Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Adrenalinjegeren Teodor (22) forbereder sitt livs tøffeste tur

Han krysset, som verdens yngste, Antarktis i 2011 og deltar nå i Amundsen Expedition Race.

Over skylaget: - 2000 meter ned på hver side gjorde dette til en spesiell og luftig opplevelse, sier Teodor G. Johansen om å bestige Mount Manaslu. Her er han på rundt 7400 meter.Foto: privat Foto: Foto: Privat

Teodor Glomnes Johansen (22) søker ekstrem spenning de aller fleste av oss kun kan drømme om. Nå er målet toppen av Mount Everest; med et Lynflagg i sekken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2015 kl 16:26

ULLEVÅL: - Interessen for det ekstreme har alltid vært der, men det er et langt steg fra like å se på en person gå på ski i minus 40 grader til å være den personen som faktisk gjør det, sier Johansen.

Han vet hva han snakker om; i 2011 handlet alt om «The South Pole Jubilee Expedition 2011».

- Krysningen av Antarktis er så langt min villeste ekspedisjonsopplevelse. Vi gikk cirka 600 km på ski inn til Sydpolen og kitet de siste 1130 kilometerne til andre siden av kontinentet.

- Det er en kombinasjon jeg kan anbefale på det sterkeste!, sier han og fortsetter:

- Da vi gikk inn til polpunktet på ski med alt utstyret på slep holdt vi en gjennomsnittsfart på 3,7 km/t. Med andre ord, ikke spesielt raskt. jeg fikk tid til å se strukturer og formasjoner som den kalde vinden hadde formet i snøen.

- Man skulle tro at det ble dørgende kjedelig i lengden, men etter hvert går alle bevegelsene på automatikk og man havner i en slags transe/meditasjonsfase hvor tankene bare flyr av sted. Det er utrolig deilig, sier han.

Teodor trives med å ta utfordringene på strak arm, og aller helst alene.

- Selvtilliten og troen på at dette er noe jeg kan får til fikk jeg etter samtaler med erfarne folk på feltet, som Christian Eide og Lars Ebbesen. De har lært meg hva det krever å gjennomføre en ekspedisjon.

- Så lenge man har viljen, er det ingen grunn til å stå på sidelinjen og si; det hadde vært gøy å ha gjort en gang, sier han.

FØLG TEODORS EKSPEDISJON MOT MOUNT EVEREST HER

Ingenting umulig

Ekspedisjonen endret Teodors tankegang totalt.

- Klisjé eller ei; det var ikke lenger noe som var umulig!

Med inntrykkene fra Antarktis friskt i minne var neste mål klart. Mount Everest.

- I motsetning til Antarktis ville jeg ikke hive meg rett på denne utfordringen. Nettopp derfor jeg har arbeidet i to år med å forberede meg mentalt og fysisk, sier han.

I 2012 reiste Johansen sammen med en kamerat til Nepal for å bli kjent landet, kulturen, høyden og ikke minst Mingma Sherpa.

- Sherpa har allerede besteget Mt. Everest 19 ganger, K2 og utallige andre topper, sier Johansen.

I 2013 reiste han for gjøre et forsøk på Mount Manaslu - verdens 8. høyeste fjell.

- Med en dødsrate på 17,8 prosent var det godt å ha med seg erfarne sherpaer. Den tekniske klatringen var vanskeligst opp til 7600 meter.

- Derfra var det ikke lenger så vrient å klatre før vi skulle opp på selve toppen, sier han.

LES OGSÅ: Teodor skal gå på bena til Bergen

- Everest er Everest

Nå skal verdens høyeste fjell inntas. En tur som på alle måter er godt forberedt.

- Jeg la opp en fremdriftsplan, satte meg delmål og hovedmål. Det er få som er klar over det, men en av de beste mestringsfølelsene kommer allerede ved avreise.

- Når jeg sitter på flyet 30. mars er dette slutten på en to år lang forberedelsesprosess, sier Johansen og fortsetter:

- Med vissheten om at jeg reiser sammen med Mingma Sherpa og gjengen hans vet jeg at jeg har store sjanser for suksess. Men, værgudene må spille på lag, og rutinene må sitte som støpt.

- Hva er det viktigste du har med deg?

- Turdagboken er ekstremt viktig for meg. I den fører jeg opp små og store hendelser og den er alltid med meg, sier han.

- Det er kanskje opplagt, men hvorfor er din drøm å nå nettopp Mount Everest?

- Da må jeg nesten sitere Peter Wessel Zapffe: «For de som forstår, er ingen forklaring nødvendig, for de som ikke forstår, er ingen forklaring mulig».

- Everest er Everest, avslutter den spreke 22-åringen som i morgen reiser for å delta på Amundsen Expedition Race.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...