Nordre Aker Budstikke

60 år som julenisse

Fred Osther feirer jubileum.

JUL: Gang rundt enebærbusken. Fra Santa Wintergame 2013.

Kanskje er Fred Osther norgesrekordholder som nisse med sitt jubileum i år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2013 kl 11:33

OSLO: At Oslo-nissen Osther var den som i sin tid startet Norway cup, er slett ingen hemmelighet, verken blant sportsfolket, eller i den internasjonale standen av profesjonelle julemenn med høy skjeggfaktor.

De som trodde jula var over 13. januar, tok skammelig feil. For Osther og andre julefanatikere varer den ikke bare helt til påske, men til og med juli.

Første august begynner forberedelsene til neste høytid.

Skogsnisse

Skogsnissen på 71 år, bor nå i skogskanten på Kjelsås (naturligvis), men herjet fritt og vilt i sportskretsene på Nordstrand i de yngre dager, hvor personligheten og familien hadde håndball som sin eliteidrett.


Før ideen om det som etter hvert er blitt verdens største fotballsamling på Ekebergsletta, Norway Cup, kom til ham.

Han har som en av bare to i Norge vært Coca Cola-nisse - og det i 10 år. Noe som ikke lenger tales så høyt om i kretsene, Det Norske Nisselaug, hvor både vatt- og kommunestyrenisser er forholdsvis uglesett.

Fred Osther er også eneste europeiske medlem av 1000 i amerikanske "Amalgamed Orded of Real Bearded Santas".

Kanskje har han også som filatelist verdens største frimerkesamling, med vel 80 prosent av alle utkomne julenissefrimerker i verden, ca 500 - 1000 forskjellige. Det er lenge siden er det at han kom ut av tellinga.

Rikt liv

Dette bare for å nevne noen få av merittene han har flesket til seg, i sitt omfattende og rike liv.


- Ellers har jeg en mengde spesielle hobbyer. Blant annet samles avisartikler om tomter, og jeg har vel 2000 av dem, derav 500-1000 utklipp om meg selv, stråler julefantasten - ganske så høy i hatten.

Les også: Denne nissen fikk ideen til Norway Cup

Santa Wintergame

Oslonissen har nettopp kommet hjem fra Santa Wintergame, julenissenes OL, hvor hel og halvprofesjnelle grautgramser fra hele verden nå på 11. året samles på Savalen i Tynset kommune og flagger jula ut med brask og fres.

Fred er ikke kjappest her i skorsteinsklatring, da mye graut har øket volumet under belte og skapt fare for fastsettelse. Dessuten er den (h)julbeinte blitt såpass stiv i føttene at hurtigpakking takles bedre. Postsekkasting er også for utfordrende for den nå nærmere paraolympiske Osther.

- Men jeg lever fortsatt, stadfester julegubben.


Og søstra til severdigheten på Kjelsås heter - Marry Christmas ...

Les også: «Er du også lei av at pappa er på do når nissen kommer?»

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...