Nordre Aker Budstikke

Anne Siri og Pernille har store planer om hva Røiri kan brukes til

Fra venstre Anne Siri Langelandsvik og Pernille Wesmann håper på et nytt Røiri med mye liv og røre. Her i lokalene til Medisinsk Yoga Øst. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Yoga, coaching, klær, noen leiligheter og litt annet, i det store hvite bygget på Berg i dag. Men kanskje blir det helt annerledes i fremtiden?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2016 kl 15:22

BERG:– Et fantastisk bygg! Er yogainstruktør Anne Siri Langelandsvik og coach og mindfulnessinstruktør Pernille Wesmann helt enige om, der vi sitter i lokalene til Medisinsk Yoga Øst, i Nils Lauritssøns Vei på Berg.

LES OGSÅ: Hvilken mamma eller pappa gidder å kjøre rundt?

Men Anne Siri og Pernille ønsker seg mye mer i det gamle og store bygget på Berg.

– Et aktivitetshus. Både for unge, voksne og eldre. En kafe, en fritidsklubb, kreativitet. Tenk så livlig det kunne blitt i dette bygget. Et sosialt entreprenørskap. Det er jo til og med terrasse i andreetasjen her!

LES OGSÅ: 15 - 20 involvert i slåsskamp 1. påskedag

Omsorgsbygg

Det er kommunens Omsorgsbygg som eier den store hvite bygningen i Nils Lauritssønsvei, også kalt Røiri.

– Det er bydel Nordre Aker som leier de fire leilighetene i andre etasje og i førsteetasje leies det ut lokaler til private, forteller kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg, Marte Svenneby.

Huset er fra 1929 og er på 800 kvm. Kommunen selv har ennå ikke bestemt seg for hva bygget i fremtiden skal brukes til.

Et stort bygg med fin beliggenhet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Utredes

– Bygget er så langt vi kjenner til ikke bevaringsverdig. Bygget er under utredning for fremtidig bruk, og det er ikke konkludert med hva det blir, ifølge Svenneby til Nordre Aker Budstikke.

Anne Siri og Pernille håper inderlig at kommunen lander på noe helt annet enn leiligheter for hele bygget - det er også opprettet en facebookside for bygget og fremtiden.

LES OGSÅ: Dette blir du lykkelig av, og dette angrer du på at du ikke gjorde

– Dette området trenger et sosialt møtested for flere generasjoner. Ikke minst for de unge, som henger rundt i gatene her kveldstid, og hadde trengt et samlingssted, sier engasjerte Anne-Siri og Pernille, og viser til blant annet Abelloftet ved John Colletts plass, og til Sagene Kulturhus.

Ta kontakt

Nå håper de to på at andre også vil være med å tenke nytt og bærekraftig rundt bygningen.

– Det må jo være flere som ser potensialet i bygget. Kanskje kan renovering og oppussing av bygget være en del av arbeidstrening for unge- og voksne som trenger det, i samarbeid med kommunen? Kanskje kan bygget også passe som sted med leiligheter for botrening. Vi håper på det inkluderende og åpent hus her i fremtiden.

Bare å ta kontakt.

– Det er jo en fantastisk uteplass her også, så det er mye dette bygget kan brukes til innen kultur, helse og kos, ser Anne Siri og Pernille for seg.


Sånn ser det ut bak bygget i Nils Lauritssøns Vei. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

30-årenes shoppingsenter

Det var nok mye mer livlig i Nils Lauritssøns vei før. Paal Røiri er etterkommer etter Ivar H. Røiri. Han kan fortelle mye om 1930-årenes shoppingsenter på Berg, der den største butikken var dagligvareforretningen eiet av hans far, derav navnet Røiri.

Ellers var det manufakturforretning (Dammen), Fiskeforretning (Wetaas), Kjøttforretning (Hauge), Melkebutikk med bakeriutsalg (varer fra baker Brun i Bogstadveien), Frukt- og tobakksforretning (Hellgren), Isenkram og fargehandel (Harald og Ivar H. Røiri), damefrisørsalong (Laugerud) og rørleggerforretning (Evensen).

Men det var også liv på naboeiendommen, forteller Paal.

– I Nils Lauritssøns vei 36 var det et bakeri med konditorisalg - Omar Bruun Bakeri og konditori - Her var det for øvrig servering.

BLI MED Å FØLGE DISSE JENTENE MOT EM

Han fortsetter.

– Spennende

– Etableringen av Røiri var et spennende prosjekt. Storparten av tomtene på Berg var ennå ikke bebygd, kun regulert av A/S Akersbanerne for salg og senere bebyggelse. Det ble satset på at bebyggelsen med beboere ville komme de nærmeste årene. Det gikk ca. 2 år før det var oppført tilstrekkelig antall hus til at butikkene kunne gå med overskudd.

– Forretningssenterets kundeområde omfattet også bebyggelsen nord for Store Ringvei, som var lett å krysse. Trafikken var slett ikke stor på den tid. Da Nydalsbrua ennå ikke var bygd, var det heller ikke en riktig ringvei. Trafikken var så beskjeden at de som hoppet i hoppbakken der Det Nordnorske Student og Elevhjemmet ligger nå, først stoppet da de kom ut på veien.

Moderne markedsføring

Forretningene var etter den tids norm moderne innredet og for dagligvareforretningens del ble moderne markedsføringsmetoder tatt i bruk. Det ble utgitt egen kundeavis og satset på kinoreklame (Se vedlegg.).

– Bergfamilienes innkjøpsmønster var fra senterets start helt annerledes enn nå for tiden. Få hadde bil og de nyetablerte huseierne hadde forholdsvis lite kontanter, hvilket førte til at salg på kreditt var meget utbredt. Husmødrene var for det meste hjemmeværende, og hushjelpene hjalp til med innkjøp. Dette gjorde at familiene gjorde innkjøp nesten hver dag og i små mengder.

Dagligvareforretningen skulle ikke være "landhandel", men en butikk med et kvalitetsutvalg. "Finere kolonial og frukt.

Spesialiteter

– Exellente blandinger i kaffe og té". Spesialiteter var også røkelaks, rakørret og multer. Alt i løs vekt i de mengder kundene ønsket. Forretningen beskjeftiget flere ekspeditriser samt visergutter. Viserguttene bragte varene hjem til kunder som ikke ønsket å bære selv eller som hadde bestilt varene over telefon. Viserguttene brukte sykkel om sommeren og sparkstøtting om vinteren

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...