Nordre Aker Budstikke

87-åringen med 316 turer kan fortsette å kjøre buss i jula

Heidi Karsrud Nordal og passasjer Ulf Hjerpset etter den første turen i september 2017. Samferdselsbyråd Lan Marie Berg i bakgrunnen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

I november ble det satt kjørerekord i Nordre Aker – og de rosa bussene kjører videre, også på julaften og nyttårsaften.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2018 kl 13:18

NORDRE AKER: – I november 2018 ble det satt kjørerekord for rosa busser i Bydel Nordre Aker: 1571 reiser! 693 unike reisende, som betyr at den enkelte har reist mer enn 2 turer. Og det er mange som har reist bare 1 og 2 turer også! sier Heidi Karsrud Nordal, som på mange måter er de rosa bussenes «mor».

Ønsket av de eldre

Prosessen med etablering av Ruter aldersvennlig transport, som tjenesten formelt heter, startet høsten 2015, da Nordre Aker var pilotbydel for Alders- og demensvennlig by, og Nordal var prosjektleder.

– Bakgrunn for initiativet var og er fortsatt medvirkning fra byens eldre. I all dialog med eldre er transport tema nummer én på hva som skal til for at Oslos eldste befolkning skal kunne leve aktive, trygge og selvstendige liv, og kunne bo hjemme lengst mulig, sier hun.

Og tjenesten, den blir brukt.

Julaften og nyttårsaften

– Det er en mann på 87 år som har reist 316 turer fra september 2017 til november 2018. Han elsker sightseeing i egen bydel og har fått seg mange nye venner, sier Nordal.


Bussene kjører normalt mandag til lørdag kl. 10-18. Turene må bestilles senest en time i forveien (kl. 9-17).

Aldersvennlig transport kjører i år også i jula, inkludert julaften og nyttårsaften:

Julaften kl. 10.00-17.00 og nyttårsaften 10.00-18.00. Bestill gjerne kjøring i god tid, oppfordrer Ruter.

I romjula kjøres det som normalt, kl. 10 til 18. Men 1. og 2. juledag (25. og 26. desember) er som søndager å regne, så disse dagene kjøres det ikke.

– Det at de evigunge kan bestille transport både julaften og nyttårsaften gjør at de kan oppleve frihet også på slike dager! De evigunge opplever å bli inkludert i en travel hverdag.


Nordal forteller at brukerne av tilbudet har gitt positive tilbakemeldinger både muntlig og skriftlig.

– De fleste av tilbakemeldingene går ut på at tilbudet har gitt flere av bydelens innbyggere muligheten til å komme seg ut av eget hjem, delta mer i aktiviteter på en mer fleksible og tryggere måte enn tidligere. Bussene oppleves i tillegg som en sosial møteplass hvor nye vennskap etableres og gamle fornyes.

– Denne fleksible transport løsningen gir de evigunge Frihet i deres hverdag, de kan fortsette å «være sjef i eget liv», sier hun.

Slik ser de ut: To rosa busser kjører p åkryss og tvers i bydelen, seks dager i uka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sjef i eget liv

Og sjef i eget liv er mantraet i eldreomsorgen i bydelen, og resten av Oslo, om dagen. Det kommer blant annet til syne i den store omleggingen hjemmetjensten i Nordre Aker har vært gjennom i høst. Målet er at flere skal klare seg selv i sitt eget hjem, og leve selsvstendige liv. I høst fikk vi besøke Roar, som bor i Klaus Torgårds vei på Sogn. Etter en funksjonssvikt, og påfølgende rehabiliteringsopphold, gjorde målrettet innsats fra hjemmetjenesten at han raskt kom seg på beina - bokstavelig talt – og snart var klar for å gjenoppta hobbyen sin: Dra til restaurant Larsen på Majorstua og drikke øl.


De rosa bussene er ett av tiltakene som kan gi redusert ensomhet gjennom økt mulighet for sosial deltagelse for dem over 67 år.

– Et fleksibelt transporttilbud som henter innbyggerne hjemme vil kunne føre til at innbyggere som ellers kun har tilgang på et begrenset antall TT-reiser eller i liten grad kommer seg ut, kan benytte seg av tilbudet om aktivitet og sosiale møteplasser som tilbys, sier Nordal, og legger til:

– Økt aktivitet og økt sosialisering kan gi bedre helse!

Utvides til Sagene og Vestre Aker

Internasjonale erfaringer og eksempler er viktig i utvikling av en aldersvennlig by, så også med aldersvennlig transport. Det er et eget tema i Verdens helseorganisasjons arbeid knyttet til eldres hverdag, mestring og samfunnsdeltagelse, forteller Nordal, og sier at bydelen har konkrete eksempler fra andre land på transportløsninger.

– Denne kunnskapen ble brukt i utviklingssamarbeidet med Byrådsavdelingene eldre, helse og arbeid (EHA) og miljø og samferdsel (MOS), Bydel Nordre Aker og Ruter for å skape Ruter Aldersvennlig transport.


Tilbudet med de de rosa bussene ble utvidet til Bydel Sagene fra november i år, og Vestre Aker starter opp i januar 2019. Deretter skal det legges det planer om videre utvidelse av de rosa bussene til enda flere bydeler i Oslo.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...