Nordre Aker Budstikke

Ber byråden droppe omstridt demens-tilbud, og skal selv videreutvikle Inn på tunet

Leder for bydelens Helse- og sosialkomité, Berit Riise Kåvik, og BU-leder Bente M. Larsen (Ap) ber byrådet droppe å forlenge Inn på tunet-avtalen med en gård i Fetsund, og heller satse på lokale tilbud. Foto: Privat

Bydel Nordre Aker og fire kommuner har fått støtte av Statsforvalteren i Oslo og Viken for å videreutvikle demenstilbudet på gård. Målsettingen er nye aktiviteter og å unngå en ny byråkratisk bommert som da Nordre Aker måtte si opp avtalen på Skjerven gård i fjor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.04.2021 kl 14:42

NORDRE AKER: Midt i april hadde BU-leder Bente M. Larsen (Ap) fra Nordre Aker og lederen for Helse- og sosialkomiteen i bydelen, Berit Riise Kåvik (SV) et møte med eldrebyråd Robert Steen (Ap), om det nåværende dagaktivitettilbudet for demente på Hauger gård i Fetsund. Gården vant Oslo kommunes anbudskonkurranse om å tilby dagtilbud på gård for personer med demens i 2019. Samtidig mistet Skjerven gård i Maridalen sine fem plasser som kommunen frem til da hadde kjøpt. Inn på tunet på Skjerven ble etablert tilbake i 2009, da i et samarbeid med Kirkens Bymisjon.

Problemet med tilbudet i Fetsund er transportveien. Brukerne må bruke flere timer på transport til og fra, noe både Bydel Nordre Aker, og pårørende har kritisert.

– Vi følger opp vedtaket som Bydelsutvalget gjorde i sitt møte 17.12.2020: «Bydelsutvalget ønsker at Sykehjemsetaten ikke utløser opsjon i gjeldende avtale, og at det må startes et arbeid med utlysning av en ny anbudskonkurranse i god tid før den nåværende avtalen utløper», sier BU-lederen.

– Vi jobber for at dagaktivitetstilbudet for demente kalt Inn på tunet skal få en bedre løsning enn dagens ordning der beboerne har en reisevei på nær 3 timer tur-retur, supplerer Helse- og sosialkomite-leder Kåvik.

Ifølge lokalpolitikerne vil Sykehjemsetaten starte en vurdering av hvorvidt opsjonen på Inn på tunet-ordningen på Hauger gård skal utløses eller ikke i løpet av april, og at de vil rette en henvendelse til byrådsavdelingen om dette.

Bydelens budskap

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, og sjef for Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid, Robert Steen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– Vi hadde et godt møte og opplever at byråden lyttet. Han vil vurdere opsjonsspørsmålet fra Sykehjemsetaten, og ved et nytt anbud så han det som rimelig at bydelen skulle involveres i prosessen, forteller BU-leder Larsen om møtet.

Hun sier Robert Steen sa han var glad for at bydelspolitikerne i Nordre Aker er så opptatte av å ta vare på dem som har demens i bydelen, og at han var glad for å ha møte om dette.

– Vi har allerede gjort oss mange erfaringer som vi håper å kunne bidra med i neste anbudsrunde. Vi synes det er fint at bydelen er valgt ut til å delta i et nasjonalt pilotprosjekt – Inn på tunet løft 2 – om tilbud innen demensomsorg, sier hun.

Bydel Nordre Akers budskap til byråden:

  • Sykehjemsetaten må ikke utløse opsjonen for kjøp av dagtilbud fra Hauger gård for ett/to år. Vi ønsker å snarest mulig kunne bedre tilbudet til de demenssyke i vår bydel. Da trenger vi en bedre løsning enn den Oslo er forpliktet til per i dag med bare Hauger gård.
  • Ved utformingen av kravspesifikasjon og andre papirer, er det viktig at det tas andre og flere hensyn enn det ble gjort i foregående anbudsrunde. Vektingen av kravene bør også vurderes på nytt:

- Forutsigbarhet og stabilitet: Dersom brukeren av tilbudet selv ikke ønsker å bytte dagtilbud, må det i det lengste unngås. Mennesker med demens er svært sårbare for endringer av miljø og nye personer de må forholde seg til. Det skaper forvirring, uro, redsel og forverring av funksjonsnivå.
- Oslo er en stor by, reisevei vil variere avhengig av hvor du bor. Byomfattende tilbud kan være lite egnet for brukergruppa.
- Transporttiden til og fra dagtilbudet må være så kort som mulig. Transport er en påkjenning for personer med demens, som kan bli urolige og utrygge, og bør begrenses til et minimum, og i størst mulig grad forutsigbart og gjenkjennelig.
- Tilbud i nærmiljøet gjør samarbeid med bydelen og pårørende enklere, blant annet ved koordinering av tjenester.
- Behovet for kompetanse må i større grad vurderes ut ifra tilbudet som skal gis. Relevant og tilstrekkelig kompetanse og erfaring kan sidestilles med høyskoleutdanning.
- Personer med demens har krav på individuelt tilpassede tilbud. Dette taler for en større variasjon, og mange ulike tilbud, særlig for gruppen yngre med demens og eldre som er fysisk spreke.
- En sentralstyrt og lite tilgjengelig sykehjemsetat hindrer bydelene i å utforme og tilrettelegge sine tjenester på en optimal måte. Bydelene er som store kommuner sammenlignet med resten av landet, men er prisgitt å bli hørt fra sentralt hold. Ved neste anbudsrunde ønsker vi å involveres.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Pilotprosjekt

Det er Heidi Karsrud Nordal, seksjonsleder Lavterskel, og tidligere prosjektleder for Alders- og demensvennlig by, som skal lede pilotprosjektet i Bydel Nordre Aker, som har en varighet til november 2022.

Bydel Nordre Aker valgte selv å kjøpe plasser for tre beboere på Skjerven gård i 2020. I fjor kom det frem at direktekjøpet var et brudd på Oslo kommunes anbudssystem, og bydelen var nødt til å si opp disse plassene fra om med 2021.


– Tre av våre beboere mistet dermed sitt tilbud i bydelen, noe jeg synes er veldig beklagelig, sier Bente M. Larsen.

Tori og Jon Ivar Bakke driver Inn på Tunet på Skjerven gård i Maridalen. I 2019 tapte de anbudet med Oslo kommune, og fra 2021 sa Bydel Nordre Aker opp sine to plaser fordi kjøpet var brudd på kommunens anskaffelsesreglemet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I ettertid har bydelens Lions-klubber startet kronerulling for å kunne dekke minst én plass på Skjerven, noe Nordre Aker Budstikke har omtalt i vinter. På Skjerven har de fra årssikftet drevet tilbudet for de gjenstående to brukerne, men har opplyst at de trenger flere brukere dersom tilbudet skal kunne fortsette.

Veien mot et gårdstilbud for personer med demens i egen bydel kan nå være ett skritt nærmere. Den 9. mars i år ble avtalen mellom Statsforvalteren i Oslo og Viken og fem østlandskommuner, deriblant Bydel Nordre Aker i Oslo kommune, undertegnet. Pilotprosjekts intensjon er å forankre, utvikle og avdekke utfordringer for kommunene som ønsker å kjøpe «Inn på tunet»-tjenester for personer med demens.

– Målet er at kartleggingen fra de fem kommunene, sammen med Statsforvalteren, kan bli en verktøykasse for de kommunene som skal jobbe med Inn på tunet-tilbudet, sier Heidi Karsrud Nordal.


Hun legger til at dette skal gi styring og veiledning slik at andre unngår den samme bommerten som Bydel Nordre Aker gjorde da de kjøpte plasser i egenregi, og dermed uforvarende brøt kommunens anskaffelsesreglement. Hun viser også til at bydelen sitter nærmere innbyggernes faktiske behov, enn det kommunen, som foretar anbudsrundene og innkjøpene, gjør.

– På denne måten kan vi nasjonalt få et mer bevisst forhold til hva Inn på tunet er. Og Oslo kommune har i den sammenheng kommet langt, som har benyttet seg av dette i mange år allerede.

Differensiert tilbud

Bydel Nordre Aker har i etterkant av oppsigelsen av plassene på Skjerven lagt ressurser i å utvikle sitt eget dagtilbud for demente. Nordal påpeker likevel at det er viktig å ha et differensiert tilbud til hjemmeboende med demens – gruppa er sammensatt og har ulike behov – også avhengig av hvor i sykdomsforløpet de er.

Hun sier Statsforvalteren med pilotprosjektet også ønsker å innhente erfaringer og se på hvordan Inn på tunet kan videreutvikles fra hva det er i dag. For eksempel å få med innvandrere, og ungdom i arbeidstrening.

Seksjonssjef Heidi K. Nordal (t.v.) skal lede pilotprosjektet i Nordre Aker om å utvikle Inn på tunet-tilbudet. Her sammen med BU-leder Bente M. Larsen (Ap). Foto: Privat


– Og kan disse bøndene gjøre en form for avlastning for pårørende med annet enn bare dagtilbud, slik som kveldsaktiviteter og overnatting i helgene, trekker Nordal frem som eksempler.

– Ikke minst er dette svar på et politisk ønske om en differensiert demensomsorg, legger hun til.

Prosjektgruppa Nordal skal lede, vil også bestå av representanter fra lokalpolitikerne, Sykehjemsetaten, Senter for forskning og fagutvikling, og bydelens egne fagpersoner. Prosjektet skal pågå frem til november 2022, og Bydel Nordre Aker er bevilget 275.000 kroner.

– Som leder av bydelsutvalget er jeg veldig stolt over at Nordre Aker er valgt ut som eneste bydel i Oslo sammen med fire kommuner i Viken til å være pilot, sier Bente M. Larsen til Nordre Aker Budstikke.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...