Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Bløffer

Lederen av Maridalens Venner, Tor Øystein Olsen, mener miljøvernmisteren unnlater å si hele sannheten om markaloven. Arkivfoto/utlånt

Formålsparagrafen er vakker, men den samsvarer ikke med innholdet i markaloven. Det sier Tor Øystein Olsen i Maridalens Venner, som mener miljøvernministeren ikke sier hele sannheten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2009 kl 14:32

MARIDALEN: – Uenighetene om markaloven går på om det er samsvar mellom innholdet i lovteksten og den vakre formålsparagrafen. Dessuten avdekker debatten forskjellige natursyn og hva slags friluftsliv vi ønsker å utføre i Maridalen og i Marka, sier Olsen.

Han mener miljøvernminister Erik Solheim og hans støttespillere, gjennom sine utspill om markaloven i mediene, holder tilbake informasjon.

Les om Inga Marte Thorkildsens forsvar av loven her

– Ikke lotteri for gebyrer

«Hytteeiere behøver ikke frykte at de må ha departementets godkjennelse for å bygge en utedo, det er uproblematisk å bygge om en driftsbygning fra fjøsdrift til hestehold, og Vegard Ulvang trenger ikke aksept fra departementet for å utbedre en skiløype,» sa Solheim til Aftenposten i forrige uke.

– Det er riktig at markaloven åpner for små «inngrep», som å vedlikeholde en eksisterende skiløype, eller skifte vinduer likt mot likt. Men i det øyeblikket fasaden endres, eller det blir annen endring eller endret bruk, eller man må inn med en gravemaskin for å bygge en ny eller utbedre en eksisterende løype, ja da må det en departementsgodkjent reguleringsplan på plass. Det kan koste flere hundre tusen kroner – bare minstegebyret er på 86.200 kroner. En vanlig «hobbybonde» i marka, eller et idrettslag, vil ikke har råd til slikt. Kjelsås IL kan ikke drive kakelotteri for å finansiere gebyrene for en reguleringsplan for en ny skiløype på Linderudkollen, sier Olsen.

LES OGSÅ: – Det er Olsen som misforstår

– Derimot sier Solheim i et innlegg i Aftenposten i forrige uke at loven skal beskytte mot hotellutbygging og motorveier. Ja, men det er vi jo alle enige om at vi ikke skal ha! Problemet er at de samme bestemmelsene vil gjøre det nærmest umulig å få en gravemaskin inn i Marka for å anlegge en skiløype, som nettopp bygger opp under formålet med loven, sier Olsen oppgitt.

Tre punkter må inn

Han mener tre punkter må inn i markaloven for at Maridalens Venner skal kunne støtte den. Det første er at bygge- og anleggstiltak som fremmer lovens formål må være tillatt.

Punkt to er at bygge- og anleggsforbudet for landbruket oppheves, i tråd men Miljøverndepartementets høringsutkast i 2007. Punkt tre er at naturvernloven fortsatt skal gjelde for de områder (som Maridalen) som er vernet av den i dag.

LES OGSÅ: Skriver til miljøvernministeren

Markaloven og Maridalen

– Det blir innført et generelt forbud mot bygge- og anleggstiltak i Marka, også for landbruket (skog og jordbruk). Dette er klart i strid med formålet med vern av Maridalen landskapsvernområde, sier Olsen. Maridalen ble vernet som landskapsvernområde i 2001.

– Den viktigste forutsetningen for at vern av Maridalen skal lykkes, er at bygda får utvikle seg som ei levende og livskraftig kulturbygd med et rikt og variert kulturlandskap. At det blir innført et bygge- og anleggsforbud også for landbruket, vil føre til gjengroing av kulturmarkene. Siden vernemotivet er knyttet til menneskelig aktivitet, er det en forutsetning at de som forvalter dalens natur- og kulturkvaliteter, får mulighet til å bo og leve der, sier Olsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...