleløp. Bare en håndfull land har 13 års skolegang, og det er ingen grunn til at norske elever skal gå lenger på skolen enn elever i andre land. Vi bør derfor vurdere å redusere dagens skoleløp med ett år, fortrinnsvis på slutten, slik at elevene går på skolen fra de er 6 til de er 18.

Ingeborg Briseid Kraft.

Dette vil ha flere fordeler.

Statistikken viser at det vil bli lærermangel fremover. Kristelig Folkeparti har fått flertall for en lærernorm som i praksis ikke er mulig å gjennomføre fordi Norge ikke har nok lærere. Ved å redusere skoleløpet med ett år vil det bli frigjort flere tusen lærere. Det kan bøte på lærermangelen og vi kan få større lærertetthet.


Forskning viser at det ikke er antall skoleår som avgjør hvor mye elevene lærer, men om man bruker den tiden de er på skolen fornuftig. I dag er det ikke mer enn 50-60 % av tiden på skolen som brukes effektivt, og det er stort potensiale til å få mer ut av skoledagen. Ved å redusere skoleløpet med ett år vil det frigjøres mange milliarder. Hvis midlene som blir frigjort brukes på kvalitetsforbedrende tiltak i resten av skoleløpet, vil vi raskt ta igjen det tapte skoleåret i form av mer effektiv bruk av tiden på skolen.

Ved å kutte ett år på slutten av dagens skoleløp vil vi i tillegg få et helt årskull, om lag 60.000 elever, ett år tidligere ut på arbeidsmarkedet hvert år. Slik kan vi komme eldrebølgen i møte og sikre en mer bærekraftig velferdsstat.

Ingeborg Briseid Kraft

Leder i Nordre Aker Venstre
Nestleder i Nordre Aker bydelsutvalg

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!


LES OGSÅ: Den nye skolebyrådens julegave: 25 nye lærerstillinger

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...