Nordre Aker Budstikke

De 15 ungdommene i Skar leir:

– Vi er vanlige folk

har blitt «overtatt» av ungdommer som ønsker å starte opp et øko-kollektiv. De mener planen deres ikke strider med kommunens intensjoner med leiren. Bosetterne har flyttet inn i de gamle bolighusene, til venstre for dette motivet, som bl.a. viser kommandantboligen. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup

Kommunen har bedt om dette selv, når de lar leiren forfalle, mener gruppen som bosatte seg ulovlig i Skar leir i helgen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2010 kl 08:44

MARIDALEN: Innflyttingen har vært planlagt i flere måneder, forteller en av beboerne til Nordre Aker Budstikke. Han vil bare kalles Jan.

LES OGSÅ: Skar leir er okkupert

— Først og fremst er vi vanlige mennesker som vil bo her, og som vil leve i tråd med naturen, sier han.

Var planlagt

Ifølge Jan består de om lag 15 beboerne av ungdom, hovedsakelig mellom 18 og 25 år, men de eldste er 35. De har i et par år vært på jakt etter et sted å opprette et økologisk kollektiv i Oslo-området. Valget falt på den nedlagte militærleiren på Skar, som siden 2007 har vært eid av Oslo kommune, og som stort sett har stått tom de siste årene.

— Vi har bare flyttet inn i de seks bolighusene syd på området, sier Jan.

Han avviser at innflytterne har noe som helst med beboerne som ble kastet ut av Hausmanns gate 42 før helgen å gjøre.


— Vi er studenter, snekkere og lastebilsjåfører. Det er til og med folk som jobber i butikker i nærområdet. Vi er vanlige folk, som tjener penger. Vi tror ikke at vi kan bo her på dette flotte stedet gratis og ikke gjøre noen ting. Vi har allerede brukt mye penger på stedet, sier Jan.

— Ikke noe tilsyn

Gruppen har investert i septiktank og renser drikkevann fra Skarselva. De har kjøpt møbler og startet å reparere husene.

— Det så akkurat ut som på gamle bilder fra Tsjernobyl; som om et helt samfunn plutselig har forsvunnet herfra på mystisk vis. Dørene sto åpne, det har ikke vært noe tilsyn her i det hele tatt, sier Jan.

Økologisk

— Vi er ikke okkupanter. Å si det, og å påstå at vi tar oss til rette på annen manns grunn synes jeg er tendensiøst. Her har det stått tomt, og kommunen har latt stedet forfalle. Det er kommunal eiendom, og dermed tilhører den også oss, innbyggere i Oslo, sier Jan.

I følge Jan har flere naboer vært innom.


— De er nok litt skeptiske først; de kjenner oss jo ikke. Men vi har blitt veldig positivt mottatt. "Vi har ventet på dere," er det folk som sier.

Til våren vil beboerne starte økologisk hage og salg i kafeen. Den er allerede åpen, foreløpig med økologisk kaffe og te. Men de vil også etablere et kulturelt møtested på Skar for unge og gamle, og vil samarbeide med lokalpolitikerne. De vil også åpne for at ungdom som vil lære om økologisk livsstil skal få slå seg ned i kollektivet.

— Vi vil sette fokus på økologisk og miljøvennlig livsstil, og ikke minst på boligsituasjonen i Oslo, som er veldig vanskelig for mange unge, sier Jan.


Han sier gruppen mener de passer godt inn i kommunens planer for leiren. Naturbarnehage, leirskolested og markasenter er blant forslagene som er til utredning, også med en fast bosetting.

De siste dagers medieinteresse for innflytterne har vært stor.

— I morgen (tirsdag, journ. anm.) håper jeg det roer seg litt. Da vil jeg komme meg ut på langrenn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...