Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Premierings-debatten:

«Nydalen vgs. – en inkluderende skole»

NYDALEN VGS: – Karakterpress og psykisk helse er noe Nydalen jobber med kontinuerlig, skriver avgangselevene som har signert innlegget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

DEBATT: Selv om dette er en enkeltsak, viser den tydelig en retning vi ikke bør bevege oss inn i. En retning der det blir tabu å belønne folk som overgår forventninger, skriver 33 avgangselever ved Nydalen videregående skole.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2021 kl 14:36

Den 28. juni skrev Kira Amalie Berg Ottesen et Si; D-innlegg om at de elevene i klassen hennes som hadde fått best karakterer fikk et gavekort med hensikt som bokstipend på 1000 kr av ledelsen på Nydalen VGS. Senere omtalte både NRK, VG og Aftenposten innlegget hennes, og i artiklene og på Dagsrevyen samme dag virket det nesten som at det bare var de med høyt snitt som hadde blitt anerkjent på denne måten av ledelsen. Det var det ikke.

Det kom bare frem som en fotnote at premieringene som ble gjort av ledelsen var for svært mange forskjellige elevinnsatser. Premieringen ble også gitt for å vinne ulike typer konkurranser, for å styre og administrere promotering av skolen og for å arbeide for å forbedre og utvikle skolemiljøet og samholdet på skolen. Blant annet ble skolens instagramansvarlige, tidligere elevrådsleder, revysjefene, russepresidenten, promoteringsansvarlig og vinnere av filosofikonkurranser premiert. For oss virker det som Nydalen har andre prioriteringer enn å dyrke karakterpress.

Mot slutten av VG sitt innlegg sier påtroppende elevorganisasjonsleder Edvard Botterli Udnæs: «Dette handler om en skole som legger til rette for pengepremier og dyrking av elevene med de beste karakterene fremfor fellesskap og mangfold blant elevene.» Hvis ikke premiering av de som har stått i spissen for å prøve å forbedre fellesskapet og mangfoldet blant elevene slik som elevrådslederen, revysjefene og russestyret er god nok, vet vi ikke hva som skal være det. Det skolen har gjort, er å skape en balanse mellom å premiere det som er gode akademiske prestasjoner, og det som er godt og viktig arbeid for å forbedre skolemiljøet og samholdet. Det er jo nettopp dette som er alt skolen står for; at elevene skal prestere godt og på samme tid trives, føle seg inkludert og føle seg sett.

Karakterpress og psykisk helse er noe Nydalen jobber med kontinuerlig. Fordi vi gikk studiespesialiserende kan vi ikke uttrykke oss spesifikt om situasjonen på helse- og oppvekstfag, men vet av personlig erfaring at lærerne, ledelsen og medelevene hele veien har jobbet mot mindre grad av karakterpress og god psykisk helse for elevene. De har vært motiverende, hjelpsomme, støttende og alltid vært der for deg. Elevene har også sammen med ledelsen gjennomført flere kampanjer som aktivt motvirker karakterpress på skolen. Lærerne har gitt deg nye sjanser hvis du skulle ha en dårlig dag, ledelsen og rådgiverne har alltid en åpen dør hvis man ønsker å snakke, og elevene har etter vår erfaring opplevd mindre karakterpress på Nydalen enn på ungdomsskolen.


Selv om dette er en enkeltsak, viser den tydelig en retning vi ikke bør bevege oss inn i. En retning der det blir tabu å belønne folk som overgår forventninger. Det er viktig og nødvendig å se på gode prestasjoner som noe bra, ikke noe som skal skambelegges. Vi gratulerer på det sterkeste de som ble premiert for sine gode karakterer, og de som bidro til et bedre skolemiljø, og de som vant store og viktige konkurranser, og ikke minst alle de som nettopp har fullført VGS.

Det var ikke tilfeldig at ledelsen ved Nydalen ga «Gullskjorta» – en premie som vanligvis tildeles bare noen få elever som på en eller annen måte har bidratt til bedre skolemiljø – til 215 elever i år, nettopp fordi alle avgangselevene på skolen har kommet seg gjennom et svært vanskelig skoleår. De har kommet seg gjennom digital undervisning, raskt endrende tiltak, streik og mangel på sosial kontakt på strålende vis, og hele veien støttet hverandre. Men da er det også på sin plass å anerkjenne de som tross ekstra hard motstand i år har klart å prestere så bra som de har gjort innen flere arenaer; ikke bare karaktermessig. Hvorvidt premiering i form av penger er riktig gave å gi er én diskusjon, men det å undertrykke muligheten til skolene å fremheve elever de ønsker å fremheve er svært uheldig. Det er trist dersom man begynner å se på godt arbeid som noe man skal skamme seg over i stedet for å være stolt over.

Signert av:
Andrea Vonheim Bruaset (18), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Elias Schrøder Knudsen (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Embla Hasvoll (18), tidligere revysjef og avgangselev ved Nydalen VGS
Erle Syvertsen (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Emil Hille (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Fanny Økern (18), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Haakon Bogen (18), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Hans Bertil Olsson (18), tidligere russepresident og avgangselev ved Nydalen VGS
Helene Sofie Tveter (18), tidligere revysjef og avgangselev ved Nydalen VGS
Herman Hytta Gunnarsen (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Ingrid Waage (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Ingrid Rikheim Ramstad (19), tidligere instagramansvarlig og avgangselev ved Nydalen VGS
Lars Joakim Jørstad (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Leon Steinheim Nygård (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Linnea Halse (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Lovise Bergset Janols (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Maria Bøye Bjerkvoll (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Marie Lund Dahlin (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Marte Sørflaten Bolstad (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Marte Ødegaard (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Marthe Brekke (19), tidligere viserussepresident og avgangselev ved Nydalen VGS
Magnus Alexander Strømseng (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Magnus Eide-Fredriksen (18), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Magnus Knarvik Hørnes (18), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Magnus Sparre Hovet (18), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Nikolai Vedeler Amundsen (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Nora Bjerke Dalheim (19), tidligere elevrådsleder og avgangselev ved Nydalen VGS
Signe Hvalgård Borg (19), tidligere revysjef og avgangselev ved Nydalen VGS
Silje Bjerkely Ripel (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Sunniva Cook (18), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Tanvi Dadwal (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Thea Utaker (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS
Yngvild Langedal Breivik (19), tidligere avgangselev ved Nydalen VGS

Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...