Aksjon skolestart:
2048 bilførere og syklister har blitt stoppet. For enkelte har det blitt dyrt

Fire syklister ble vinkt til side etter å ha syklet på rødt lys lenger opp i Sognsveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
2048 trafikanter har blitt kontrollert etter to uker med aksjoner på skoleveiene i Oslo politidistrikt. Flere syklister er også tatt etter å ha syklet på rødt lys.
Publisert: 31.08.2020 kl 15:35
Sist oppdatert: 31.08.2020 kl 15:39
OSLO: I løpet av de to ukene Aksjon skolestart har pågått, er 135 skoler besøkt én eller flere ganger, og 2048 personer kontrollert i Oslo politidistrikt, og har fått reaksjoner. Disse fordeler seg slik:
- 60 anmeldelser.
- 14 førerkortbeslag.
- 1127 forenklede forelegg, hvorav 671 for mobilbruk, 315 for høy hastighet, 72 for kjøring mot rødt lyssignal, 43 for kjøring i strid med skilt, og 9 for manglende sikring av barn i bil m.m.
- 226 gebyr, hvorav 217 for manglende bruk av bilbelte.
- 13 avskiltede kjøretøy.
Ingen av de kontrollerte sjåførene har vært ruspåvirkede, ifølge politiet.
De samme overtredelsene
– Det er mye av de samme tingene som går igjen og topper statistikken: mobilbruk, hastighet og manglende bruk av bilbelte, sier politioverbetjent Finn Erik Grønli, som har koordinert aksjonen i Oslo politidistrikt, som omfatter Oslo og kommunene Asker og Bærum.
De høyeste hastigheten målt i en 50-sone er 108 km/t, Gamle Lommedalsvei, 99 i Østensjøveien ved Østensjø skole, 96 i Sørkedalsveien fra Smestad mot Majorstuen, og 92 km/t i Nedre Prinsdals vei.
Høyeste målte hastighet i en 60-sone var 88 km/t, mens høyeste hastighet i en 40-sone var 65 km/t. På veier med fartsgrense på inntil 60 km/t, skrives det normalt ut forelegg for fartsovertredelser på inntil 25 km/t. Er farten høyere enn dette blir det automatisk anmeldelse, men også lavere fartsovertredelser kan bli anmeldt, dersom andre forhold ved kjøringen er skjerpende.
– De fleste sjåførene er flinke og oppmerksomme. De viser aktsomhet, varsomhet og hensynsfullhet, men dessverre er det samtidig alt for mange som ikke er tilstrekkelig flinke, som årets resultater av aksjon skolestart viser. Når vi beveger oss opp i 108 km/t i en 50-sone, så er det langt over grensen på en skolevei. Dessverre så var ikke det et enestående tilfelle, sier Grønli.
Han mener disse funnene er bekymringsfulle.
– Konsekvensene om noe skjer da, er veldig store. Det er små barn vi snakker om som er på skoleveien, og de er ofte impulsive kan ha et uforutsigbart handlingsmønster.
Resultatene i Nordre Aker
I Nordre Aker var Aksjon skolestart på skoleveiene ved Tåsen, Kringsjå, Korsvoll, Ullevål og Disen skoler. Resultatene kan du lese i denne saken (Nordre Aker Budstikke har foreløpig ikke fått resultatene ved kontrollen ved Disen torsdag i forrige uke):
Sykling på rødt lys
Under årets aksjon har også flere syklister fått forelegg på 1200 kroner for sykling på rødt lys. Politiet har i sin rapport ikke differensiert mellom kjøring og sykling på rødt lys, og Grønli kan derfor ikke svare på hvor mange av de 72 foreleggene som gjelder sykkel.
Men Aftenposten skrev i forrige uke at 15 syklister ble bøtelagt for dette i Akersgata onsdag i forrige uke, og da Nordre Aker Budstikke var med i Sognsveien tirsdag ble det skrevet fire slike forelegg.
– Det er ikke noe problem at mange sykler, men heller måten noen sykler på, sier Grønli, som mener det nok er flere aspekter som fører til at flere nå har fått reaksjoner.
– Når veimyndighetene legger til rette for syklister, er det viktig at de gjør det på en god måte. Noen steder opphører sykkelfeltene, før de dukker opp igjen. Helheten er ikke alltid tilstede, selv om vi er på vei, sier han. Han nevner også at det har blitt flere syklister, og også at kjøreatferden hos enkelte elsparkesyklister – som er kategorisert som syklister – er utfordrende.
– Står forelegget på 1200 kroner i stil med overtredelsen? Det er jo forskjell på de potensielle skadene en bil og en sykkel på rødt lys kan utgjøre.
– Når så mange sykler på rødt lys har det nok med at folk ikke vet om det det, om holdninger eller at de ikke reflekterer over egne handlinger. Som syklist er man også mest utsatt hvis det skjer en ulykke. Trafikken er en samhandling mellom forskjellige trafikantgrupper, sier Grønli.
– Om det står i stil; det er politikerne som vurderer og bestemmer sanksjonene. Men at det er gjenstand for en vurdering, det er på sin plass. Spesielt når andelen syklister øker.
Til sammenlikning er forelegget for kjøring med bil på rødt lys 6800 kroner.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!