Nordre Aker Budstikke

Flere branner langs Gjøvikbanen - hadde ikke kontroll

Minst fem branner på Oslo-siden.

Bildet er tatt fra Maridalen. Foto: LESERFOTO

Fredag kveld har Brann- og redningsetaten rykket ut til brannmelding ved Sandermosen stasjon. En strekning på flere kilometer er preget av småbranner, og brannvesenet konsentrer seg om strekningen

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.07.2019 kl 09:47

SANDERMOSEN: Fredag kveld brenner det et titalls steder langs Gjøvikbanen fra Åneby i nord til Sandermosen sør. Like etter klokken 22 fredag kveld opplyser vaktleder for Øst 110-sentral, Ole Martin Isebakke, at de ikke har kontroll på brannen.

Fredag kveld melder Brann- og redningsetaten følgende:

Siste oppdatering i saken 22 fredag kveld er at brannvesenet ikke har kontroll på brannen.

OPPDATERT: Først etter midnatt meldte brannvesenet at brannen trolig var slukket. Les mer om slukkearbeidet her.


- Jeg kan ikke si at vi har 100 prosent kontroll. Noe av det vi prioriter nå er en strekning sør for Åneby stasjon mot Nittedal, forteller Isebakke til Nodre Aker Budstikke like etter klokken 22 fredag kveld, og legger til at brannbiler fra opp mot seks stasjoner er involvert i arbeidet.

Ifølge stabsjef Las Magne Hovdtun ved Oslo brann- og redningsetat brenner det minst fem steder på Oslo-siden. De blir beskrevet som nokså sammenhengende.

Brannhelikopteret er bestilt, og han forteller at de takket være politihelikopteret begynner å få god oversikt.

Også i fjor sommer var det flere branner langs Gjøvikbanen. Da blusset brannene opp flere ganger, og det brant tre dager på rad.

Brannvesenet i Oslo melder følgende 22.20 fredag kveld:

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Øst 110-sentral, som jobber med brannen på Nittedal-siden. Klokken 21.00 forteller de følgende:

– Det er flere hendelser fra Varingskollen og ned til Sandermosen, det er flere små branntilløp. Vi har mye ressurser ute, men vi har ikke 100 prosent kontroll ennå, sier Ole Martin Isebakke, vaktleder for Øst 110-sentralen, som henviser til politiet om eventuell senere konkludering om årsak.

Røyken er også synlig fra Maridalen. Foto: Leserfoto


BaneNOR melder også på egen hjemmeside fredag kveld:

«Det er stengt mellom Oslo S og Harestua pga. flere branner ved sporet. Brannvesenet er på stedet, men vet ikke når strekningen kan åpnes.»

Operasjonslederen ved Oslopolitiet opplyser rett før klokken 21 til Nordre Aker Budstikke at de har blitt varslet om brannen, men foreløpig ikke er involvert i slukningsarbeidet.

På Nittedal-siden av fylkesgrensa har frivillige bidratt til å slukke flere av de mindre branntilløpene, blant annet med bøtter og hageslanger.


Bane Nors brannvogn skal være involvert i slukningsarbeidet, opplyser pressevakten deres. Politihelikopteret er også involvert i arbeidet for å skape oversikt.

Gjøvikbanen ved Sandermosen stasjon. (Illustrasjonsfoto)

"Tjuvbrems"

Om fjorårets branner langs Gjøvikbanen, oppsummerte Havarikommisjonen i etterkant:

«Søndag 1. juli 2018 ca. kl. 1945 antente CargoNet AS tog 85811 flere skog- og lyngbranner langs Gjøvikbanen, fra km 12 mellom Kjelsås og Sandermosen til ca. km 32 ved Hakadal. Fører ble varslet av togleder, og toget ble stoppet og kontrollert på Hakadal stasjon. Det viste seg at vogn nummer ti i toget hadde tjuvbrems.»

En "tjuvbrems" kan føre til at det slår gnister fra toget. Det var VG som først omtalte rapporten tidligere i år.

Havarikommisjonen skriver at toget ble kontrollert og bremseprøvet på Alnabru før avgang, noe som hadde avdekket en uregelmessighet i bremsesystemet. Denne ble rettet, men ikke fulgt opp med ny prøve. Toget ble dermed meldt klar til avgang. En senere bremsetest viste imidlertid at styreventilen som tjuvbremset hadde en lekkasje ved oppfylling som ikke lot seg lokalisere. Styreventilen ble senere sendt til utvidet kontroll hos Dutsche Bahn (DB) i Tyskland. Verkstedet fant ingen feil som kan forklare tjuvbremsen eller funksjonsfeilen i forbindelse med testingen etter hendelsen.

Havarikommisjonen skriver videre: «Brannene som oppstod understreker viktigheten av at ballasten regelmessig sprøytes med plantevernmidler, og at kant og skråning til sporet ryddes for vegetasjon. I tillegg brukes et knuseaggregat som «knuser» vegetasjonen med kjetting eller kapper med «slagkniver».»

I sin sikkerhetsvurdering anbefaler Havarikommisjonen «Statens jernbanetilsyn å anbefale jernbanevirksomhetene å sikre at de har rutiner om å foreta ny prøve når det oppstår uregelmessigheter ved gjennomføring av bremseprøven.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...