Nordre Aker Budstikke

Arrangerer «ulvesamling» på Grefsenkollen

Dette bildet av ulv er tatt i Østmarka for noen år siden, ifølge Andre Holm. Foto: Andre Holm

Det er unikt at vi har en ulveflokk i hovedstaden, noen få kilometer i luftlinje fra Operahuset, sier André Holm, som i regi av Foreningen Våre Rovdyr inviterer til «ulvesamling» på Grefsenkollen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2020 kl 11:26

GREFSENKOLLEN: Foreningen Våre Rovdyr inviterer til et nærmere bekjentskap med hvordan ulven lever i Oslomarka, og Østmarka spesielt - på Grefsenkollen 12. mars klokka 20.

Friluftsmannen Andre Holm er ivrig rovdyrsporer, særlig ulv. Det er han som skal holde foredraget og fortelle om ulven på Grefsenkollen, med video, bilder og historier.

I invitasjonen står det at vi får høre om ulvens levesett, nært på en ulvevalp, samt at Holm skal fortelle om en dramatisk hendelse i den lille ulveflokken i Østmarka.

– Jeg har over 800 overnattingsdøgn i norsk og svensk villmark, og felles for alle turene er rovdyr i området. Det er min lidenskap og hobby siden jeg var guttunge, å spore rovdyr. Jeg husker jeg stakk av fra skolen da jeg var liten, for å spore opp rev i skogen, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Østmarka

Han har også fulgt med på ulveflokken i Østmarka.


– De siste årene har jeg tilbragt svært mye av tiden min i Østmarka, for å følge med på ulvene vi har her. Det er unikt at vi har en ulveflokk i hovedstaden, noen få kilometer i luftlinje fra Operahuset. Det har vært flere ynglinger i flokken de siste årene, og jeg har flere historier, videoer og bilder som jeg ønsker å dele med Oslo-folka på Grefsenkollen. Aller mest for å spre kunnskap om ulven til folk, sier Holm.

Andre Holm med en av hundene sine, som brukes til sporing. Her som valp. Foto: PRIVAT

Han legger til at foredraget også kan passe for de unge.

Ulvedebatten er veldig varm, men Holm understreker at dette foredraget skal være helt upolitisk og fritt for konflikter. Det skal kun handle om ulvens liv i Oslo og Østmarka.

Ulv?

Innimellom dukker det opp observasjoner fra folk som mener å ha sett ulv i vår del av Marka også, noen mulige observasjoner er delt i Nordre Aker Budstikke. Holm mener det er godt sannsynlig at det er en og annen streifulv som ferdes i Nordmarka og Lillomarka:


– I slutten av januar tok jeg bilde av det jeg er ganske så sikker på er ulvespor ved Alundsjøen, i Lillomarka. Det var lang skrittlengde, og ikke spor av folk i nærheten. Dessverre fant jeg ingen ulvemøkk i området, for det er som regel kun DNA som kan hundre prosent fastslå at det er ulv i området. Jeg fikk et par dager senere melding om det som skal ha vært ulvespor på Gran. Ulven kan gå mange mil i løpet av en dag, så muligens kan dette være en ulv som har vandret gjennom Nordmarka og nordover, mener Holm.

Dette mener Andre Holm er ulvespor fra området Alunsjøen i Lillomarka, fra sent i janaur 2020: – Det nederste sporet er ulvens frambein, deretter spor nummer to er fra min labrador på 25 kilo. Det tredje er ulvens frambein. Jeg fulgte sporene en kilometer uten å se menneskespor, skrittavstanden var over 155 centimeter, noe som gjør at jeg tror dette var ulv. Men jeg fant ikke noe ulvemøkk, og for å være 100 prosent sikker er det DNA som gjelder, ifølge Holm. Foto: PRIVAT

Jan Wilberg i Rovdata har også sett bildet Holm har tatt. Han kommenterer at det er vanskelig å si om dette gjelder ulvespor, da det trengs minimum 500 meter for å gjøre en god nok vurdering av spor, og skille ulv fra hund.

– En framlabb fra ulv, betyr et labbavtrykk på rundt 10 centimeter. Det er flere store hunderaser som har større labber enn ulv også, legger Wilberg til.

Det er lettere å spore dyr når det er snø, og Holm forteller at han i løpet av foredraget vil vise hvordan man for eksempel kan skille ulvespor fra store hundepoter, og mer stadfeste at det kanskje er ulvespor i snøen, eller ikke.


Ulvespor, ifølge Statens Naturoppsyn. Foto: STATENS NATUROPPSYN

Du kan se Rovdatas seneste oppdatering om hvor det er registrert ulv i Norge – her. Mer om foredraget finner du på Facebook.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...