Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Klage sendt Sivilombudsmannen:

Ber om granskning av kommuneplan-prosessen

Grefsenbeboer og advokat Trond W. Lunde med sterk kritikk av prosessen rundt kommuneplanen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Det er noe som vekkes i meg når det begås urettferdighet. Dette er et sterkt overgrep mot beboerne i området, ifølge Grefsen-beboer og advokat Trond W. Lunde.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2016 kl 15:54

GREFSEN: – I dag har Aksjonsgruppa levert en klage til sivilombudsmannen for prosessen rundt vedtaket om å inkludere Nedre Grefsen som utviklingsområde i Kommuneplanen.

– I følge klagen har saksbehandlingen vært så udemokratisk og mangelfull og i den grad forhindret en åpen demokratisk debatt, at den innebærer en krenkning av borgernes sivile rettigheter. Klagen er nå offentlig tilgjengelig informasjon hos Sivilombudsmannen.

Fra facebooksiden til Stopp ødelegging av Nedre Grefsen, i starten av uka. En gruppe som har vokst seg veldig stor, med over tre tusen medlemmer.

– Aldri hørt om lignende

Trond Werner Lunde, vokst opp i nærområdet og fortsatt boende på Grefsen, har underskrevet klagen på vegne av aksjonsgruppen. Sammen med Haavard Nordlie, som var den som studerte kartvedleggene til Kommuneplanen 2030. Og således forsto at også deler av nedre Grefsen med mange eiendommer, var en del av kollektivknutepunkt-politikken til politikerne.

Som setter Småhusplanen til side. Og igjen gjør at eneboliger kan erstattes med høye blokker.

En avsløring som sjokkerte og satte kaffen i halsen på mange tusen beboere i Grefsen-området, og muligens utenfor området også.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, noe sted. Et velfungerende lokalsamfunn som skal ofres for den kommende «millionbyen», sier en engasjert Lunde ved trebordet i krysset Lettvintveien og Grefsenveien.

– Se på premissene

Han fortsetter.

– Kanskje på tide å se på og vurdere premissene som ligger i bunn for at Oslo skal vokse, og da særlig innenfor - eller rett rundt - Ring 3. Hvorfor velges det i høyden, når det mange steder er både plass og anledning til å bygge i bredden?

– Er det kortsiktige profitthensyn som skal styre hvordan byen vår og nærmiljøet skal bli? Sterke og store entreprenører som pusher politikerene til å åpne opp for fortetting, nettopp der boligprisene er høye? sier Lunde videre.

Han mener grunnen til at andre aktuelle områder blir nedprioritert, er fordi disse eiendommene vil kunne gi mindre lønnsomhet for eiendomsutviklere.

– Er det slik vi skal bygge fremtiden vår i Oslo? spør Lunde, som nå i klagen til Sivilombudsmannen ber om en granskning av kommuneplan-prosessen.

Klagen til Sivilombudsmannen er sendt denne uken, Trond W. Lunde mener beboerne har en god sak. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Sterk kritikk

En klage som retter sterk kritikk mot sentrale politikere, forvaltningen, og også Plan- og bygningsetaten. Den peker på en svært mangelfull og udemokratisk saksbehandling, hvor muligheten til å uttale seg ifølge klagerne har vært fraværende for beboerne i det angjeldende området.

Grefsen

I tillegg kritiseres det at stedsnavnet Grefsen ikke er nevnt et eneste sted i planen. Kun på et vedlagt kart er Grefsen-eiendommer inkludert i et større område, som også omhandler Storo.

Går på helsa løs

I tillegg beskrives avsløringen å ha vært så inngripende og belastende for beboere i området, at planen er en trussel mot folks ekstensielle behov, som retten til egen bolig og trygge oppvekstvilkår. Og derav en trussel mot folks psykiske helse.

Det er også i klagen ramset opp andre planprosesser og lignende i bydelen, hvor det har vært bred informasjon fra myndighetene om prosjektene, og hvor innbyggerne har fått god anledning til å uttale seg.

LES OGSÅ: Her er oppsummeringen fra «folkemøtet» om kommuneplanen. – Ingen nevnte Grefsen!

I klagen står det at det er oppsiktsvekkende at en så inngripende plan kan gå fullstendig under radaren, og at tilliten til politikere og forvaltning er langt på vei fraværende som følge av denne saken.

Beboerene ber således Sivilombudsmannen granske hele kommuneplan-prosessen.

Støtte fra politikerne

Det vises også til at alle lokalpartiene - unntatt MDG - støtter opp om fravær av informasjon i kommuneplan-prosessen om nedre Grefsen. I tillegg til at Frp sentralt ber om at området må tas ut av kommuneplanen, noe beboerne også krever.

– Begynnelsen på slutten?

– Jeg tenker at hvis vi mot all formodning ikke skulle få gehør, og at fortettingsplanene for nedre Grefsen blir en realitet, så tror jeg det er begynnelsen for slutten på det småhusområdet vi har på Grefsen i dag. Og man kan jo tenke seg at samme politikk vil spre seg oppover mot platået, sier Lunde, mens han spaserer i de hyggelige villaveiene på nedre Grefsen, med grønne busker og trær, enebolig og hus i rekke, og flermannsboliger.

– Det er jo fortettet allerede de fleste steder. Et paradoks er jo også at noen av de utplukkede eiendommene for fortetting har helt nye boliger, som kanskje blir erstattet med høyblokker om få år?

Gatefest

Så dukker tilfeldigvis en annen fra aksjonsgruppa opp, Benedicte Bull. De har nok blitt mye bedre kjent med hverandre etter hvert i prosessen, beboerne i området. I august skal de også ha stor gatefest i Kapellveien.

Trond W. Lunde og Benedicte Bull i Grefsenveien, sistnevnte også en av administratorene av facebookgruppa Stopp ødelegging av Nedre Grefsen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Ja før så var det mer min kone som kjente nabolaget best. Men nå er jo jeg midt oppe i det selv. Men mye hyggelige folk i området her altså!

Lunde fortsetter.

– Det er noe som vekkes i meg når det begås urettferdighet. Kommuneplan-prosessen, og fortettingsplanen i den for området her, er et sterkt overgrep mot oss beboere. Vi bør ha en god sak, mener advokaten som sammen med flere tusen Grefen-sympatisører venter i spenning på Sivilombudsmannens uttalelse.

Les alt om «kommuneplan-avsløringen» på nedre Grefsen her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...