Nordre Aker Budstikke

Alvorlige fotgjengerulykker halvert i Oslo

Sju av ti fotgjengerulykker skjer ved kryssing av veg. Mange av disse ulykkene skjer i gangfelt. ILLUSTRASJONSFOTO

Tallet på alvorlige fotgjengerulykker i Oslo med drepte og hardt skadde gikk ned fra 46 til 24 personer fra 2015 til 2016.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2017 kl 11:51

OSLO: Statens vegvesen, Region øst, har undersøkt de alvorligste trafikkulykkene i Oslo de siste fem årene.

16 fotgjengere mistet livet, mens 168 ble hardt skadet.

Fotgjengere var involvert i 37 prosent av de alvorlige trafikkulykkene fra 2012 til 2016. I 2015 omkom fire fotgjenger i Oslo trafikken. Året etter mistet to personer livet i fotgjengerulykker.

– Tett og blandet storbytrafikk gjør at fotgjengere er særlig utsatt for trafikkulykker i Oslo, sier seksjonsleder Kaisa Froyn i Statens vegvesen, vegavdeling Oslo, i en pressemelding.

Gangfeltulykker

Sju av ti fotgjengerulykker skjer ved kryssing av veg. Mange av disse ulykkene skjer i gangfelt.


– I åtte av ti gangfeltulykker sier bilføreren at han ikke så fotgjengeren. Gangfelt gir falsk trygghet. Bilføreren har ansvaret for å stoppe, men fotgjengere må ikke krysse vegen før de er sikre på at bilføreren ser dem. Vi må følge med i trafikken, også når vi er fotgjengere, sier Froyn.

LES OGSÅ: Kvinne påkjørt i fotgjengerfelt

Sykkelulykker i kryss

Kryssulykker er den andre store ulykkestypen i Oslo med 23 prosent av ulykkene. I 67 av 110 kryssulykker var en syklist involvert. Samtidig er det store mørketall på sykkelulykker. Mange ulykker på sykkel blir ikke meldt til politiet, og kommer derfor ikke med i tallgrunnlaget til Statens vegvesen.

Når det gjelder kryssulykker på sykkel, er rådet å kjøre defensivt gjennom kryss.

LES OGSÅ: Trafikkforholdene i Grefsenkollveien engasjerer. Men hvor mange sykkelulykker har det vært der?

Tryggere gangfelt og sykkelveger

– Hva gjør Vegvesenet for å forebygge fotgjengerulykker i Oslo?

– Vi har undersøkt alle gangfeltene på riksvegene i Oslo. Flere er bygd om med mer belysning og heving av gangfelt. Kommunen gjør det samme på kommunale veger. I forhold til sykkel er sammenhengende sykkelveger og sykkelfelt viktig, sier Froyn.

Les også: Fotgjengerulykker i Nordre Aker

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...