Nordre Aker Budstikke

Beklager Berg gård-fadese, fire beboere vil ikke flytte inn

Berg gård ligger i grønne omgivelser ved Bergskogen. Her er bygningene fotografert i forbindelse med ombyggingen i fjor. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Etter avsløringen av at de nye boligene for funksjonshemmede på Berg gård er for små, lover bydelen i større grad å involverere brukere og pårørende fremover. Pårørende til fire av dem som skulle flytte inn har takket nei til tilbudet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2017 kl 17:33

BERG/NYDALEN: Bydelen bestilte 18 boliger til multifunksjonshemmede på Berg gård, som etter planen skulle stå ferdige høsten 2016.

80 millionersprosjekt

I august ble det avdekket at leilighetene, som har en total prislapp på over 80 millioner kroner, har store mangler og ikke var tilpasset det behovet brukerne som skal flytte inn har. Blant annet var badene som var laget altfor små.

Da saken ble kjent i begynnelsen av august tok bydelsdirektør Øyvind Henriksen kontakt med Omsorgsbygg, og stanset prosessen for å få de pårørende på banen, og byråd Inga Marte Thorkildsen har bedt bydelen rydde opp.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

I åpen halvtime

Torsdag 15. september møtte pårørende til fire av dem som skulle ha flyttet inn på Berg gård. To av foreldrene fortalte i åpen halvtime i bydelsutvalget (BU) sine historier.


De ga uttrykk for stor fortvilelese over at leilighetene de hadde gledet seg til i realiteten ikke er egnede for sine multifunskjonshemmede barn, som alle er voksne.

Britt Selanger fortalte om eksisterende boforhold i Vinkelveien på Tåsen, der det ikke har vært plass for familien til å komme på besøk til sønnen.

– Vi ønsker oss noe annet for vår sønns fremtidige bolig. Gruppen multifunksjonshemmede har andre behov enn dem Berg gård er tilpasset til. Det har aldri vært tilpasset beboerne med våre behov, sa Selanger.

Hun sa at de pårørende aldri var spurt om råd eller innspill i prosessen med tilpasning av boligene på Berg.

Truls Thirud, som har en datter som skulle flyttet inn på Berg, mener de pårørende er ført bak lyset.


De fremmøtte i åpen halvtime ønsker at det igangssettes et nytt prosjekt i bydelen der det bygges boliger som virkelig er tilpasset behovet til de multifunksjonshemmede beboerne.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke var med inn i det som da var en byggeplass på Berg gård i fjor, for å se hvordan bygget skulle bli. Se mer her!

Bydelsdirektøren beklager

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen redegjorde for status i saken overfor BU. Han fortalte at badene er utvidet etter at saken ble kjent. Foreldrene som møtte opp i BU mener imidlertid de nye badene på 9 kvadratmeter, mot 6 slik de først ble bygget, ikke er store nok. Det utvidede arealet er ifølge dem tatt fra resten av leiligheten, og leilighetene er dermed ikke utvidet.

Bydelen har kommet til enighet om innflytting med 14 av de 18 beboerne som skulle flytte inn på Berg.

Henriksen omtaler saken som veldig trist.


– Da jeg ble kjent med saken ringte jeg de pårørende og beklaget at det har blitt slik. Dersom de pårørende, og våre ansatte som kjenner beboernes behov, hadde vært involvert tidligere prosessen, ville vi ikke ha vært der vi er i dag.

Henriksen påpekte at man på et par-tre uker, i samarbeid med Omsorgsbygg, har fått en løsning som så langt det er mulig tar høyde for de behovene beboerne har.

– Vi har hatt visning for de 18 pårørende. Da vi presenterte mulighetsrommet var det helt åpent for pårørende og verger å avgjøre om det er et godt nok tilbud. Fire valgte å si at dette holder ikke. Det valget skjønenr jeg, sa Henriksen.

Nye boliger vil ta flere år

Han er tydelig på at det tilbudet bydelen nå har, er det som vil stå ferdig på Berg om kort tid.

– De som ikke ønsker å flytte blir værende der de er, sa Henriksen og bekreftet at et eksisterende tilbudet i Vinkelveien ikke er optimalt.


– Jeg har takket de pårørende. De vært løsningsorienterte. Det er ikke sånn at brukermedvirkning gjør prosessen dyrere. Det har ikke vært slik at de har ønsket luftslott for sine barn, sa han.

Prosessen for brukermedvirkning vil derfor endres framover, forsikret Henriksen. Han sa videre at Berg gård nå vil bli et godt sted å bo for dem som flytter inn, og at han er positiv til at finansieringen av endringene – på cirka 20 millioner kroner – vil komme på plass. Dermed kan boligene omsider stå ferdig om et halv års tid.

– Jeg hadde en samtale med byråden i går. Vi må nå få i gang prosessen på Berg gård igjen, og så sette oss ned med dere for å finne en løsning på sikt, sa han rettet til de pårørende i salen.

– Men det vil ta noen år. Avhengig av hvilken eiendom man finner, reguleringen av den og så videre. Da skal vi ikke gjøre dette på samme måte som med Berg. Da skal vi ha tett dialog med dem som er berørte, lovte Henriksen.

Krever nye rutiner og medvirkning

Bydelsutvalgsrepresentant Bjørn Gilbert fra Arbeiderpartiet fortalte at han har en sønn som skal flytte inn på Berg gård.

– Men det er ikke bra nok, selv for ham. Ja, det er et flott område, og Berg er en perle, sa Gilbert, men var klar på at han ønsker at BU skal holdes oppdatert om den videre utviklingen.

Heidi Rømming ønsket en protokolltilørsel på vegne av SV, der hun peker på at denne situasjonen kunne vært unngåttt dersom beboere og pårørende hadde vært involvert gjennom hele prosessen.

– Unødvedig tid og kostnader kunne vært unngått. Dette illustrerer betydningen av reell brukermedvirkning. Det krever nye måter å tenke og arbeide på for å involvere brukerne av tjenstene. Jeg forventer at de fire (som har takket nei til tilbudet på Berg, journ.anm) får et godt tilbud, sa Rømming, og ba også om nye rutiner i bydelen som sikrer at dette ikke skjer igjen.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...