Nordre Aker Budstikke

Bare Kristoffer (24) representerer Nordre Aker i bystyret

Kristoffer Gustavsen er oppvokst på Grefsen, og bodde i Nordre Aker da han ble valgt inn i bystyret i 2011. Han er kritisk til at Bydel Nordre Aker ikke er representert ved andre enn ham selv i bystyret. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Visste du at Nordre Aker ikke har en eneste representant i bystyret?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2015 kl 12:42

RÅDHUSET/NORDRE AKER: Tittelen på denne saken er ikke helt riktig.

Ingen av de 59 folkevalgte i bystyret har nemlig adresse mellom Lofthus og Ullevål Hageby, i følge Oslo kommunes egen oversikt over faste medlemmer i bystyret.

(Se alle bystyrets faste representanter i faktaboksen til høyre på siden/nedenor hvis du leser på mobil).

Kommer fra Grefsen

Men 24 år gamle Kristoffer Gustavsen er oppvokst på Grefsen, og bodde i bydelen da han ble valgt inn i bystyret, bare 20 år gammel i 2011.

– Det er Nordre Aker som er min bydel. Jeg pleier å si at jeg bor i Bydel Frogner midlertidig permanent. Når jeg studerer i sentrum, og ikke på Blindern eller i Nydalen, er det mer naturlig enn å bo i Nordre Aker, sier han.


Gustavsen, jusstudent og bystyrepolitiker, var i 2011 tidendes yngste Høyre-representant som har vært valgt inn i Oslo bystyre. Bare Bjørn Skaar var like gammel da han kom inn i bystyret i 1991.

Da Høyre beholdt byrådsmakten etter valget i 2011, rykket Gustavsen opp fra vara til fast plass, hjulpet av 800 personstemmer.

– Jeg pleier å si at jeg er Stian Berger Røslands (byrådslederen) vara, sier han med et smil.

Og som nummer 23 på Høyres bystyreliste til høstens valg, trenger han personstemmer.

LES OGSÅ: Bare Bård på fast bystyreplass for Høyre fra Nordre Aker


– Jeg må nok ha 1000 kryss for å komme inn. Jeg vil jobbe for å sanke stemmer i Nordre Aker, det er jo bydelen jeg kjenner best, og hvor jeg kjenner flest mennesker, sier Gustavsen, som nok også vil hjelpes av å være et kjent ansikt i partiet.

I perioden 2011-2013 var han leder av Oslo Unge Høyre. Siden 2014 har han vært nestleder i Unge Høyre.

Savner lokalkunnskap

I bystyret er han imidlertid alene om å kjenne Nordre Aker.

– Det gjør at det ikke er så mye lokalkunnskap om bydelen i Rådhuset, sier Gustavsen, og trekker frem utbyggingen av Frysja-området som eksempel.

Dette er et stort utbyggingsprosjekt i Nordre Aker, som vil kunne gi opptil 2000 nye boliger i løpet av få år.


– Med lokalkunnskap vet jeg at det er sted som krever at infrastrukturen er på plass hvis det skal komme så mange flere mennesker dit. De trafikale forholdene i området er utfordrende og kollektivtilbudet må bli bedre. Og så må det flere skoleplasser til, sier Gustavsen.

Utbyggingen på Rønningen

– Et annet eksempel er utbyggingen ved Rønningen folkehøgskole. Der var det på et tidspunkt forslag om utbygging av to femetasjers boligblokker i tillegg til rekkehusene som er planlagt. Blokker rett ved Langsetløkka, er jo helt absurd, og viser mangel på lokalkunnskap. Der måtte vi ha støtte fra Rødt for å stoppe forslaget. Det er i et område hvor det knapt finnes kollektivtilbud. Vi må forvente oss fortetting også i Nordre Aker, men det må fortettes rundt kollektivknutepunktene, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: – Utbyggingen på Rønningen endte med mageplask i bystyret

Og han stopper ikke der.

– Trenerte tennishallen på Grefsen

Tennishallen på Grefsen/Disen var en sak i bydelen som tok altfor lang tid. Opposisjonen og spesielt Arbeiderpartiet trenerte saken med nye utredninger. Det er spesielt å påføre en tennisklubb mer tid og penger på utredninger. Nå når saken kommer i bystyret håper jeg at folk har lokalkunnskap til å forstå at dette er viktig for bydelen vår. Det er ikke sikkert den går rett igjennom, men det må gå an å finne løsninger som knytter grøntarealer sammen med idretten.


– Blir de politiske vedtakene dårligere for Nordre Aker når bydelen ikke er representert?

– Jeg tror ikke resultatene blir så dårlige, men det blir vanskeligere å sette Nordre Aker på dagsorden og vanskeligere å relatere seg til lokale forhold og utfordringer i bydelen. Med flere lokale representanter hadde det vært flere til å reise saker fra vår bydel, sier 24-åringen.

– Stem på lokale kandidater, uavhengig av parti

Han mener de politiske partiene må ta noe av skylden for at ikke flere Nordre Aker-representanter sitter i bystyret, men sier også at velgerne må kjenne sin besøkelsestid.

– Velgerne må krysse av for sine lokale representanter, uavhenging av hvilket parti de stemmer på. Det har Nordre Akers innbyggere vært dårlige til å gjøre.

Gustavsen får støtte av partifelle og nestleder i Oslo Høyre, Kristin Vinje. Vinje, som bor på Korsvoll, var finansbyråd i Oslo fra 2009 til 2013, da hun ble valgt inn på Stortinget.

– Gitt at Oslo har over 600.000 innbyggere og at mer enn 50.000 bor i Nordre Aker, hadde det jo vært naturlig at noen av de 59 representantene var fra bydelen, sier Vinje.

Hun minner om at Bård Folke Fredriksen (H) fra Kjelsås i utgangspunktet er valgt inn i bystyret, men er i permisjon som byutviklingsbyråd.

– Og, på Oslo Høyres kandidatliste er det nå fire kandidater som er oppført fra Nordre Aker. De kan folk lokalt merke seg og bidra til å få valgt inn i bystyret ved valget til høsten, sier Vinje.

LES OGSÅ: Vinje: – Kjøpmannen på Kjelsås tar feil

– Vestre Aker er overrepresentert

Bystyrerepresentant Ivar Johansen fra SV og bydel Alna, er inne i sin syvende periode som bystyrerepresentant for SV. Han kom første gang inn i 1987.

Johansen mener at en så stor bydel som Nordre Aker ikke er representert, er en utfordring.

– Selvsagt betyr bystyrets representativitet veldig mye, både når det gjelder blant annet geografi, kjønn, interessefelt, utdanning, yrke og sosial bakgrunn. Det er jo noe med at den som har skoen på vet best hvor den trykker. Den som bor i et område har kanskje større forutsetninger for å bedømme betydningen av grøntområder, trafikk-forurensning, lekeplasser og så videre, sier Johansen.

Han sier at partienes nominasjonsprosesser er viktige, men at det faktisk er slik at velgerne bestemmer. Først og fremst ved partistemmen, men også ved personstemmer.

– Uansett hvilken partiliste man bruker kan man gi personstemmer på kandidater på alle partlister. Det gir velgerne makt. I nabobydelen Vestre Aker brukte Høyre denne muligheten, og den bydelen er derfor overrepresentert i bystyret. Jeg oppfordrer folk i større grad å gi personlige stemmer til kandidater de har særlig tro på, på tvers av partilistene, sier Johansen.

Representanter fordelt på bydel:

 • Frogner 8
 • Vestre Aker 6
 • St. Hanshaugen 6
 • Nordstrand 5
 • Gamle Oslo 5
 • Grünerløkka 5
 • Søndre Nordstrand 4
 • Østensjø 4
 • Alna 3
 • Sagene 3
 • Grorud 3
 • Ullern 3
 • Stovner 2
 • Bjerke 1
 • Nordre Aker 0

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...