Nordre Aker Budstikke

19-åringene Henryette og Maya dro til Uganda for å lære bort engelsk og data

Maya og Henryette bidrar i undervisningen. Foto: PRIVAT

– De norske jentene er til stor inspirasjon, og bidrar til et skikkelig energikick ved skolen, sier grunnleggeren av Girls have a dream School i Uganda, Bitten Schei.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2017 kl 10:05

NORDRE AKER: For fire år siden startet Bitten Schei fra Notodden og Norge, Girls Have A Dream School, i Katadde i Uganda. Med en drøm om å forandre livene til fattige jenter i Uganda. Jenter som verken har utdannelse eller yrkeserfaring. Mange er analfabeter, og også helt uten engelskkunnskaper. 

Det hele startet med en symaskin... Foto: PRIVAT

– Dette er jenter som kanskje aldri har vært på skole, og aldri har fått sjansen til å jobbe med noe de selv vil, står det blant annet på hjemmesiden til skolen og organisasjonen.

– Vi startet med en symaskin! Dette er afrikanske jenter som er de fattigste av de fattige. Til nå har vi hatt rundt 100 jenter ved skolen, 25 prosent av de har klart å skape seg sin egen arbeidsplass. Vi gir de mulighet til å få et lite lån til feks en symaskin i vår Drømmebank. 25 prosent har fått seg en jobb. Dette handler om sosialt entreprenørskap, sier Schei, som har lokale Nalule Esther som partner og rektorvved skoleprosjektet. 

Bitten Schei deler ut diplom ved skolen. Foto: PRIVAT


Schei har selv jobbet med sosialt entreprenørskap i Uganda i 12 år, gjennom mothercourage.no, og som skolen også er en del av. 

Finansieringen av skolen er samlet inn gjennom diverse nettverk der Facebook står sentralt.

– Dette handler mye om nettverk, kompetanse og kapital, understreker Schei. 

Blant annet har skolen fått brukte PC'er fra ungdomsskolen til Scheis egne sønner i Heddal.

Det har også tidligere vært andre norske som har reist til Uganda og bidratt ved skolen. Schei oppfordrer flere til å komme. 


Foto: PRIVAT

– Henryette og Maya er til stor inspirasjon, og bidrar til et skikkelig energikick ved skolen, sier grunnleggeren av drømmeskolen i Uganda.  

De ugandiske jentene får blant opplæring i sying, strikking, frisøryrket, catering og dataopplæring. Men også engelsk og entreprenørskap.

Lærer bort engelsk og data

19-åringene Henryette Johanne Aaby-Setten fra Grefsen og Maya Severinsen Wettre fra Kjelsås, jobbet og sparte penger etter endt videregående skole ved Foss, og dro til Uganda for å hjelpe til ved skolen.

Maya og Henryette (til høyre i svart) lærer bort engelsk og data til jenter og kvinner i Uganda. Foto: PRIVAT


1. november satt de seg på flyet fra NOrge, og de skal være ved skolen ut måneden.

– Vi dro til Uganda for å lære jentene ved Girls have a dream school engelsk og data. Vi visste at skolen hadde noen pc-er, men at de ikke ble tatt til bruk. Vi dro også ned hit for å oppleve Uganda, forteller de lokale jentene fra Nordre Aker.

– Det ene bildet er fra da vi besøkte en gruppe med damer som alle har sin egen lille bedrift. De får muligheten til å ta opp ett mikrolån av den samme organisasjonen, Small is great. Dette gjør at de kan ekspandere bedriften og klare å brødfø egen familie, forteller jentene.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...