Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ny forskningsrapport: Mobilen øker faren for hjernekreft

Politiker vil ha mobilforbud i Osloskoler.

Foto: Arkivfoto

Med mange års mobilbruk øker sjansen for aggressiv hjernekreft. Og - jo større den daglige bruken er, jo større er sjansen for å utvikle hjernekreft. Det sier en forskningsrapport fra Örebro Universitetssykehus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2013 kl 13:47

OSLO: - Jeg mener at vi må ta denne forskningen på fullt alvor. Jeg vil foreslå i helse- og sosialkomiteen å gå inn for mobilforbud på skolene. Vi har tidligere vedtatt et forsiktighetsprinsipp når det gjelder elektromagnetisk stråling og et mobilforbud vil være i tråd med dette, sier leder av helse- og sosialkomiteen i Bydel Vestre Aker, Anita Asdahl Hoff (H).

Fem ganger risiko

En forskergruppe ved Örebro Universitetssykehus er de første som kommer med en rapport om virkningene av bruk av håndholdte mobiltelefoner over mange år.

Med 25 års bruk av håndholdt mobiltelefon er sjansen for aggressiv hjernekreft tre ganger høyere enn for dem som unngår håndholdt mobiltelefon. For området rundt tinningen øker risikoen ytterligere, med fem ganger så stor risiko for å utvikle kreft i hjernen.

En samtaletid i snitt på 40 minutter per dag over ti år gir 2,5 ganger høyere risiko for aggressiv hjernekreft, er et annet funn.

Les også: Flaggstang er mobilmast

Endrer konklusjoner

- Jeg mener at denne rapporten som snart skal publiseres i det seriøse tidsskriftet, International Journal of Oncology, må tas på alvor, sier Hoff.

- Jeg vet at mange sukker oppgitt over resultatene av slik forskning, da det ikke er lenge siden en ekspertgruppe konkluderte med at det var lite sannsynlighet for at stråling fra mobiltelefoner innebar noen helsefare. Jeg vil bare vise til at medisinsk forskning til alle tider har endret konklusjoner over tid på mange områder. Det står da også i siste utgave av Dagens Medisin. I denne sammenheng mener jeg at vi ikke har råd til å la være å være forsiktige når det gjelder barna våre, sier hun videre.

Forskningsgruppens leder, professor i onkologi, Lennart Hardell, oppfattes av mange som kontroversiell når det gjelder påvising av helserisiko knyttet til blant annet mobilstråling. Samtidig har hans forskning hatt stor betydning med hensyn til å påvise kreftfremkallende midler.

Les også: Avviser strålefrykt

Mobilforbud i andre kommuner

Hoff viser til at flere kommuner i Norge har innført mobilforbud i skolen.

- Det er motivert ut fra forskjellige grunner. Stråling er et eksempel, mens mobbing og trakassering, manglende konsentrasjon i skoletiden, uro eller manglende sosiale ferdigheter har vært andre utløsende årsaker til forbud. Et mobilforbud vil kunne ha en positiv innvirkning på flere av disse områdene, sier Hoff.

Les flere saker om stråling:

Lever bak "bombegardiner"

Ikke fritt frem for mobilmaster

Får vi flere falske flaggstenger?

Vil ha mobilmast på Skøyen skole

Frykter stråling på idrettsplass

 

Trapper opp kampen mot stråling

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...