Ba ungdom gi mer faen:
Ble en av landets mest delte saker i 2018
Psykolog og Nordre Aker Budstikke-spaltist Egil-Arne Skaun Knutsens oppfordring til ungdom, ble en av fjorårets mest engasjerende saker på sosiale medier.
Publisert: 07.01.2019 kl 11:26
Sist oppdatert: 08.01.2019 kl 08:26
NORDRE AKER: «Det å ha det best, er ikke direkte linket til det å være best.»
Slik starter innlegget, med tittelen «Psykologen til ungdommen: – Gi litt mer faen!», signert psykolog og spaltist Egil-Arne Skaun Knutsen, som ble publisert i Nordre Aker Budstikke 21. januar 2018.
Mest delt i 2018
Saken fikk raskt oppmerksomhet og ble lest og delt mye. Nå viser en oversikt fra StoryBoard, et analyseselskap som gir innsikt i bruken av sosiale medier i norske nettaviser, at innlegget i Nordre Aker Budstikke er på 22. plass over de 50 mest delte nettavissakene i Norge i 2018. Lista er laget på bakgrunn av 11,4 millioner Facebook-delinger av til sammen 1,8 millioner norske artikler.
47.473 ganger ble saken delt på sosiale medier i fjor, og den ble lest til sammen 95.000 ganger. Det gjør Egil-Arnes innlegg til den nest mest leste saken på nab.no i fjor.
Leder for nettstedet Helt.Digital, Marius Karlsen, er ikke overrasket over at saken slo godt an. Han viser at Egil-Arne, som psykolog, er en autoritetsperson i samfunnet, som mener noe om det vi kan se på som hverdagslige, men «store utfordringer». Han mener spørsmålet psykologen tar opp er helt klassisk:
– Man forventer at dette skal bli delt, når noen kritiser ungdommer, og sier at de tar seg selv for seriøst. Og så bruker han et bannord også, så jeg synes det funker, sier Karlsen.
Gi faen i etablerte sannheter
Folkehelseinstituttet melder om at psykiske lidelser de siste fem årene er økt med 40 prosent for unge jenter. Dette er lidelser som angst, depresjon og spiseforstyrrelser.
Kjære ungdommer, dette skyldes en alvorlig feil som innlæres i vår moderne kultur. Det er idealet om det å være perfekt. Det er idealet om at suksess og vellykkethet handler om utseende, penger, penger, penger, gode prestasjoner og det å gjøre mange aktiviteter.
Det er feil.
Som et resultat av at innlegget havnet på topplisten, ble Egil-Arne Skaun Knutsen invitert til NRK Østlandsseningens fredag ettermiddag. Han er ikke helt enig i Helt.digital-lederens analyse av teksten:
– At ungdommen tok seg selv for mye på alvor og at de skal gi litt mer faen i det. Men jeg opplever at budskapet mitt er at man skal gi litt mer faen til de etablerte sannhetene som lever i samfunnet, sier Skaun Knutsen, og legger til at «i sin oppvekst lærte jeg at "you never get a second chance to make a good first impression".»
– Da er det ganske krevende å være til. Men jeg vil vise at får du det ikke til i dag, så får du det kanskje til i morra, sånn som Alf Prøysen prøvde å vise oss i sangen «Du skal få en dag i morgen». Jeg utfordrer de etablerte sannhetene som kanskje ikke er like menneskevennlige.
Press og stress
– Tenker du på likes? spør NRK-journalisten i radiosendingen.
– Jeg prøver å ikke gjøre det. Jeg blir jo glad når jeg ser at det deles mye. Jeg skriver om morgenen mens jeg venter på kaffen. Det er en medistasjonsstund for meg. Jeg sier noe jeg mener er sunt for folk, svarer psykologen.
Han sier videre at han gjennom sitt virke hører om mange som snakker om press og stress.
– Mange synes det er mye mas, men det er vi som lager samfunnet vårt. For å rekke det vi burde opplever jeg at mange nedprioriterer søvn, hvile, vann og å være ute i dagslys. Jeg prøver å synliggjøre at for å fungere i livet, er det å sove godt om natta pri én.
Egil-Arne understreker at han gjennom tekstene sine prøver å synliggjøre at «Det viktigste er ikke å være best, men å ha det bra».
Her kan du lese hele teksten «Psykologen til ungdommen: – Gi litt mer faen!» - den 22. mest delte saken på sosiale medier i 2018.
Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, og tidligere bosatt i Nordre Aker. Han har tidligere yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er fast spaltist i Nordre Aker Budstikke.
Her kan du lese flere innlegg fra Egil-Arne i hans spalte i Nordre Aker Budstikke.