Nordre Aker Budstikke

BU går imot tårn

Illustrasjon Avantor - arkitekt Kristin Jarmund

Kirsten Stang, beboer på Solsiden i Nydalsveien, har startet en aksjon mot det planlagte signalbygget på Gullhaug Torg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Nydalen: Under forrige bydelsutvalgsmøte (BU) tok hun ordet i Åpen halvtime og argumenterte sterkt mot et tårn på høyde med Postgirobygget, og for et grønt torg. Også bydelsutvalget samlet seg mot et signalbygg.

- Jeg er veldig fornøyd med BU-politikernes innstilling. Men jeg vet jo at BU bare har rådgivende myndighet i saker som denne. Jeg kommer til å følge opp saken frem mot behandlingen i bystyret. Jeg har distribuert informasjon til postkasser i området, jeg har fått mange til å sende mailer til kommunen, og jeg gir meg ikke, sier Kirsten Stang til Nordre Aker Budstikke. Hun mener torget ikke bør bebygges med bygninger høyere enn dem som ligger i området i dag, altså fire etasjer.

Uenighet i BU

Bydelspartiene hadde alle gjort hjemmeleksen sin før møtet, og stilte med forskjellige alternativer til vedtak. Høyre ville i utgangspunktet si ja til et tårn på 24 etasjer, Venstre kunne si ja til 13 etasjer. FrP var veldig skeptisk. De mente det foreslåtte signalbygget fortoner seg som et arkitektonisk prøveprosjekt med sårbare stabilitetsegenskaper. FrP savnet referanser til risikoanalyser med vurdering av konsekvenser ved brann, jordskjelv, terroranslag og lignende. Et signalbygg kan gjøres arkitektonisk spennende uten å måtte ty til ekstrem høyde kombinert med minimal grunnflate, mente FrP. Der var de på linje med Arbeiderpartiet (Ap). De slo fast at Gullhaug torg er omgitt av forholdsvis lave bygg på cirka fire etasjer, og mente det er naturlig at en avslutning av torget bygges i tilsvarende høyde.

Bebyggelsen må ikke oppta så mye areal at det ikke blir plass til en god utforming av turveier og torgfunksjoner, mente Ap, og gikk imot at det bygges et tårn eller annet "signalbygg" på Gullhaug torg.

SV gikk enda lenger, partiet ønsker ikke ny bygningsmasse på torget i det hele tatt. SV mente torgfunksjonene bør være hovedfokus i planforslaget - ikke utbyggingen av "signalbygg". Gullaug torg bør bli et "grønt" torg hvor mennesker kan møtes i en travel hverdag, slo SV fast.

Samlende vedtak

Etter en bred diskusjon der alle bidro for å komme frem til enstemmighet, fattet BU et enstemmig vedtak som skal bli vanskelig å se bort fra i den videre saksbehandlingen. Her slår bydelens egne politikere fast at Gullhaug Torg er Nydalens sentrale torg. BU mener torgfunksjonene må være hovedfokus i planforslaget og ikke "signalbygget". BU støtter forslaget med scene og paviljong, men går imot tårn på 24 etasjer.

Gullhaug torg er i dag omgitt av forholdsvis lave bygg på cirka fire etasjer, og BU mener det er naturlig at en avslutning av torget bygges i tilsvarende høyde. De anbefaler at Nydalsveien stenges for privat bilkjøring og at dette inngår i planen. BU mener også at bebyggelsen må utformes slik at det markerer torget bedre.


BU går inn for at bebyggelsen ikke må oppta så mye areal at det ikke blir plass til en optimal utforming av turveier og torgfunksjon. De mener turveidraget langs elven gjennom området må utvides og tydeliggjøres og gjøres fremkommelig for funksjonshemmede, syklister og gående med minst mulig konflikt med motorisert ferdsel. Strekningene nord og syd for torget bør derfor også inngå i planen. Det må signaliseres at det er ferdsel langs elven som er det primære og at det må sikres fri ferdsel på alle kanter av elveløpet.

Videre i vedtaket heter det at torgfunksjonene må knyttes mot elven slik at de som ferdes gjennom området langs elven, gis direkte adgang til torgets aktiviteter. Det bør vurderes å innlemme hele eller deler av parkeringsplassen på motsatt side av elven til grøntanlegget til torget.

Til slutt ønsker lokalpolitikerne at videre planlegging tar høyde for at Nydalen etter hvert utvikler seg til et sosialt senter for hele bydelen, og da bør torget kunne gi plass for aktuelle tjenester som for eksempel kommunens planlagte bydelsbibliotek og lignende tjenester.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...