Nordre Aker Budstikke

Tre trafikkontroller på skoleveier i Nordre Aker tirsdag

Politibetjenten fulgte med på trafikken i Sognsveien og sendte beskjed til kollegaene lenger ned i veien når noen passerte med mobiltelefon eller uten belte. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Politiet var tirsdag i Ullevål hageby, på Grefsen og på Korsvoll for å trygge skoleveiene. Ett førerkort ble inndratt – der mobilbruk var utløsende årsak. Mens en bilist nesten mistet lappen etter å ha kjørt i over 60 km/t over Grefsenplatået.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2021 kl 15:55

ULLEVÅL / GREFSEN / KORSVOLL: – Bilistene har generelt blitt flinkere til å bruke bilbelte og sikre barn i bilen, sier politibetjent Christoffer Madsen når vi møter ham i Sognsveien tirsdag morgen, i den andre uka av årets aksjon skolestart.

Med observasjoner fra en utkikkspost litt lenger opp i Sognsveien, vinker Madsen og kollegaene bilister inn til kontroll i Vestgrensa ved John Colletts plass. Fokus i dag er kjøreatferd. De fleste som har blitt vinket inn så langt under aksjon skolestart, har fått reaksjon for mobiltelefonbruk.

Aksjon skolestart torsdag 24. august 2021. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Mobilbruk, tross høy bot

– Det er relativt mange hendelser med mobilbruk bak rattet. Mobilen har for mange blitt en forlengelse av hånden. De mener det må være greit å sjekke den mens de kjører. Men det tar oppmerksomheten bort fra veien. Vi må lære oss å legge mobilen helt bort når vi kjører, sier Madsen.

Gjennom et par timer tirsdag morgen, ble totalt seks bilister vinket inn på Ullevål og fikk forelegg for mobilbruk. Én ble stoppet uten bilbelte.


I løpet av to timer i Sognsveien fikk i alt sju av bilistene som ble vinket inn reaksjoner fra politiet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De myke trafikantene som vender tilbake til skoleveiene disse ukene, særlig i de yngste klassetrinnene, har liten eller ingen erfaring med å ferdes i et trafikkmiljø på egen hånd, påpeker politiet. Kjørende må ta hensyn og vise ekstra oppmerksomhet og aktsomhet ved skolestart som ellers i året.

– Vi har fortsatt ganske høye tall på mobilbruk i bil, selv om boten nå har gått opp til 5000 kroner og 3 prikker på førerkortet. Sist uke stoppet vi 166 førere som brukte mobilen ulovlig i bil. Bilen bør være en mobilfri sone, også håndfri bruk tar oppmerksomheten fra trafikkbildet. Mitt tips er å sette mobilen på lydløs og heller sjekke meldinger eller ringe tilbake når du tar en pause eller er ferdig med å kjøre, oppfordrer seksjonsleder i Oslo politidistrikt, Frode Andreassen, i en pressemelding.

Seks bilister ble ilagt forelegg for mobilbruk, én for manglende bilbelte under kontrollen på Ullevål. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Grefsen og Korsvoll

I dag var det ingen fartskontroll i Sognsveien, slik det var under aksjon skolestart i fjor, da ble én bilist tatt 5 km/t over fartsgrensen i 40-sonen. Fra Ullevål Hageby reiste patruljen videre til Grefsenplatået. Her ble laseren tatt i bruk, og i løpet av én times kontroll, ble én bilist tatt for fartsovertredelse.


– Vedkommende ble målt til 62 km/t i 40-sonen på Grefsenplatået. Det er fort, sier Christoffer Madsen.

Fartsmåleren gir et fratrekk på 3 km/t, slik at reell fart trolig var høyere. Ved 66 km/t i en 40-sone ryker førerkortet. Bilisten på Grefsen beholdt dermed lappen så vidt, men må ut med 9050 kroner, og får tre prikker i førerkortet.

Etter en time i Grefsenveien, dro patruljen videre til Korsvoll, og tok oppstilling ved Extra-butikken i Maridalsveien 350. Også der ble laseren tatt i bruk, men ingen ble målt med for høy hastighet, ifølge Madsen.

To ble stoppet for mobilbruk under kjøring, der den ene faktisk mistet førerkortet. Ikke for mobilbruken alene, men vedkommende hadde allerede seks prikker på førerkortet, og med tre nye ble det inndragning av førerkort i seks måneder.

– Stort sett har dagen i dag vist fin kjøring. Og det er positivt at vi ikke har hatt flere forseelser etter tre kontroller i Nordre Aker, oppsummerer Madsen.

Politibetjent Christoffer Madsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Under fjorårets aksjon i Ullevål Hageby ble flere syklister vinket inn etter kjøring på rødt lys. Madsen understreker viktigheten av å overholde trafikkreglene også for syklister – sykling på rødt lys gir forelegg på 1300 kroner – men i dag var det bilførerne de fulgte med på.

– Det er de som utgjør den største trusselen mot sikkerheten for skolebarna. Det at vi følger med og er synlige tror jeg har en positiv effekt på kjøreatferden.

Sognsveien gjennom Ullevål Hageby er en trafikkert skolevei. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Resultater fra den første ukens kontroller

Politiet har hatt kontroller rundt mange av skolene i hele politidistriktet etter skolestart i forrige uke, og aksjonen fortsetter ut denne uken i både Oslo, Bærum og Asker. Tåsenveien var ett av stedene i Nordre Aker som fikk politibesøk, med fartskontroll, i forrige uke:

Politiet går ut med disse nøkkeltallene for den første uken:

  • 361 forenklede forelegg, hvorav 166 for ulovlig mobilbruk og 152 for høy hastighet.
  • 67 har fått bot for manglende eller feil bruk av bilbelte.
  • 8 førerkortbeslag, hvorav en bil i 84 km/t i 40-sonen i Kongsveien på Holtet i Oslo.
  • 8 biler ble avskiltet.

– I våre trafikkontroller ved skolestart i år har vi ekstra fokus på kjøring i ruspåvirket tilstand. Det mest alvorlige er at vi har tatt seks førere som har vært i narkorus på skoleveier i Oslo sentrum på dagtid, sier seksjonsleder Andreassen i Oslo politidistrikt.

Tre av disse sjåførene ble fratatt førerkortet og ytterligere to hadde ikke gyldig førerkort da de ble stoppet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...