Av 32 parkerte biler i gata er det kun fire som må betale
Fra 1. mars slipper ingen unna lenger.

På tidspunktet bildet ble tatt, var 28 av 32 biler i Spikerveien elbiler som ikke trenger å betale beboerparkering. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
En uhøytidelig opptelling i de to beboerparkeringsveiene i Nydalen viser at de aller fleste slipper å betale. Men fra 1. mars får ikke disse stå gratis lenger. Samtidig må beboerne betale mer for beboerparkering.
Publisert: 17.01.2020 kl 20:55
Sist oppdatert: 17.01.2020 kl 20:56
NYDALEN: La det først være klart: Dette er kun et øyeblikksbilde en tidlig torsdag formiddag i januar i Spikerveien og Tamburveien i Nydalen.
Men det er likevel interessant: Opptellingen viste at det blant 32 parkerte biler i Spikerveien, var 28 el-biler. Tre var bensin-/dieselbiler, mens det var én hybridbil i veien. I Tamburveien var åtte av elleve biler elektriske.
Etter at beboerparkering ble innført i utvalgte områder i Nordre Aker i september 2018 – de nedre delene av bydelen mot Blindern og Ullevål sykehus, pluss Tamburveien/Spikerveien i Nydalen – har bydelspolitikerne uttalt seg skeptisk til at elbiler får parkere gratis i beboerparkeringsveier. Hensikten med beboerparkeringen er å sikre plass til dem som bor i veien, og redusere fremmedparkering. Ordningen fjerner imidlertid ikke fremmedparkering med elbil.
I desember ba bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker om at beboerparkeringsordningen utvides i bydelen til å gjelde alle veier innenfor Ring 3. Det kommer etter flere innspill fra beboere som ønsker ordningen utvidet, og fordi innføring av beboerparkering i enkeltveier og i sentrumsbydelene, har vist seg å skyve fremmedparkeringen til tilliggende veier.
Endringer i mars
Bymiljøetaten har nå evaluert beboerparkeringsordningen, og resultatene fremkommer av en rapport som var ferdig i fjor høst.
Samtidig varsles det økte priser og ny prisstruktur fra og med 1. mars: Fra 1. mars må du nå betale parkeringsavgift for elbil på kommunale plasser, og prisen for beboerparkering settes opp med 20 prosent.
Endringer for privatpersoner
Elbiler:
- Beboerparkering vil koste 600 kroner for elbiler.
- På avgiftsbelagte kommunale parkeringsplasser må du betale 20 prosent av prisen for fossile biler i 2019. For eksempel vil det koste mellom 3 og 13 kroner for én time avhengig av hvor i Oslo du skal parkere.
Fossile biler:
- Prisen for beboerparkering for privatpersoner blir satt opp fra 3000 kroner til 3600 kroner. Hvis du allerede har beboerparkering, skal du ikke betale noe mer før neste gang du fornyer.
Motorsykkel:
- Beboerparkering for fossil motorsykkel vil koste 1800 kroner. Hvis du allerede har beboerparkering, skal du ikke betale noe mer før neste gang du fornyer.
- Beboerparkering for el-motorsykkel vil koste 300 kroner. På avgiftsbelagte kommunale parkeringsplasser må du betale 20 prosent av prisen for fossil motorsykkel i 2019.
Endringer for næring
Elbiler:
- Hvis du skal ha beboerparkering for næring for el-personbil, koster dette 20 prosent av beboerparkering for fossile biler i 2019. For én bil blir dette 1200 kroner.
- El-varebiler vil fortsatt kunne parkere gratis på alle kommunale plasser.
Fossile biler:
- Prisen for beboerparkering for næringsdrivende blir satt opp med 20 prosent. For én bil blir dette 7200 kroner. Hvis du allerede har beboerparkering, skal du ikke betale noe mer før neste gang du fornyer.
Gallup
Bør beboerparkeringsordningen utvides til alle veier innenfor Ring 3 i Nordre Aker?
Skal lønne seg å kjøre elektrisk
Til Aftenposten sier Arbeiderpartiets miljøpolitisk talsperson i bystyret, Andreas Halse, at beboerparkeringen har vært en suksess, og at det at elbiler også nå må betale litt, vil gjøre ordningen bedre for beboerne. Han mener heller ikke at økningen for fossilbiler, til 3600 kroner er oppsiktsvekkende høy.
– Vi ønsker ikke at boligområder skal brukes til pendlerparkering for folk som bor utenfor Oslo. Beboerparkering reduserer trafikken inn til Oslo og flere blir motivert til å bruke andre løsninger som kollektivtrafikk og bildeling, sier han til Aftenposten.
Eirik Lae Solberg, bystyremedlem og nestleder i Oslo Høyre, mener ordningen burde være selvfinansierende, og slik den er nå vil gi kommunen store inntekter. Høyre mener en rimelig pris for beboerparkering ville vært 1500 kroner i året, og vil ha fortsatt fritak for elbiler.
Fungerende miljøbyråd Arild Hermstad (MDG), sier til avisen at det alltid skal lønne seg å velge elbil foran fossilbil.
– Men også elbiler tar opp plass i gatene, og derfor mener vi at også elbiler må betale noe for å parkere, sier han. Les mer om hva politikerne mener, i saken i Aftenposten.

I Spikerveien var det ingen ledige parkeringsplasser denne tilfeldig valgte torsdagen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!