Nordre Aker Budstikke

Arbeidet med nye Trollvann og Grefsenkleiva er i gang - se planene her!

Nye Grefsenkleiva og Trollvann. Foto: BYMILJØETATEN/OSLO KOMMUNE/PLAN- OG BYGNINGSETATEN

Stolheiser, ny varmestue, flere parkeringsplasser, bedre kollektivdekning, men også direkte kobling opp til Grefsenkollen Restaurant, er noe av det som ligger i planene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2018 kl 15:01

GREFSENKOLLEN: I mars 2017 fortalte Nordre Aker Budstikke om idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) som ønsket å få igang en reguleringsplan for utvidelse av Grefsenkleiva.

Og nå skjer det noe. Det er Bymiljøetaten som er forslagsstiller, og som ønsker å få utarbeidet en reguleringsplan som stadfester den faktiske bruken av området, samtidig som reguleringsplanen skal gi anlegget mulighet til det som er omtalt som en nødvendig utvikling.

– Foreslått planområde ligger nesten i sin helhet innenfor marka. Planlagte tiltak er generell utbedring av eksisterende løyer, nye løyper, bedre parkeringskapasitet, samt erstatte noen eksisterende driftsbygninger, fra saksinnsyn i Plan- og bygningsetaten.

I forkant av innsending av planinitiativ til Plan- og bygningsetaten, er det gjort vurderinger av hva man ønsker å inkludere i planen. Og det er laget et notat i saken, men det understrekes at arbeidet er i en tidlig fase og de ønskede tiltakene ikke ferdig detaljerte.

– Bymiljøetaten som tiltakshaver ønsker å regulere hele området til alpinanlegg for å få en fleksibel plan for framtidig utvikling i alpinsporten, står det blant annet i notatet, som også er en foreløpig tiltaksbeskrivelse, utarbeidet av Multiconsult, og datert 5. mars 2018.

Idrettsbyråden

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) kommenterer fredag til Nordre Aker Budstikke, om igangsettelsen av reguleringsplanene.

– Oslo har et stort etterslep på idrettsanlegg. I tillegg til at vi bygger mange nye anlegg, er det viktig at vi utvikler de anleggene vi har sånn at de er mest mulig brukbare. Grefsenkleiva er en skibakke som brukes av mange, men hvor det er er stort ønske om oppgradering og bedre løsninger. Grefsenkleiva ligger i marka og det er ikke regulert i dag. Derfor har vi satt i gang en prosess med regulering, sier hun.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: OSLO ARBEIDERPARTI

Dagens anlegg utdatert

Tiltakene er lagt innenfor Trollvann, Trollvannskleiva, toppområdet, Grefsenkollen, Grefsenkleiva og Årvoll - nedfartsområdet.


– Mange av dagens bakker eller deler av disse i både Trollvanns- og Grefsenkleiva har en uhensiktsmessig form. Dette medfører at det er behov for store snømengder for å kunne gi et godt tilbud. Ved noe terrengarbeider der forhøyninger og fordypninger planeres ut og stigningsforhold og tverrsnitt endres vil snøbehovet bli mindre. Dette vil gi en lengre sesong og medfører mindre behov for kunstsnø, innleder notatet om de tenkte tiltakene.

Videre at dagens anlegg er utdatert.

– Det er behov for å utvide noen bakker i bredden, spesielt nederst i Grefsenkleiva. Her er det meget smalt, noe som medfører risiko ved at personer som kjører ned, kan komme i konflikt med personer som oppholder seg i bunnområdet. Løypa stopper også brått rett i parkeringsplassen. I tillegg ønskes det å anlegge to koblinger mellom Grefsenkollen restaurant og anlegget. Den ene av disse er planlagt som en nybegynnerbakke, står det videre.

Også at det er et stort behov for en modernisering av anlegget. I dette ligger nye heiser
nytt snøproduksjons- og lysanlegg, nye varmestuer i Trollvann og Grefsenkleiva, og nytt driftsbygg ved Trollvannstua. Mange av dagens bygg som er en del av anlegget foreslås revet. Trollvann blir som i dag vannkilde.

Sommeraktiviteter, varmestue, parkering og kollektivt

For å gi et tilbud gjennom hele året vil det også sees på muligheten for å etablere sommeraktiviteter i anlegget. Også at tiltakshaver ønsker å se på muligheten for å utvide parkeringskapasiteten ved Trollvannsstua, ved Årvoll og muligens på Grefsenkollen. Og som mange sikkert har ventet på, vil det ses på muligheten for å bedre kollektivdekningen til området.


– Det er flere høyspentledninger i området som man ønsker å legge i bakken. Det er også sannsynlig at eksisterende transformatorstasjoner må flyttes, står det også i notatet.

Trollvann

Når det gjelder bebyggelse, står det videre at Trollvannsstua med bolig og skogshusvær ikke
berøres. Heishus nederst i bakken utvides eller bygges på nytt og pumpehus utvides. Annen bebyggelse tilknyttet anlegget rives.

Det er stort behov for garasje/verksted og varmestue.

– Et slikt bygg er vist like bak dagens garasje/toalettbygg. Grunnflaten på bygget markert på figuren til venstre er 600 kvadratmeter. Her er det også tenkt toaletter, billettsalg, skiutleie med mer. Kapasiteten i varmestua planlegges til rundt 150 personer.

Stolheiser

Når det gjelder heisene i dagens anlegg, går det også frem at dagens to tallerkenheiser erstattes med én fireseters stolheis. Dette vil lette driften og gi et bedre tilbud for brukerne.


– For å kunne gi et bedre tilbud til brukerne planlegges en bredde utvidelse av Trollvannskleiva. En utvidelse mot øst på rundt 15 meter vil gi en bredere og bedre bakke. Denne utvidelsen skal ikke gå helt ned til Trollvann. Dagens små bygg i og ved bakken rives, men det settes opp en liten tidtakerbu omtrent midt i den.

Utvides med 10 meter og med kobling til Grefsenkollen

Det er videre tenkt at tallerkenheisen på toppen av Trollvann kan benyttes videre.

– I dette området er det et ønske om å utvide den smale passasjen mellom de to kleivene. Dette gir avskoging på østsiden. Det legges opp til en breddeutvidelse på rundt 10 meter. Grefsenheisen flyttes til toppunktet. For at de som kommer opp med denne heisen også lett skal kunne ta seg til Trollvannskleiva heves terrenget tre til fire meter på toppunktet. Dette gir et bedre fall både mot Trollvanns- og Grefsenkleiva. For at personer som kommer opp fra Trollvann skal kunne ta seg til Grefsenkleiva anlegges en tilbringerheis mellom ny heis fra Trollvann og ny Grefsenheis.

Rett utenfor planområdet ligger Grefsenkollen restaurant.

– Det er et ønske om å knyttet Grefsenkollen restaurant til alpinanlegget. Brukere av anlegget vil da lett kunne benytte Grefsenkollens fasiliteter, samt at et besøk i alpinanlegget kan starte via Grefsenkollen som både har stor parkeringsplass og bedre bussforbindelse enn Trollvann i dag. En ser for seg å etablere en bakke med egen heis fra Grefsenkollen
rett sørover til Familiebakken.

– Det er også et ønske om en kortere adkomst fra Grefsenkollen til anlegget. Dette er vist til venstre med en trasé fra toppen av Grefsenkollen ned til Barnebakken i Trollvannskleiva. Her kan det anlegges et skibånd, står det videre i notatet.

Det er store endringer på gang for Trollvann, Trollvannskleiva og Grefsenkleiva. Foto: BYMILJØETATEN/OSLO KOMMUNE/PLAN- OG BYGNINGSETATEN

Grefsenkleiva

Om dagens Grefsenkleiva, to hovednedfarter, står det blant annet følgende:

– Disse løper sammen i et litt flatere område der det er varmestue, og herifra og ned til bunnen er det en ganske slak nedfart, tilbringerbakken, til parkeringsplassen på Stig. Det er et ønske om å utvide anlegget slik at det blir sammenhengende med én heis. Det vil gi lengre og mer attraktive bakker. Siden det er smalt nederst i anlegget må dette området utvides.

Videre:

– Dagens to tallerkenheiser erstattes med én stolheis fra bunn av bakken til det høyeste punktet, det betyr heisen flyttes østover der det i dag er skog. Samtidig ønskes det breddeutvidelser av dagens bakker. Familiebakken mot vest og Grefsenkleiva mot øst. Det tas sikte på en utvidelse på rundt 10 meter, videre fra saken.

Midt i Grefsenkleiva ligger fire bygg og en plasthall tilknyttet alpinbakken. Det er heishus, varmestue og lager. Disse ønskes revet.

Årvoll

Fra Årvolldelen står det at parkeringsplassen oppleves som noe ustrukturert. Det er sett på en mulighet til å benytte deler av parkeringsplassen til en utvidelse av bunnområdet i
bakken.

– Videre kan naboeiendommen benyttes til nytt parkeringsareal. Det ønskes å bygge en ny varmestue til erstatning for den som ligger oppe i Grefsenkleiva. Den bør ha en kapasitet på rundt 200 personer, og på rundt 800 kvadratmeter. Endret bruk her er ikke avklart
med grunneier, fra notatet og foreløpig tiltaksbeskrivelse.

Plan- og bygningsetaten kan også informere om at det nå er bestilt oppstartsmøte i saken.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN OG FORELØPIG TILTAKSBESKRIVELSE

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...