Nordre Aker Budstikke

Avantor-sjefen i Sandakerveien:

– Den midlertidige parken blir skikkelig fin

Adm.dir. Øystein Thorup og prosjektleder Ola Thon i Avantor, på området som skal bli midlertidig park frem til utviklingen av Sandakerveien 113-119 starter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Avantors visjon er at området Nydalen skal bli det beste stedet i Oslo å bo og jobbe, forteller administrerende direktør Øystein Thorup. Nå er arbeidet med et midlertidig parkdrag i Sandakerveien i gang.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2021 kl 07:57

NYDALEN: I forrige uke etterlyste aksjonsgruppa for stor park i Nydalen etableringen av en midlertidig park på tomta i Sandakerveien 113-119, slik Avantor lovte for snart ett år siden.

Prosjektleder Ola Thon i Avantor svarte gjennom Nordre Aker Budstikke at planene dessverre var forsinket, opprinnelig skulle den midlertidige parken stå klar i løpet av våren. Bakgrunnen var blant annet prosessen Avantor har sammen med OBOS, som eier Sandakerveien 121, og Oslo kommune, for å få til et omforent forslag til stor park.

– Her har det vært gjort et stort stykke arbeid det siste året. Vi holdt an litt i forhold til planlegging av den midlertidige parken, for å bringe på det rene om det er mulig å bygge noe som vi senere vil få glede av, altså noe mer permanent, sa Thon i forrige uke.

Avklaringer mot Sporveien rundt et parkanlegg oppå deler av t-banekulverten, har også skapt forsinkelse.

Slik blir den midlertidige parken

Ola Thon og Øystein Thorup med Avantors planer for midlertidig park mellom parkeringsplassen og tomtegrensa til trykkeriet (til høyre). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Når Nordre Aker Budstikke denne uka møter Thon og administrerende direktør i Avantor, Øystein Thorup, på tomta i Sandakerveien, har de med illustrasjoner og nytt om den kommende, midlertidige parken. Allerede tidligere i uka startet arbeidet med å rydde i vegetasjon mot parkeringsplassen.

– Målet er at barna skal kunne løpe og leke her til rundt skolestart, sier Thon.

Det er i størrelse snakk om et 2,5-3 mål stort grøntområde som strekker seg som et belte fra Gunnar Schjelderups vei til Sandakerveien foran BI. Det vil gå langs traseen som i dag er en bred, gruslagt gangvei, og fra tomtegrensa mot Sandakerveien 121 (trykkeritomta) frem til dagens parkeringsplass midt på tomta. Parkeringsplassen vil bli opprettholdt.

Foreløpig skisse av den midlertidige parken. Det vil måtte gjøres noen tilpasninger. Delen mot Gunnar Schjelderups vei (til høyre) gjøres først. Delen mot Sandakerveien kommer når avklaringene mot Sporveien er gjort. (Illustrasjon: Avantor)


Parkbeltet skal bestå av grøntområder, lekeelementer, benkebord, og en liten sykkelbane på oversiden mot Gunnar Schjelderups vei. Samtidig skal gangveien strammes opp. Den øverste delen kommer først, og det er denne som blir klar til skolestart. Det nedre partiet mot Sandakerveien vil opparbeides så snart Sporveien gir tillatelse med tanke på kulverten. Området vil i sommer derfor være anleggsplass, men passering for gående vil bli ivaretatt, lover Thon.

Administrerende direktør i Avantor, Øystein Thorup, løfter frem at det midlertidige parkdraget vil knytte Nydalen og Storo.

– Den midlertidige parken blir skikkelig fin, og vil knytte Nydalen og Akerselva til Storo-området, på en måte som ikke eksisterer i dag.

Jobber for en bedre regulering

Avantors administrerende direktør er opptatt av at utviklingen av Nydalen må ses i et lengre perspektiv. Avantor la frem sin Masterplan Nydalen+ allerede i 2014, og TOR Nydalen (tiltaksliste for offentlige rom) som ser på Nydalens fellesområder under ett, har nylig vært på høring.

– For Avantor er det viktig å se det store bildet. Vår visjon er at Nydalen skal bli det beste stedet i Oslo å bo og jobbe. Når vi nå skal utvikle Sandakerveien 113-119 er dette faktisk den første utbyggingen vi gjør på denne siden av Nydalen, sier Øystein Thorup.


Han peker på at utbyggingen som har skjedd på oversiden av Sandakerveien og opp mot Storo, er det i hovedsak Olav Thon og Veidekke som står for.

– Det er nå starten går for Avantors utvikling her, med denne tomta. I årevis har vi forsøkt å få en bedre reguleringsplan for Sandakerveien 113-119 enn den som gjelder i dag. I dag er eiendommen regulert til et stort kontorbygg. Motivet vårt for å omregulere er fordi dagens regulering til kontor ikke gir et optimalt byplangrep.

Avantors ønsker for Sandakerveien er å bygge boliger, arbeidsplasser og grøntområde. Arbeidet med omregulering har i denne omgang pågått siden 2016, mens Avantor har jobbet med utvikling av eiendommen siden 2006. Dagens regulering er fra 2001 og åpner for et næringsbygg på 50.000 kvadratmeter.

– Så prosessen har tatt fryktelig lang tid, sier Thorup, som håper at en ny reguleringsplan kan være på plass i 2022. Avantors endelige planforslag vil trolig bli lagt ut til offentlig høring i løpet av høsten 2021.

Parkdraget skal anlegges langs gangveien som nå går fra Sandakerveien til Gunnar Schjelderups vei. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Samarbeider om felles parkforslag

En viktig del av forslaget er innpasningen av en stor park, slik nærområdet og lokalpolitikerne i Nordre Aker ønsker, og som byrådet har bestilt fra Plan- og bygningsetaten. Sommeren 2020 ble det klart at Oslo kommune, representert ved Plan- og bygningsetaten (PBE) og Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY), skulle gå sammen med Avantor og OBOS om å lage et felles forslag om en park i Nydalen, som vil gå over bade Sandakerveien 113-119 og 121.

– Hva kan du si om det arbeidet som er gjort?

– Det er gjort et ekstremt grundig arbeid, sier Thorup, som understreker at han har stor tro på den løsningen partene jobber med nå. Hvordan utformingen av parken til slutt vil bli, i det planforslaget som skal legges frem, ønsker han imidlertid ikke å gå nærmere inn på, før Oslo kommune presenterer det omforente forslaget.

Aksjonsgruppa for stor park har foreslått at hele eiendommen til Avantor i Sandakerveien opparbeides som park. Bydelsutvalget i Nordre Aker har gjort vedtak på at kommunen, om ikke annen enighet er mulig, bør gå inn for å kjøpe eiendommen, eller gi Avantor en erstatningstomt. Dette er innspill Thorup ikke anser som realistiske.

– Verken fra vår side eller kommunens side ser det ut til å være et aktuelt alternativ. Forslaget, slik det er i dag, er et annet enn det. Vi jobber forretningsmessig på eiersiden, og det vi sikter mot, sammen med OBOS og kommunen vil bli en god løsning, sier Thorup.

Schibsted fortalte Nordre Aker Budstikke i juni at de vil flytte sin trykkerivirksomhet fra Nydalen allerede i 2023-25, selv om de har opsjon på å forlenge leieavtalen med OBOS frem til 2035. At nabotomta nå ser ut til å bli tilgjengelig ti år tidligere enn antatt, mener Thorup er postitivt, og er noe som vil gjøre det mulig å realisere hele parken tidligere.

Hva er en park?

– Parksaken har engasjert mange, både beboere og politikere, og det ble et av temaene under valgkampen i 2019. Det er sterke meninger om utviklingen av tomta, og uttalelser om livet i Nydalen. Hvordan opplever dere som tomteeiere det?

– Først og fremst er det veldig positivt med engasjement for området. Det er viktig når man skal utvikle et område. Samtidig leser vi også uttalelser vi ikke kjenner oss igjen i. Avantor prøver å se det store bildet, og vi tror Nydalen er et godt sted å bo, med masse kvaliteter. Og det kommer til å bli enda bedre. Da utviklingen av Nydalen startet, skulle det utelukkende være en næringsklynge. Det vi er med på nå er å lage Nydalen til et langt triveligere sted for mennesker enn det var. Den videre utviklingen av Nydalen vil løfte verdien av området betydelig, i tillegg til kvaliteter som elva og turveiene som finnes her i dag, sier Thorup.

Thon og Thorup i det kommende parkdraget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Tallet 15 mål, om lag tilsvarende størrelsen på Birkelunden, er satt som et minstekrav for en park i Nydalen, både av aksjonsgruppa og av bydelsutvalget. Hva er Avantors definisjon på hvor stort et grøntområde må være for å kunne kalles en park?

– Her har du alt fra koselige lommeparker til Frognerparken. Det handler om kvalitet og behovene til folk som skal bruke den. Skal vi lykkes med en park i Nydalen, må det være et godt sted å være. Det er ikke automatikk i at bare man lager noe stort, så blir det bra, sier Thorup, og viser til elveparken i Nydalsveien som et eksempel. Der har en parkeringsplass blitt til et mye brukt friområde.

– Når Nydalen en gang i fremtiden blir «ferdig», hva slags sted er det, og hvilke kvaliteter håper dere det da vil ha?

– Nydalen skal være en god og velfungerende, mulitfunksjonell by, med boliger, arbeidsplasser, servicefunksjoner og rekreasjonsområder.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...