Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Nye skoleplasser skal fullfinansieres

Tone Tellevik Dahl, byråd for oppvekst og kunnskap. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

KOMMENTAR: Nordre Aker vil få over 1000 flere elever de neste ti årene. Det nye byrådet vil fullfinansiere alle skoleplassene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2016 kl 12:00

Oslo vokser. Det gjør også Nordre Aker, som ifølge framskrivinger vil få over 1000 flere elever i grunnskolen de neste ti årene sammenliknet med det skolene i bydelen har i dag. Om Høyre-byrådet hadde fått fortsette, ville skolene bare fått betalt 80 prosent av kostnadene for de nye elevene.

Skjebnesvangert Høyre-vedtak

I 2011 vedtok nemlig Høyre-byrådet at de bare ville betale 80 prosent av kostnaden for nye elever i Osloskolen. På fire år «sparte» de 116 mill. kroner på ikke å betale full pris når nye elever troppet opp i skolegården. En sum som kunne gitt nesten 200 lærere.

Nei til store klasser og færre lærere

Vi i det nye byrådet har også stilt oss spørsmålet: Skal vi bare betale 80 prosent av kostnadene for disse elevene, eller skal vi la en elev være en elev – og betale for oss?

Om vi hadde videreført Høyre-byrådets finansieringspolitikk, ville vi fått en innsparing i hundremillionersklassen. Dette kunne vi brukt på andre gode formål. Men er det riktig at elevene skal betale regningen? Store klasser og kutt i lærerstillinger reduserer også muligheten til å være tett på elevenes læring. Det øker sjansene for at lærevansker ikke blir fanget opp og fulgt opp, og at elevene ikke fullfører og består skoleløpet. Det er ikke en sjanse vi vil ta.

Vi må møte befolkningsveksten offensivt

Arbeiderpartiet og byrådet vil møte veksten i antall osloelever offensivt. Vi mener skolene må kompenseres for den faktiske kostnaden som følger av at vi får flere elever. I byrådets budsjettforslag for 2017, foreslår vi å øke finansieringen av nye elever i grunnskolen til 95 prosent fra 2017 og 100 prosent fra 2018. I tillegg dobler vi lærersatsingen vår i 2017, og vi setter av 10 milliarder kroner til å bygge nye skolebygg frem mot 2020.

Oslo vokser, men det skal ikke gå på bekostning av elevene og skolenes mulighet til å være tett på elevenes læring. For det viktigste vi gjør når vi skal forberede oss på fremtiden, er å investere i generasjonen som skal forme fremtiden. I Nordre Aker, som i resten av verden.

Delta i debatten! Send til meninger@nab.no!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...