21.000 elever gjør som dem, og tilbringer en ferieuke på skolen

GLEDER SEG TIL SOMMERSKOLE: Bertine, Teodor, Marthe, Maja og Arwen, med Marte Gerhardsen, Are Enger og Ingvild Vestmoen, og en jublende journalistgjeng på Grefsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Den nye skolesjefen var selv med på å åpne Sommerskolen på Grefsen den første dagen i sommerferien.
Publisert: 24.06.2019 kl 18:05
Sist oppdatert: 25.06.2019 kl 08:13
GREFSEN: – Jeg er veldig glad for at Osloskolen har et slikt flott tilbud til elevene i sommerferien. Og det er stas å se at de strømmer på, forventningsfulle og spente, sier Marte Gerhardsen.
I tre uker har hun vært direktør i Utdanningsetaten. Hun forteller om besøk på flere av skolene i hovedstaden, og at det er mye nytt å sette seg inn i.
– Det har vært utrolig gøy, og litt overveldende. Osloskolen er veldig variert, sier Gerhardsen.
– Jeg har snakket med ansatte og elever, for å lære og forstå. Det er utrolig mye flinke og engasjerte folk i Osloskolen.
LES OGSÅ: Marte Gerhardsen fra Nordberg er ny skolesjef: – Jeg er ikke spesielt skvetten
Sommerskolen
Fredag gikk elevene ut i sommerferie, men i de to første ferieukene, og de to siste før skolestart i august, er det likevel fullt av liv på en rekke skoler i byen. Tilsammen 21.000 elever har i år fått plass på et kurs i Sommerskolen, over 10.000 av disse deltar allerede denne uka.

Rektor Are Enger, UDE-direktør Marte Gerhardsen og Sommerskoleleder på Grefsen, Ingvild Vestmoen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Og mange av lærerne som egentlig har ferie, tar seg sommerjobb i Sommerskolen.
– De føler at dette er fint å være med på. Tilsammen er det 1000 lærere og assistenter som jobber med Sommerskolen. Det er lærere, lærerstudenter og noen elever fra videregående. Sommerskolen er jo en fin rekruteringsarena for Osloskolen. Vi trenger mange dyktige lærere i fremtiden, sier utdanningsdirektøren, og legger til:
– Dette må jo være Oslos morsomste sommerjobb!
Det kan Ingvild Vestmoen skrive under på. Hun er leder for Sommerskolens avdeling på Grefsen. 350 barn fra hele byen skal i år være med på Sommerskolen på Grefsen, for å fordype seg i naturfag, matte eller norsk. Men det er ikke noen vanlig skoleuke de skal gjennom. I norsk får elevene være journalister og lage avis, i matte er det hiphop-dans, og i naturfag får de lære om den fantastiske kroppen, og gjøre spennende forsøk.
– I tillegge er det fysisk aktivitet hver dag, sier Vestmoen.
Sommerskolen passer nemlig både for elever som ønsker faglige utfordringer og for elever som vil øve litt ekstra. Kursene i Sommerskolen Oslo er i tillegg sosiale og aktive – og det legges stor vekt på at alle skal trives.
Blir kjent
Inne i gruppa med journalister, møter vi 4. klassingene Bertine fra Nordpolen skole, Marthe fra Kjelsås skole, og Arwen og Teodor fra Grefsen skole. De har hatt en knapp halvtime sammen, og er midt i en bli kjent-runde.
– Hvorfor ville dere bruke den første skoleferieuka på skolen? spør vi.
– Fordi mamma og pappa er på jobb, og det blir litt lenge å være alene hjemme, sier Teodor. Men det er jo ikke bare derfor.
– Det er gøy å møte nye folk, supplerer Marthe.

F.v.: Sommerskoleleder på Grefsen, Ingvild Vestmoen, Grefsen-rektor Are Enger, UDE-direktør Marte Gerhardsen, med Teodor, Arwen, Marthe og Bertine. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
For her er det god mulighet til å få nye venner. Ingen av de fire kjente hverandre fra før, og når læreren spør hvor mange som nå har snakket med noen de ikke kjente før de kom hit i morges, rekker samtlige i rommet opp hendene.
– Det er kjempebra at barna får møte hverandre på tvers av byen og skolegrenser, sier Grefsen-rekor Are Enger, som er strålende fornøyd med å holde åpent for den populære Sommerskolen.
77 kurs
I år tilbys det 77 ulike kurs i Sommerskolen. Det legges opp til at elevene kan fordype seg i skolefag i kombinasjon med for eksempel programmering, journalistikk, språk, design og formgivning, friluftsliv, matlaging, dans, drama, teknologi med mer. På andre kurs kan elevene få større faglige utfordringer ved for eksempel å prøve seg på fag og emner de møter senere i skoleløpet. Alle kursene er kombinert med fysisk aktivitet, som svømming, ballspill, dans, turer eller ekskursjoner.
Kursene tilbys på 46 kurssteder fordelt over hele byen. De fleste kursene gjennomføres på skoler – fra Lysejordet i vest, til Rommen, Tiurleiken og Haugen i nordøst og Lusetjern i sør. Det er 14. gang Sommerskolen Oslo inviterer byens barn og unge til lærerike og aktive sommeruker.
Flere nye kurs i yrkesfag
Sommerskolen Oslo setter opp nye kurs hvert år. I år er det nye yrkesfagskurs for ungdomsskoleelever, slik at de kan prøve seg på yrkesfag allerede mens de går på ungdomsskolen: Det arrangeres blant annet kurs i design og tekstil, møbelsnekker og blomsterdekoratør på Edvard Munch vgs. På Kuben vgs. kan de prøve seg på helse- og oppvekstfag, byggfag, frisør eller bilfag, teknikk og industriell produksjon.
Nytt i år er også et eksamensforberedende kurs for elever på Vg1 studiespesialisering som har strøket i matematikk.
Populært blant de yngste
For de yngste elevene er det kursene med svømming som er mest populære. I år hadde 2004 elever kurset Modige monstre og trassige tryllestaver (1. og 2. trinn) på sitt førstevalg. Matematikkursene Moro med måling og Eventyrlige mattegrubliser – også de for 1. og 2. trinn og med svømming – sto også som førstevalg hos mange med hele 1622 og 1532 søkere.
For 3. og 4. trinn er kurset Sommerskolens detektivbyrå mest populært med 1590 søkere, mens for 5.-7. trinn er Bygg byen – design hus i 3D mest populært.
Vitenparken i Ås er en ny samarbeidspartner for Sommerskolen i år. De har laget kurset Grønn vitenskap der elevene på 5.-7. trinn skal lære om hvordan teknologi og design er viktig for å skape en grønnere verden.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!