Nordre Aker Budstikke

Ny praksis for kildesortering av gavepapir

I år skal gavepapiret i restavfallsdunken også i Oslo. Akkurat som ellers i landet. Foto: Pixabay/illustrasjonsfoto

Oslo har lenge vært alene i kommune-Norge om å sortere glanset gavepapir som papiravfall. Nå følger Renovasjonsetaten etter og endrer praksis også i hovedstaden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Hvert år dukker spørsmålet opp: Hvor skal egentlig gavepapiret kastes?

Spør du Google er det dominerende svaret restavfallet, i alle fall ifølge renovasjonsselskapene mange steder i landet. Men så langt ikke i Oslo. Her har innpakningspapir sortert som papiravfall, gitt tommel opp.

Årsaken til at de fleste vil ha gavepapiret i restavfallet er at «billige» typer gavepapir ofte ikke egner seg for gjenvinning. Papiret har lavt fiberinnhold, noe som er lett gjenkjennelig ved at papiret revner lett. Manglende fibre erstattes gjerne av leire eller annet fyllstoff i produksjonen, ifølge Renovasjonsetaten i Oslo.

– Vi ser også at det er forvirrende for innbyggerne at Oslo skal håndheve en regel som nabokommunene våre ikke har. Det er mer hensiktsmessig å stå sammen om ett budskap, sier Kjersti Kristoffersen, kommunikasjonsdirektør i Renovasjonsetaten, i en pressemelding.

– I tillegg fører gavepapir gjerne med seg gavebånd og teip. Dette kan være skadelig for sorteringsanleggene.

Gavepapir i restavfallsdunken

Heretter skal gavepapir derfor sorteres som restavfall i Oslo. Papiret må legges i vanlig handlepose som legges i avfallsbeholderen hjemme. Hvis man har store mengder gavepapir – som tilfellet ofte vil være i julen – kan det også legges i en gjennomsiktig avfallssekk og leveres ved en gjenbruksstasjon.

Tykt gavepapir av god kvalitet («gråpapir») kan fortsatt legges i papirbeholderen. Renovasjonsetaten ønsker samtidig å oppfordre til ombruk av gaveinnpakning, og kreative pakkeløsninger som ikke nødvendigvis krever papir.

– Det finnes mange morsomme måter å pakke inn gaver på, også uten typisk julegavepapir. Spar på noen aviser eller ukeblader og bruk sidene som gavepapir. Da får mottakeren en liten leseopplevelse før gaven pakkes opp. Ombruk tar ikke juleferie, sier Kjersti Kristoffersen.

– Hjelp renovatørene våre med å gjøre jobben sin

Men den nye sorteringspraksisen er ikke alt Renovasjonsetaten vil at du skal huske på i julen. Etaten har også følgende oppfordring:


«Du som abonnent er selv ansvarlige for egen beholder. Husk å strø godt på adkomstveier, børst bort snø fra lokket og sørg for at beholdere ikke er frosset fast. Er det ikke fremkommelig for renovatøren får vi ikke tømt beholderne.

Renovasjonsetaten har ansvaret for den kommunale avfallshåndteringen i Oslo, og vi tar hånd om alt avfall du produserer hjemme. Når du sorterer matavfall, plastemballasje og restavfall i grønne, blå og vanlige poser, henter vi det og sørger for at det blir til biogass og biogjødsel, nye plastprodukter og miljøvennlig energi.

Oslo kommune, Renovasjonsetaten og Energigjenvinningsetaten ønsker å lykkes med innsamlingen av husholdningsavfall og utvidet kildesortering sammen med Oslos 650.000 innbyggere.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...