Biene svermer på BIs nye takpaviljong

Biene svermer i tusentall på BI-taket - i forskningens tjeneste. Her med Tommy Lars Wensås, teknisk sjef ved BI og birøkter, og seniorforsker David Barton fra NINA. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Et forbildeprosjekt, sa byråden om den nye lekre biepaviljongen på taket av BI, der det nå er satt opp egne bieforskningskuber.
Publisert: 27.05.2019 kl 16:55
Sist oppdatert: 27.05.2019 kl 17:05
NYDALEN: Rektor Inge Jan Henjesand ved Handelshøyskolen BI kunne stolt ønske velkommen til en helt ny bie-paviljong på taket til BI i Nydalen.
Han fortalte blant annet om BIs fokus på bærekraft. BI er også partner til Oslo europeisk miljøhovedstad 2019 og har i forbindelse med et samarbeid med ByBi, Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon, etablert to bikuber på BI-taket i Nydalen.

Inge Jan Henjesand, rektor ved Handelshøyskolen BI, på den nye takpaviljongen i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Markeringen mandag på taket var i anledning nybygget paviljong i takhagen ved biene, og etablering av ytterligere tre forskningskuber i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Hagen skal være et sted biene trives og et sted studenter og ansatte blant annet kan benytte til refleksjon, møter eller annet.
– Vi er opptatt av biologisk mangfold i nærmiljøet, sa Henjesand og refererte Albert Einstein:
– Dersom biene forsvinner fra jordens overflate, vil menneskene bare ha fire år igjen å leve.
Men ikke minst blir det nok endel kilo honning ut av BIs bieprosjekt, honningsmaking sto også på planen i forbindelse med bie-arrangementet på BI-taket.
– Et forbildeprosjekt
Vikarierende miljø- og samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) har også tidligere vært på BI, da som leder for Framtiden i våre hender.
– Jeg er glad for at BI tar nye steg, det er inspirerende. Det er gøy å se hvordan blant annet takarealer blir utnyttet for å tilrettelegge for pollinerende insekter, sa Hermstad, før han ramset opp hvordan Oslo følger opp den nasjonale pollunatorsrategien, med blant annet tiltak som insekthoteller og etablering av blomsterenger, slåtteenger og urbant landbruk i hovedstaden.
– Men vi klarer ikke dette alene - dette vi ser her er et forbildeprosjekt!
Fasinerende bieliv
Seniorforsker David Barton, ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), fortalte om det fascinerende livet til biene.
For eksempel om speiderbiene som sonderer terrenget og varsler videre til arbeidsbiene om nye steder for nye svermer. Kommunikasjonen skjer gjennom en helt spesiell biedans. Dansen, blant annet at biene flyr i åttetallsformasjon, og vrikker på bakkroppen, forteller blant annet om hvilken retning det er og hvor langt det er til det nye stedet.
Livet til biene i forskningskubene skal filmes og kartlegges, og bli til nyttig informasjon i det videre arbeidet med biologisk mangfold i hovedstaden.
Dronningene
Birøkter Tommy Lars Wensås fortalte også om de tre dronningene, som samme dag skulle klekkes i de nye kassene. Så flyr dronningen ut, parrer seg, og inn igjen i dronningkassen for å legge tusenvis egg, som igjen blir til nye bier.
Wensås fortalte også at lar vi biene være i fred, så bryr ikke de seg med oss heller. Men bare pass deg for å sperre, eller oppholde deg, ved inngangen til kubene. Det kan være en handling som biene kan oppfatte som truende, advarte han, men la samtidig til at i løpet av to uker med snekring av paviljong, hadde det ikke forekommet et eneste biestikk.

Tommy Lars Wensås, teknisk sjef ved BI og pådriver for BIs bieprosjekt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Svermer i Nydalen og på Storo
Men det er ikke bare på BI-taket det er i bier. I fjor ble Storo biegård etablert på taket av Storo Storsenter, rett i nabolaget. I år er biegården utvidet til seks kuber, og håndingen skal selges på kjøpesenteret. Les mer om det her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!