Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ny restaurant i Parkveien

Peruansk kjøkken tar matveien til Oslo

Rodrigo Belda er fra Chile og har vært med å starte tre Delicatessen-restauranter i Oslo. Nå åpner han og kompanjongene peruansk spisested og bar i Parkveien 64, Aymara. Foto: Lars Weimoth

I Peru er det visstnok vel så populært å bli kokk som fotballspiller.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2014 kl 14:32

SENTRUM: Rodrigo Belda fra Delicatessen bringer nå det fremadstormende peruanske kjøkkenet til Oslo når Aymara åpner 4. november.

 

Smak av Andesfjellene

Restaurantnavnet er lånt fra en Inka-stamme med tilhold i Andesfjellene, i et område der landene Chile, Argentina, Peru og Bolivia forenes.

Det latinamerikanske kjøkken er i vinden, og i tillegg til Aymara åpner også Piscoteket i Badstugata og Brazil Churrascaria i Møllergata dørene i høst.

Rodrigo Belda bor på Godlia, og er fra Chile. Kompanjongene i Delicatessen Holding har sagt stopp for flere restauranter med spanske tapas i Oslo, men Belda ville gjøre noe fra sin kant av verden.

- Peru ligger lenger framme på mat enn de fleste. Det er kjempekult med Piscoteket og alle som fremmer det latinamerikanske kjøkken. I New York, London og Spania er dette den «hotteste» mattrenden nå, sier kokken og gründeren.

Syre, sødme og chili

På Aymara i Parkveien 64 vil kjøkkensjef Kim Daniel Aronsen (Palace Grill og Oro), restaurantsjef Michael Buttrey (Delicatessen, Løkka) inneha ledelsen og servere opptil 90 spisegjester pluss bargjester. I helgesvingen stenger stedet klokka 01. Lokalene ligger rett nedenfor Fauna og Alex Sushi. 

Det peruanske kjøkkenet kjennetegnes av proteinrik mat og mye fisk. Ceviche er en signaturrett. Inspirasjonen ligger faktisk tett på land som Japan og Kina. Landet er frodig og har masse jungel. Det gir en råvarefordel. Blant annet importeres krydder, mais og chili direkte fra Peru, forklarer Belda.

- Maisen har lite sødme og chilien er mer aromatisk enn de typene du får i butikkene her. Maten har mye syre, sødme og chili, og kokkene er ikke redde for å dra på i smakene, sier han mens håndverkerne skrur opp skilt og legger planer og gulv i Parkveien. 

Oslo spesialiseres

Det er mange nykommere og spesialiserte matkonsepter i hovedstaden nå. Rodrigo Belda er positiv til framtiden og dreiningene i bransjen. 

- Jeg synes det er mye bra nå. Flere seriøse aktører og bedre konsepter: bistroer, øl, og mat fra spesifikke land og regioner. Det blir færre steder som har «litt av alt». Det kan også se ut som flere har bedre økonomistyring og får sunn økonomi i stedene sine.

- I Peru er det like populært å være kokk som stjernespiller i fotball, sier han før han haster videre til prøvesmaking og gjestespill på Aker Brygge. Av mat fra Peru, selvfølgelig.

 

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...