Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Alle elsker Rusken

Ordfører Marianne Borgen og Ruskengeneral Jan Hauger feiret at det er 40 år siden Rusken startet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Rusken 40 år ble feiret med storslagen fest på Rådhuset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2016 kl 14:43

OSLO: Staselig i rådhusets bankettsal. Torsdag kveld var det Rusken, som sorterer under Bymiljøetaten, som skulle feires, etter hele 40 år i tjeneste for å gjøre byen vår renere.

– Velkommen! Sammen får vi dette til, vi skal bli Europas reneste by, sa blant annet Ruskengeneral og hovedperson i feiringen, Jan Hauger.

Han fortalte at så langt i år har hele 300.000 små og store engasjert seg sammen med Rusken om å jobbe mot et Oslo som den reneste byen i Europa.

LES OGSÅ: Vi snakket med Jan Hauger i forbindelse med 40-årsjubileet: – 5000 kroner i bot for å kaste en flaske

Ruskengenaralen måtte ut i Macarena-dans med Erik Solbakken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Engasjementet for Rusken gjenspeilet seg også blant de inviterte. Ikke bare kommunens egne folk, politikere og selvsagt ordføreren, men også folk fra barnehager, skoler, organisasjoner, velforeninger og næringsliv.

Det var mange som ønsket å si noen ord på Rådhuset denne kvelden.

Samarbeid

Ordfører Marianne Borgen (SV) fortalte, som flere andre, om et veldig godt samarbeid med Rusken, og skrøt og takket for det store engasjementet i Rusken, gjennom mange år.

Kveldens konferansier var «Karl Johan»-profil Erik Solbakken, og han fikk virkelig løsnet på snippen i den ærverdige bankettsalen, med mye latter og moro.

I tillegg til en rappende spenstig etatsdirektør i Bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven, og også underholdning av evigunge Bobbysocks. I tillegg måtte Ruskengeneralen også til pers med Macarena foran alle gjestene, jubileumskvelden.

LES OGSÅ: Når en som har vært død i 26 år, truer med å ligge ved siden av deg hver natt...

Bobbysocks, med Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen, feiret også Rusken, selvfølgelig med La det Svinge. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Tidligere i år inviterte Rusken til stor 40-årsfeiring i Spikersuppa. Der møtte vi Rusken-frivillige Tone: Hun har plukket maaange hundeposer

Merkevare

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Bergs (MDG) snakket om en by som blir mer og mer brukt, og også mer søppel.

Etatsdirektør Gerd Robsahm Kjørven i Bymiljøetaten rappet, og Erik Solbakken tok rollen som «broren til Jan». Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– I 2013 ble det gjort en undersøkelse der 87 prosent svarte svarte at de vet hva Rusken er. Det gjør Rusken til kommunens mest kjente merkevare, sa byråden.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), snakket varmt om de fellesarenaene for barn og unge som Rusken inviterer til gjennom sine aktiviteter. Med dugnadsånden og tidlig innsats for fellesskapet i bunn, og hvordan Rusken bidrar til bevissthet om miljø blant barn og unge.

LES OGSÅ: Barna på Kringsjå: – Det er dumt at vi må plukke opp når det ikke er vi som har rota

Lønn som fortjent

Bymisjonen trakk frem prosjektet «Lønn som fortjent», et samarbeid mellom Rusken, Kirkens Bymisjon og Oslo Handelsstandsforening, og hvor livsviktig disse jobbene er for mange som ellers ikke hadde hatt noen jobb.

Ola Elvestuen (V), nå stortingspolitiker, men tidligere miljøbyråd i Oslo, kom med hilsen fra nettopp Stortinget.

Jan Hauger i kjent positur med Rusken-bilen – Buddyen med henger. (ARKIVFOTO)

– Dimensjon ingen andre får til

– En enkel idé for 40 år siden som har blitt til noe så mye større. Rusken er et forbilde nasjonalt, men også internasjonalt. Rusken mobiliserer hundretusenvis hvert eneste år, en dimensjon ingen andre får til. Og med variasjon, sa Elvestuen, og nevnte også forskjellige utfordringer Rusken-ansatte møter.

– For det handler ikke bare om å plukke søppel på gata. De havner også midt mellom media og vanskelige problemstillinger med eksempelsvis tilreisende. Det kjenner nok de ansatte på, sa Elvestuen.

LES OGSÅ: Vi ble med Rusken og bystyrepolitikerne til romleiren ved fotballbanen på Kringsjå

I 2015 ble det også gjort et bystyrevedtak om å tenke ut ny organisering for å ivareta søppelutfordringene i Oslo, med mål om å bli Europas reneste by.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...