Nordre Aker Budstikke

Bjørnejegersken som var lei av svik, nederlag og veike menn

Berit Hedemann, fra Kjelsås, har gitt ut sin andre bok. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE/PRIVAT

Det måtte bli en bok til: – Litt trist hvis barnebarnet mitt skulle se opp i bokhylla når hun blir større, og der står det bare én bok som mormor har skrevet, og den heter «All min forakt», forteller journalist og forfatter Berit Hedemann (68).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.01.2018 kl 11:21

KJELSÅS: Det var lanseringsfest forrige torsdag. Bok nummer to er ute: «Bjørnejegerskens bekjennelser».

– Jeg er nesten litt i bakrus ennå, det ble en fin lanseringsfest. Masse folk og mye bra, forteller journalist og forfatter Berit Hedemann, fra Kjelsås.

– Jeg har jobbet i NRK hele livet, hele 43 år. Men jeg har alltid tenkt at når jeg bare fikk tid og råd så skulle jeg gjerne skrive en roman. Og så stilte velferdssamfunnet Norge opp med AFP, og jeg kunne jobbe redusert. Det er jo helt fantastisk at vi bor i et sånt land hvor Staten sier: «Nå har du jobbet nok. Nå kan du gjøre det du har lyst til, vi betaler for å holde deg i live!»

Forteller hun videre, i den veldig hyggelige røde stugan på Kjelsås, og hvor historie bobler i veggene. Faktisk ble huset i sin tid flyttet fra Monsetangen, og satt opp igjen på Kjelsås, i 1915. Men det er en annen historie.

Måtte bli én til

Berit fortsetter.


– Jeg virkeliggjorde drømmen. Men etter den første boka tenkte jeg at det ville være litt trist hvis barnebarnet mitt skulle se opp i bokhylla når hun blir større, og der står det én bok som mormor har skrevet, og den heter «All min forakt».

Men det er mer og det er dypere.

– Dessuten syns jeg ikke at kraften i kvinners seksuelle lyster, og det vanskelige forholdet mellom kjærlighet og begjær, har fått den plassen i litteraturen som den fortjener. Derfor skrev jeg «Bjørnejegerskens bekjennelser».

«Bjørnejegerskens bekjennelser», av Berit Hedemann. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE/PRIVAT

Lei svik og nederlag

Og som blant annet forteller om en kvinne som er så lei av svik, nederlag og veike menn at hun selger villaen på Oslos vestkant og flytter til den forlatte familiegården i en avdal på Østlandet. Der er det bjørn, ulv og ulvemotstandere.


Bjørnejegersken har bestemt seg: På parkeringsplassen bak bensinstasjonen skal hun bygge et tempel for godhet i kjøttrød granitt. Det skal ligne på Pantheon - alle guders tempel fra den romerske keisertidsarkitektur.

Om hat, begjær, men også med mye humor

– Det er en roman om hat og begjær, om islagte elver og spirituelle damefrisører, om byråkratiske rammevilkår for tempelbygging i distriktene, og om verdens første forfatter, en kvinne som skrev erotiske dikt på leirtavler for 4300 år siden. Det er mye humor og mange livserfaringer som de fleste kan kjenne seg igjen i, frister Berit.

I skrivende stund har Adresseavisa allerede omtalt boken:

«Fascinerende underfundighet...Innimellom at hun måker snø, hogger ved, utfordrer byråkrati, flørter, møter innvandrere og omgås bygdas moderne profetinne – gjør hovedpersonen Birgit Bergemoen betraktninger omkring menn og kvinners ulike sexliv...Men Hedemanns hovedperson vil ikke tie som milliarder av kvinner gjennom historien av skam «over for mye lyst og for lite lyst»...Det er burlesk, intelligent og morsomt.»

Forrige bok, «All min forakt. En kjærlighets historie» ble også godt mottatt, blant annet kalte Dagsavisens anmelder boka for «Århundrets kjærlighetssaga i Norge 2014».


LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...