Aksjon skolestart:
Tok bilist som kjørte 96 km/t i 50-sonen – måtte gå hjem

Trafikkontakt på Majorstuen politistasjon, med ansvar for de vestlige bydeler og Asker og Bærum, Eirik Ueland, i Carl Kjelsens vei fredag ettermiddag. Foto: Kristin Tufte Haga
Så langt har politiet reagert mot over 600 bilførere i årets Aksjon skolestart. Men i nabolaget i Nordre Aker var det svær rolig langs veien fredag ettermiddag.
Publisert: 21.08.2020 kl 16:30
Sist oppdatert: 21.08.2020 kl 16:36
NORDBERG / OSLO: 645 bilfører ble kontrollert av Oslopolitiet de første fire dagene av årets Aksjon skolestart.
Men da Nordre Aker Budstikke var med patruljen fra Majorstuen politistasjon i Carl Kjelsens vei nedenfor Nordberg kirke fredag ettermiddag, var det ikke så veldig travelt. Og det er jo bra.
– Ja så langt har det ikke vært noe å ta tak i her for oss. Vi måler ikke fart i dag, men har heller ikke observert noen biler med høy hastighet. Ellers ser vi etter det meste - mobilbruk, manglende bilbelte og så videre, forteller trafikkontakt Eirik Ueland, fra politiets forebyggende trafikkavsnitt.
Mobilbruk
Han og en kollega står klare ved krysset Carl Kjelsens vei og Peder Ankers vei. En annen kollega sjekker bilistene fra veikanten, nærmere Joker-butikken. Etter en times tid, flyttet politiet seg opp til Sognsveien, ved Kringsjå og Nordberg skoler.
– Her ble det stoppet tre sjåfører for ulovlig mobilbruk, og en som ikke hadde på setebeltet. For førstnevnte ble det skrevet ut forenklet forelegg på 1700 kroner, og for manglende belte er det 1500 kroner. Men alt i alt så er dette ikke mange reaksjonene på totalt på to timer, og det er veldig positivt, oppsummerer Ueland til Nordre Aker Budstikke.
Mistet lappen
Like rolig har det imidlertid ikke vært overalt i Oslo-området.
– Den høyeste hastigheten vi har målt er 96 km/t i en 50-sone. Det ble førerkortbeslag og anmeldelse. Bilføreren måtte gå hjem, sier Finn Erik Grønli, som er leder av Trafikkorpset i Oslo politidistrikt, og koordinerer årets aksjon.
Hendelsen skjedde i Sørkedalsveien. Til og med torsdag hadde Oslo politidistrikt, som omfatter Oslo og Asker og Bærum, besøkt 46 skoler i distriktet. Aksjonen pågår de to første ukene etter skolestart, og har som mål å bidra til et tryggere trafikkbilde på skoleveien for de mange tusen elevene ved 132 barneskoler i Oslo, 25 i Bærum og 30 i nye Asker kommune.
– Det er de samme tingene vi ser gang på gang, sier Grønli, som likevel ikke vil konkludere knapt halvveis ut i aksjonsperioden.
– Men tendensen er den samme som tidligere år, legger han til.
25 anmeldelser
Etter at 645 førere har blitt stoppet mellom 17. og 20. august, er resultatene dette:
- 6 førerkortbeslag
- 25 anmeldelser, der 14 som følge av trafikkfarlig adferd (dette kan være brudd på vikeplikt, hastighet, kjøring på rødt lys osv.), 5 for dokumentfeil (som førerkort), og 6 i posten "annet".
Av de seks som fikk førerkortet inndratt, var tre for mobilbruk. Ulovlig mobilbruk hos bilfører gir 1700 kroner i bot og to prikker i førerkortet. De tre hadde allerede minst fire prikker, før de ble stoppet denne uka.
– Så da ryker førerkortet, sier Grønli.
450 forenklede forelegg
Og så er det den store posten "forenklet forelegg". Det er skrevet ut 450 slike disse fire dagene.
Forenklet forelegg er en bot som brukes som reaksjon på mindre alvorlige lovbrudd. Forenklede forelegg er kjennetegnet av at de vanligvis utskrives på stedet, og i slike tilfeller må de vedtas umiddelbart for å være rettsgyldige. Blir forelegget ikke vedtatt, går saken til anmeldelse.
Av 450 forenklede forelegg er:
- 286 for mobilbruk hos fører
- 109 for hastighet
- 7 for manglende sikring av barn i bilen
- 29 for kjøring på rødt lys
- 12 for kjøring i strid med skilt
- 1 for brudd på vikeplikt
- 6 "annet"
På veier med fartsgrense på inntil 60 km/t, skrives det normalt ut forelegg for fartsovertredelser på inntil 25 km/t. Er farten høyere enn dette blir det automatisk anmeldelse. Grønli understreker at politiet likevel kan gå til anmeldelse av lavere fartsovertredelser, dersom andre forhold ved kjøringen er skjerpende.
I tillegg er det skrevet ut 101 gebyrer:
- 99 for manglende bilbeltebruk
- 2 "annet"
Fem biler er avskiltet som følge av feil av teknisk art, manglende EU-kontroll eller ikke betalt forsikring. Her får førerne en kontrollseddel over tekniske mangler og må oppsøke Biltilsynet for sjekk.
– En av av dem som ble tatt for mobilbruk var en bussjåfør, som tastet mens han kjørte. Vi stoppet også en bil med en stjålet henger. Han ble anmeldt, sier Grønli.

Det var ikke de store overtredelsene å se da politiet aksjonerte på Nordberg fredag, i forbindelse med skolestart. Foto: Kristin Tufte Haga
Effekten
Aksjon skolestart er en nasjonal aksjon fra politiet i hele landet. Har det noen effekt?
– Ja, det vil jeg påstå. Nå er det en samlet innsats fra politiet i hele landet. Men også utover høsten og vinteren vil vi ha kontroller, men da styres det av de enkelte politidistriktene. Det handler om å bevisstgjøre bilførerne.
Tidligere år har også foreldre på vei til eller fra levering på skolen blitt stoppet i politiets kontroller. Hvordan er det i år?
– Vi treffer på alle typer på en skolevei i Oslo. Her er rørleggeren, melkebilsjåføren, og foreldre. Ja, foreldre selv blir tatt noen ganger. Når mange foreldre skal kjøre ungene helt frem til skoleporten, blir det et veldig uoversiktlig miljø, sier Grønli.
Her er tiltak som for eksempel Hjertesoner rundt skolene med på å bevisstgjøre foreldrene, mener han.
– Kanskje kan de heller gå med barnet til skolen, eller parkere litt lenger unna?
Fokuset på trygge skoleveier er et samarbeid mellom politi, Statens Vegvesen, Trygg trafikk og Bymiljøetaten, påpeker Grønli.
– Sammen jobber vi for å skape et godt trafikkmiljø for ungene, og for å forebygge uønskede hendelser. Vi voksne må ta ansvar, enten vi er foreldre eller ikke, for at ungene skal kunne ferdes trygt i trafikken. Oslo har et komplekst trafikkbilde, spesielt i sentrum, der mange ulike trafikantgrupper skal samarbeide. 5-6-åringer er unge, uerfarne og impulsive, og vi kan ikke forvente at de tar rasjonelle valgt i møte med trafikkbildet, sier Grønli, og viser til Vegtrafikklovens paragraf 3:
«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»
– Hensynsfull, aktpågivende og varsom. Det er tre ordene jeg trekker frem hvert år, og som alle må huske på i trafikken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!