Nordre Aker Budstikke

Lisa var Norges første dyrevernsaktivist

Lisa Kristoffersen, nå hedret med blått skilt på Bjølsen. Foto: Janina Lauritsen / Oslo Museum

Lisa Kristoffersen var både respektert og fryktet i hele Kristiania for sitt store hjerte for dyrene. Hun sparte ingen som slo hestene for sine saftige gloser, sinne og knortekjepp. 17. oktober ble hun hedret med blått skilt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2019 kl 11:59

BJØLSEN: Det er kanskje ikke så kjent, men den store rundkjøringa på Bjølsen, et steinkast fra Badebakken, og mellom studentbyen og Kiwi-butikken, heter Lisa Kristoffersens plass.

Lisa Kristoffersens plass på Bjølsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kristoffersen var Norges første dyrevernsaktivist, og gikk også under navn som «dyre-Lisa», «bikkje-Lisa» og «Kristianias våkne samvittighet». Torsdag 17. oktober ble kvinnen med det store engasjementet hedret med et blått skilt fra Oslo Byes vel – nettopp på plassen som bærer hennes navn.

– I dag hedrer vi en person som fortjener heder. Lisa Kristoffersen var en hverdagshelt. Hun var dyrenes venn i en tid hvor det absolutt ikke var vanlig, sa generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther, under avdukingen.

Og at det var nettopp 17. oktober som ble valg som dag for avdukningen, er ikke helt tilfeldig.


– 17. oktober for 160 år siden ble Dyrebeskyttelsen stiftet, sier Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

BIKKJE-LISA: Lisa Kristoffersen, også kjent som bikkje-Lisa, ble torsdag hedret med Oslo Byes Vels blå skilt. Oslo Byes Vels generalsekretær Ole Rikard Høisæther og Ann Kristin Asbjørnsen (med ryggen til), styreleder i fondet Lisa Kristoffersens Minde. Foto: Janina Lauritsen

Lisa Kristoffersen

Lisa Kristoffersen ble født på Sagene i 1833. Hun giftet seg i ung alder, og hun solgte frukt, bær og blomster på torget i Kristiania for å livnære seg selv og sin syke ektemann.

Hun stilte seg gjerne opp nedenfor Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken for å holde et øye med kjørekarene. Her strevde hestene med tunge lass, og Kristoffersen fulgte nøye med på hvordan de ble behandlet. Hvis kjørekarene ikke lystret henne, rappet hun med i ryggen med knortekjeppen eller blåste i politifløyta si for å tilkalle en konstabel.

– Og var det noen som slet med mannevonde hester? Da tilkalte de Lisa, hun var så flink med dem, forteller Roaldset.


Kristoffersen hadde ikke bare et engasjement for hester, men også for andre dyr. En gang kjøpte hun en sau som ikke kunne gå og trillet den hjem i barnevogn.

– Og det sies at hun sov på gulvet et par år, fordi hundene trengte senga!

Lisa stiftet sin egen dyrevernsorganisasjon som 74-åring. Og i 1921 fikk hun Kongens Fortjenstmedalje som takk for sin innsats for dyrenes veldferdt.

Les mer om historien til Bikkje-Lisa i Sagene Avis!

Og en annen hjertevarm kvinne som har satt navn på området er Mor'Gohjerta. Her kan du lese mer om hvem hun var!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...