TÅSEN: For ikke lenge siden kom avgjørelsen fra Plan- og bygningsetaten (PBE), om at Boligbygg ikke får dispensasjon til å fjerne gamle frukttrær på eiendommen i Hauges vei 9 - Boligbygg ønsker å bygge flere boliger på tomta på Tåsen - her kan du lese den tidligere saken.
Eika
På nabotomta, i Ustvedts vei 10, er det også planer om oppføring av ny bolig. Det er gitt rammetillatelse. På denne tomten står en gammel eik, som det går frem av sakspapirene at noen mener kan være hele 250 år. En hul eik, som også har et trevern etter småhusplanen paragraf 6.7, men også definert som såkalt utvalgt naturtype og vernet av naturmangfoldloven.
Naboer er nå bekymret for eikas ve og vel under byggeperioden og for fremtiden. De har sendt klage til Fylkesmannen i saken, og begjært oppsettende virkning. Klagen er først til vurdering i PBE, finner ikke PBE grunn til å omgjøre vedtaket om rammetillatelse, går saken videre til Fylkesmannen for avgjørelse.
Det er en omfattende klage naboene har sendt inn. Kortversjonen er at naboene for det første mener at det er uklart hvordan rotsonen skal defineres, og for det annet at det mangler en uavhengig faglig vurdering av tiltakets mulige innvirkning på det gamle treet. De undres over at PBE ikke har funnet det nødvendig å innhente en vurdering fra etatens rådgivende organ, Bymiljøetaten. Sistnevnte har uttalt i saken at de ikke har nok informasjon om saken, blant annet om eventuell anleggstrasé, til å gjøre seg opp en mening i saken.
Det går også frem av sakspapirene at utbygger i Ustvedts vei 10 har forespurt om eventuell anleggstrasé kan legges over kommunens eiendom i nevnte Hauges vei 9, men det skal ikke kommunen ha sagt ja til.
PBE opplyser også til Nordre Aker Budstikke at det per nå ikke er oppgitt noe anleggstrasé i saken på eiendommen i Utsvedts vei 10, det er heller ikke noe krav til anleggstrasé i alle utbyggingssaker, ifølge PBE.
Forutsetning
PBE skriver selv fra rammetillatelsen:
«Plan – og bygningsetaten understreker at treet er av regional verdi, og at det skal særlige grunner til å tillate tiltak som kan skade naturverdiene. Det forutsettes følgelig at det ikke skal gjøres tiltak innenfor treets rotsone. Det foreligger marksikringsplan fra arborist, som har til hensikt å sikre eiketre og pæretre på nabotomt fra skade under oppføring av ny enebolig. (journ. anm. klagerne mener forøvrig at tegningene viser en tomannsbolig, ikke en enebolig, slik det er oppgitt i rammetillatelsen.) Dette innebærer at det ikke foretas anleggsarbeider, lagring eller graving som er til potensiell skade for det gamle eiketreet.»
Klagerne mener at marksikringsplanen til saken, fra arboristen utbygger har engasjert, blant annet er i strid med PBEs egne forutsetninger om vern av eika og Bymiljøetatens generelle anbefalinger.
– Siden PBE etter en naturlig forståelse av ordlyden feilaktig legger til grunn at treets største omkrets fastsettes med radius på kun 9,5 meter (og ikke 12 meter), må det legges til grunn at rammetillatelsen gir tiltakshaver tillatelse til å iverksette tiltak, herunder graving, i treets rotsone, skriver de.
I tillegg, og subsidiært, mener naboene at den gitte rammetillatlesen bygger på dels mangelfull saksbehandling og bristende forutsetninger, også med henvisning til manglende uttalelse i saken fra miljøvernmyndighet Bymiljøetaten. I tillegg peker naboene på at det ikke er fanget opp at aktiviteten marksikringsplanen i saken legger opp til, innenfor eikas rotsone, forutsetter dispensasjon.
Videre ber de om at dersom - og mot formodning - at nærværende klage ikke skulle bli tatt til følge av PBE og eller Fylkesmannen, så må byggearbeidene følges opp av en uavhengig arborist og ikke tiltakshavers egen arborist.
Klagerne viser også til saken i Hauges vei 9:
– Det kan ut fra dette utledes at PBE i saksbehandlingen av Hauges vei 9 har utvist en mye større forsiktighet hva gjelder fare for skade på eika i Ustvedts vei 10, enn det PBE synes å legge til grunn i behandlingen av byggesaken i Ustvedts vei 10.
Klagerne mener også at tilfredsstillende nabovarsling heller ikke har skjedd, og viser til endringer underveis i prosjektet.
Mulig anleggstrasé
Utbygger kommenterer saken slik:
– Det er ikke uklart hvordan rotsonen skal defineres. Definisjonen finnes i småhusplanen. Reguleringsbestemmelsene, herunder det som omhandler behandling av store trær, følges uten dispensasjoner. I tillegg er konsekvensene for eiketreet utredet. På bakgrunn av innspill fra kommunen ved Bymiljøetatens, har COWI ved ISA-sertifisert arborist Kristin Moldestad og naturforvalter Kaj Hanevik utarbeidet en rapport som viser til at «oppføring av ny bolig vil kunne påvirke eiketreet både i anleggsperioden og i permanent situasjon, men det antas likevel at konsekvensene ikke fører til vesentlig forringelse for vekstforholdene til eiketre.» «Treets funksjon som naturtype vil ikke vesentlig bli redusert.»
Han understreker at det ikke er søkt om anleggsvei over kommunens eiendom, ref. Hauges vei 9, men at det kan være en mulighet:
– Om anleggsvei via kommunens naboeiendom ikke går i orden, er en trasé på nord på egen eiendom et alternativ.
I saksinnsynet hos PBE går det også frem at klagen er sendt utbygger for uttalelse.
Plan- og bygningsetaten kommenterer følgende:
– Vi har lagt til grunn ansvarlig foretak sin vurdering av hva som er konkret omfang av treets krone/dryppsone, slik som loven sier at vi skal gjøre. Så lenge det ikke er søkt om inngrep innenfor denne, er det ikke i strid med reguleringsplanen eller naturmangfoldloven, ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i PBE.
– Skulle det vise seg at søknaden belager seg på mangelfull prosjektering og informasjon, og de faktisk må gjøre tiltak i rotsone, er dette avhengig av en endret tillatelse og dispensasjonsvurdering. Igjen vil vi understreke at «anleggsvei» ikke er en forutsetning for å få godkjent et tiltak. Vi har ingen anledning i lovverket til å innhente «uavhengige» arborister. Vi kunne vedtatt krav om uavhengig kontroll, men dette ville likevel vært et firma som måtte engasjeres av tiltakshaver og ansvarlig søker, avslutter PBE.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!