Beordret stans i ulovlig arbeid ved gravhaug. Dette svarer Studentsamskipnaden nå
Plan- og bygningsetaten stanset Studentsamskipnadens arbeider med oppgradering av turvei i et område med gravhauger, fordi de ikke hadde søkt om det. Nå blir området tilbakeført slik det var.
Publisert: 02.07.2020 kl 18:45
Sist oppdatert: 02.07.2020 kl 18:58
SOGN: I en stoppordre datert 24. april krevde Plan- og bygningsetaten (PBE) at Studentsamskipnaden SiO umiddelbart stanset et allerede påbegynt gravearbeid i Sogn studentby, som de mener var igangsatt uten tillatelse.
– Stoppordren omfatter gravearbeider i et område som er regulert til spesialområde bevaring - friområde og i nærhet til gravhaug fra yngre jernalder - ikke de ordinære rehabiliteringsarbeidene av bygningene eller dreneringen. Vi venter nå på en forklaring fra SiO og ansvarlig søker. Bakgrunnen for stoppordren var melding fra naboer og Byantikvaren i Oslo, og sistnevnte har tidligere opplyst til SiO at prosjektet måtte avklares med Plan- og bygningsetaten om mulig søknadsplikt før det ble startet. Det er ikke blitt gjort, sa kommunikasjonsrådgiver Rolf Rolid i slutten av april.
Etaten opplyste at de på bakgrunn av telefonsamtale med eiendomsavdelingen i SiO og informasjon fra naboer, Byantikvaren og infotavlen om prosjektet, forsto at SiOs plan var å etablere asfaltert gangsti med lyktestolper, og tilrettelegge for blant annet grilling og møteplasser på friområdet.
Hadde avklart med Byantikvaren
SiO svarte i en e-post til PBE 15. mai at de ikke hadde vurdert tiltaket som søknadspliktig, fordi de anså det som et mindre omfattende terrengarbeid. Videre gikk det frem at siden området var regulert til bevaring, på grunn av gravhaugen, ble det gjennomført en forhåndskonferanse hos Byantikvaren i februar, og at Byantikvarens krav om arkeologisk registrering/overvåking ble fulgt oppfør igangsetting.

Slik er gravhaugene markert i dag. I samarbeid med Byantikvaren skal historien komme bedre frem, ifølge SiO.
I e-posten skrev SiO at «Tiltaket er tenkt som en del av en større oppgradering av Sogn studentby hvor uteområder rustes opp, lagt til rette for mindre bilbruk og det etableres sosiale møtesteder. Det er i den forbindelse tenkt at man vil få fram kulturhistorien på stedet og få økt bevissthet på de arkeologiske funnene med gravhauger og Vestre Sogn gård som bevaringsverdig bygning, samt nyere historie med studentbyen som deltakerlandsby til OL i 1952.»
Turstien skriver de har vært der i 40 år, og at denne forbindelsen var tenkt styrket, blant annet for å gjøre friområdet mer tilgjengelig. Ved gravhaugene skulle det etableres en orientering om disse og stedets historie.
Tilbakefører
I en ny e-post sendt PBE 26. juni, skriver SiO, gjennom sin utførende landskapsarkitekt LMR arkitektur, at de ikke ønsker å søke om tiltakene som ble stoppet. Det går frem av etatens saksinnsyn.
– Tiltakshaver ønsker ikke å utføre tiltakene når de anses som så vidt inngripende. Det vil ikke bli søkt om dispensasjon fra formålet spesialområde bevaring, søknad om tiltaket blir ikke aktuelt, skriver Torstein Lømo i LMR, til PBE.
Han opplyser at de påbegynte gravearbeidene vil bli tilbakeført til opprinnelig terreng og bakken blir sådd til utenfor tidligere opparbeidet sti.
– Byggegjerdet blir fjernet så snart arbeidene er avsluttet, skriver han, og legger til at intensjonen om å fortelle historien på dette området reduseres til at det settes opp et mindre skilt i samarbeid med Byantikvaren for orientering om gravhaugene.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!