Nordre Aker Budstikke

Blir årets russ husket som Søppelrussen?

Russepresident Anneli Aune og Ruskengeneral Jan Hauger er enige: Russen skal rydde opp etter seg! Her ved Blindern videregående skole, hvor Anneli er elev. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Eller kanskje Rydderussen? For i år har Russken - ja med to s'er - inngått samarbeid med russen, selvfølgelig om søppel. Se også her i saken den store søppelfilmen - med selveste russepresidenten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.04.2017 kl 08:37

ULLEVÅL: Han er godt synlig i den orange Ruskenbilen, med henger. Og jammen har Ruskengeneral Jan Hauger fått på seg russkendressen, ikke russerød, men russkenorange.

Og ja, det er Russken med to s'er nå. For det er inngått et samarbeide med de som rykker ut, rydder og plukker søppel etter andre og de som kaster søppel.

– Hundretusenvis av Osloborgere hjelper oss hvert år med å samle og plukke søppel, små og store. Da er det veldig trist og dumt at russen en måned i året, skal forsøple mye - flere steder i hovedstaden. Vi håper nå på en holdningsendring blant russen, og er glade for at vi kan samarbeide med russen selv om dette, sier Hauger.

LES OGSÅ: Her nekter de russen å feste

Russeknute

Blant annet er det i år innført en ny russeknute - russ i nærheten av avfallsdunker i byen skal klappe, juble og takke hver gang noen kaster søppel i søppeldunken.


Årets russepresident er lokal fra Blindern videregående skole, Anneli Aune (19). Hun ler litt av at kanskje årets russ kan bli husket som den store søppelrussen. Men det skal tas et tak for at russen skal bli flinkere til å rydde opp etter seg, eller rett og slett at russen skal droppe å kaste søppel og annet rett på bakken der festen pågår.

Ryddige russ får knute i lua.

Budskapet er klart

– Det er jo morsomt med knute nummer åtte da! Men samtidig, så er det ikke så lett å få vist frem noen knuter, for ikke er det russetog lenger, og ikke så mange som har russeluer heller.

– Men det viktigste er jo selve budskapet: Slutt å forsøple, og rydd opp etter deg! I tillegg har vi også samarbeid med politi og Kripos, med blant annet holdningsskapende kampanjer i forhold til overgrep og vold, sier russepresidenten videre.

Kampanjer som blant annet har blitt vist på TV.

Snart ruller de avgårde

Hun har en stor oppgave, russepresidenten. Jobben begynte for lenge siden, det har vært mange møter og arrangementer allerede. Hele 20.000 russ fra Oslo- og Akershus er snart ute og ruller. Noen har til og med tjuvstartet på feiringen.

Anneli er selv med på jentebuss som etter planen ruller ivei fra og med mandag førstkommende.

– Jeg gleder meg masse, og får vel gå foran som et godt eksempel da, gliser Anneli, før hun forsvinner inn i undervisningen igjen ved Blindern videregående skole.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...