– Arrogant hån mot det som skulle ha vært en viktig del av en demokratisk prosess!

Slik ble forslaget om blokker - de grå inntegnede blokkene bakerst på illustrasjonen - på den kommunale tomta ved Brekkeveien presentert, i fjor høst. Men nå har Boligbygg redusert areal, og antall leiligheter i forslaget, fra 60 til 45. Foto: MAP Arkitekter AS/Plan- og bygningsetaten
Mener beboer Leif Gjerland om at Boligbyggs representant dro opp av veska nye omarbeidede planer ingen andre hadde sett før, direkte i det lokalpolitiske møtet om nye blokker ved turveien og Maridalsvannet. – I tråd med det som er varslet, svarer Boligbygg.
Publisert: 29.05.2018 kl 10:24
Sist oppdatert: 30.05.2018 kl 07:43
NYDALEN: Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt Boligbygg Oslo KFs planer om blokker og omsorgsboliger på tomta ved Brekke, tomta som grenser ned mot Marka, turveien og Maridalsvannet, sistnevnte er drikkevannet til Oslo.
Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten som i dag eier eiendommen, men Boligbygg er tiltakshaver. Det lå tidligere et krav om barnehage på tomta, men det går frem at dette er fraviket i brev fra Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap, 14.02.2017.
Eiendommen er ikke bebygget i dag og benyttes ifølge naboene som friområde, og delvis til parkering.
Møte mandag kveld
Mandag var det møte i Bydel Nordre Akers miljø, plan- og samferdselskomité. Mange beboere i området hadde møtt opp for å si sin mening om Boligbyggs planer på nabotomta i Brekkeveien.
Lokalpolitikerene skulle gjøre et vedtak på forslaget. Boligbygg hadde også representant til stede under det lokalpolitiske møtet. Men han dro opp av veska nye og omarbeidede planer for tomten. Som hverken beboerne eller lokalpolitikerene hadde sett før, det var det opprinnelige forslaget med 60 leiligheter som lå til grunn i sakspapirene til møtet mandag kveld.
– Ja det Boligbygg presenterte på møtet i går, de omarbeidede planene, var noe annet enn det som sto i våre sakspapirer. Det har jeg ikke opplevd tidligere. Antall leiligheter er redusert med 15 leiligheter, og antall kvadratmeter er rundt halvert. Komiteen var enstemmig imot bygging inntil markagrensa og anbefaler at bydelsutvalget lander på det samme, sier Ingeborg Briseid Kraft (V) fra komiteen.
Men gjelder dette vedtaket for det opprinnelige forslaget og det som Boligbygg presenterte direkte i møtet mandag?
– Ja, vi kom frem til at uansett er vi enstemmig imot at det bygges boliger på denne tomta, legger hun til.
LES OGSÅ: La turveien gjennom hagen til Eva, uten å spørre
Leder av komiteen, Terje Olav Moen (Ap), sier følgende til lokalavisa:
– Jeg har heller ikke opplevd at det er kommet et så endret forslag direkte i et slikt møte. Administrasjonen hadde naturlig nok forberedt sak basert på opprinnelig forslag. Jeg ville uansett ikke anbefalt at vi behandlet saken så detaljert nå siden vi fikk helt nytt forslag i møtet. Det gjorde vi heller ikke siden vedtaket vårt er gjort ut fra generelle hensyn som drikkevann, økt trafikk, dårlig kollektivdekning og andre store byggeprosjekter i nærheten ved Oset og på Frysja, legger Moen til.
14. juni skal bydelsutvalget også behandle saken.
– Et arrogant sjokkerende hån
En av beboerene som tok turen til komitemøtet mandag kveld, var Leif Gjerland. Gjerland har rundt 20 års erfaring som informasjonssjef i Plan- og bygningsetaten og i Bydel Sagene, og han bor i en av de nærmeste naboblokkene til utbyggingsområdet.
Han er sjokkert over det han opplever som Boligbyggs slurvete hastverkshåndtering av saken.
– Jeg har gjennom årene sett mange saker lik denne bli lagt fram for politikere, men aldri opplevd at det blir lagt fram en helt annen versjon enn den varslede, en som verken beboere, politikere eller pressen har fått vite om før der og da.
Han fortsetter:
– Og det ble direkte pinlig da Boligbyggs mann selv unnskyldte seg med at den nye versjonen var et udrøftet hastverksarbeid, og blant annet forsvarte inntegnede nye blokker med at: Dette er bare noen håndtegninger, det blir ikke sånn!
– Dette var var rett og slett en arrogant sjokkerende hån mot det som skulle ha vært en viktig del av en demokratisk prosess. Normalt burde kommentarfristen selvsagt forlenges når det som blir lagt fram brått har blitt en bortimot helt ny sak. Men nei, Boligbyggs mann sa tydelig fra at de vil opprettholde 17. juni som svarfrist, selv om saken med all tydelighet ikke haster. Utaktisk, Boligbygg kunne ha reddet stumpene av en ære ved å utsette kommentarfristen.
Gjerland legger til:
– Og kanskje ventetiden kunne brukes til å ta et kurs i presentasjonsteknikk, slik at puslete små og mørke hastverksbilder ikke en gang til blir presentert som sannhetsvitner i en forvirrende framstilling av en dårlig hastverkssak.
– I tråd med det som er varslet
Det var prosjektutvikler Ulrik Neraal som deltok på nevnte komitemøte mandag kveld, og presenterte Boligbyggs nye planforslag. Han tar ikke selvkritikk for å legge frem nye omarbeidede planer direkte i det lokalpolitiske møtet:
– Normal varslingsperiode for oppstart av planarbeid er fire uker. Vi ser det ikke som nødvendig å utvide varslingsperioden da planene som ble presentert på møtet er i tråd med det som er varslet i kunngjøringen. De nærmeste naboene ved styret i Maridalsporten sameie ble informert om planinitiativet på et informasjonsmøte hos Boligbygg allerede i september 2017. Da ble også planprosessen og berørte parters mulighet til uttalelser fremhevet. Boligbygg vil i tillegg invitere berørte naboer til et nytt informasjons- og dialogmøte når planene tar form og blir mer konkrete, før offentlig ettersyn, svarer Neraal i en mail til lokalavisa, tirsdag morgen.
Han fortsetter:
– Kunngjøringen om oppstart av detaljregulering beskriver et initiativ med to til tre boligblokker med opp til 60 leiligheter. Boligbygg stilte på kort varsel på gårsdagens møte for å presentere oppdatert informasjon om planarbeidet, der både høyden og antall boliger er betydelig redusert etter oppstartsmøtet med Plan- og bygningsetaten, og etter det første informasjonsmøtet med naboene.
– Vi tok også opp forhold som siktlinjer, fjern- og nærvirkning. Vi presenterte i tillegg skissene for utomhusplanen med bilder av hvordan dette faktisk kan se ut når det er opparbeidet. Boligbygg har forståelse for at naboene engasjerer seg for nærmiljøet sitt, men vi ser frem til en konstruktiv dialog med dem. Vi håper vi i fellesskap kan finne gode løsninger før planene sendes til offentlig ettersyn, skriver prosjektutvikleren videre i mailen.
Det legges også til at beboerne kan få de nye planene tilsendt fra Boligbygg.
LES OGSÅ:
Nordre Aker Budstikke følger saken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!