Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

De drar fra byen til Maridalen, for å dyrke egne grønnsaker

Denne gjengen koser seg i Maridalen, og dyrker egne grønnsaker på Kirkeby, styreleder Marie i lilla bukser foran i bildet. Foto: Kirkeby Andelslandbruk

Det kan du også bli med på: - Moro, sosialt og ikke minst en fantastisk god følelse, når du kan sette egenproduserte og sabla gode grønnsaker på middagsbordet, forteller Marie fra Sagene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2019 kl 17:30

MARIDALEN: Etter initiativ av gartner Alette Elvenes og forpakter for gården på Kirkeby i Maridalen, Per Skorge, ble Kirkeby Andelslandbruk startet opp for fire år siden - og etter veiledning fra Økologisk Norge.

«Andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge har som mål å bidra til å trygge andelslandbruksmodellen som en forutsigbar distribusjonskanal for lokalproduserte økologiske varer og stimulere til etableringen av nye andelslandbruk. Vi jobber også for å styrke andelslandbrukene som en læringsarena for økologisk produksjon og forbruk...», står det blant annet på organisasjonens hjemmeside (www.andelslandbruk.no)

Videre står det også at det er andelslandbruk spredd i alle landets fylker.

«I solidaritet tar lokale fellesskap ansvar for å skape bærekraftige matsystemer; sosial, økonomisk og økologisk. Andelslandbruk i Norge er en del av en verdensomspennende bevegelse, med den engelske betegnelsen Community Supported Agriculture (CSA).»

Les mer om organisasjonen i faktaboks lenger ned i saken.

Her skal det spire og gro fremover. Foto: Lotte Shephard/Økologisk Norge

Kirkeby Andelslandbruk

Nå har laget: Kirkeby Andelslandbruk, i Maridalen, for øvrig Oslos første, vokst til 60 medlemmer. Men det er store områder å ta av, og det er også plass til flere med grønne fingre. I utgangspunktet er dette et prosjekt for de som ønsker å lære å drive landbruk, lære å dyrke grønnsaker og annet. Det er også gartner tilgjengelig, i regi av andelslaget. Laget forteller at gartneren er Natalie Keene, og har en master i økologisk jordbruksproduksjon.

- Medlemmene bor alle i Oslo, flere i Bydel Sagene, som jeg selv gjør. Jeg hiver meg på sykkelen så ofte jeg kan, og drar inn i Maridalen og til gårdsbruket, forteller Marie Anette Thoresen, styreleder i andelslaget på Kirkeby.

Hun fortsetter:

- Vi starter opp hvert år i slutten av april. I bunn ligger 12 timers dugnadsplikt for medlemmene, men de fleste av oss er der jo mye mer. Vi bidrar fra helt i starten av sesongen og frem til vi høster grønnsakene til høsten. Medlemmene er helt vanlig Oslo-folk og mange har liten erfaring med bondelivet eller gårdsdrift fra før av. Det er det alle mulige slags folk med, for eksempel it-folk, politikere, og selv jobber jeg ellers i et reklamebyrå. Dette er supert for oss som ikke har stor terrasse eller hage, forteller styrelederen.

Det er noe eget, å produsere frem egne grønnsaker til middagsbordet. Foto: Lotte Shephard/Økologisk Norge

Og så er det noe helt spesielt å dyrke egne grønnsaker til middagen:

- I tillegg er det moro, sosialt og ikke minst en fantastisk greie og god følelse, når du kan sette egenproduserte og sabla gode grønnsaker på middagsbordet hjemme! Ikke minst er dette også en måte for bonden til å tjene litt ekstra på uteleie av jorda, nevner hun også, før hun fortsetter:

- Dette handler også om å fremme grønn trivsel i Oslo, og å få en god kobling mellom byens innbyggere og landbruket i Maridalen. Dette er jo i tillegg veldig lærerikt, vi lærer masse om norsk fauna, spiselig ugress, mikrorganismer i jorda og om hvordan vi skal jobbe med naturen og ikke mot den - vi lærer at jorda er levende og noe av de aller viktigste vi jobber med, sier Marie videre.

Det gror frem blant annet om egenproduserte gulrøtter og poteter - i flere farger (!), Physalis, rødbeter, og kål, forteller hun videre, og legger til at det er medlemmene som bestemmer hva slags grønnsaker som skal dyrkes, og at gartneren foreslår typer som passer til jorden på gården, og så avgjøres dyrkeplanen på årsmøtet.

Prisen for å bli med i laget er rundt 2000 - 3000 kroner i året, for enkeltmannsmedlemsskap, men Marie understreker at det er også er mulig med familieandel - med egen medlemspris. Selvfølgelig kan barna også delta på gårdsbruk.

- Det er plass til mange flere her, bare å melde seg. Vi har per i dag rundt 1.5 mål jord som vi benytter, men det er mulighet til å utvide, inviterer Marie, og oppfordrer interesserte til å klikke seg inn på hjemmesiden for mer informasjon.

Alt nødvendig utstyr som eksempelsvis jordfreser, gjødsel og annet er på stedet, bussen stopper også rett ved, frister hun.

Andelslaget har også egen instragramkonto: Kikrebyandelslandbruk.

Faktaboks - Økologisk Norge

Økologisk Norges arbeid bygger på IFOAM's (https://www.ifoam.bio/en/) fire grunnprinsipper for økologisk landbruk:

Økologi

Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe til å bevare dem.

Helse

Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet.

Rettferdighet

Økologisk landbruk skal bygge på relasjoner som sikrer rettferdighet når det gjelder vårt felles miljø og mulighet for livsutfoldelse.

Varsomhet

Økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.

Visjon

Økologisk Norge arbeider for et samfunn der naturens kretsløp, balanse og tålegrenser danner utgangspunkt for all landbruks- og matproduksjon. Menneskers og dyrs behov for god helse, ernæring og livskvalitet utgjør selvfølgelige forutsetninger for produksjonen, og en rettferdig global fordeling av ressursene er rettesnor. Omsorgen for framtidige generasjoner er en naturlig del av den økologiske helhetstenkningen som styrer samfunnsutviklingen.

Kilde: Økologisk Norge

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...