Nordre Aker Budstikke

Nybygget får heftig kvadratmeterpris:

Bydelen vil ikke inngå leiekontrakten

Kjelsåsveien 114 - 116.

Bydelen har i brevet til byrådsavdelingen sagt i fra at en leie på rundt 4200 kroner kvadratmeteren for fellesarealer i bygget, som skal huse de nye Omsorg+-leilighetene, er for mye.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2021 kl 10:19

KJELSÅS: Boligbygg har store planer på eiendommen i Kjelsåsveien 114-116: Det hvite murbygget som tidligere inneholdt kontorer og seniorsenteret Kuben 62+, skal rives og det skal bygges om lag 77 omsorgsboliger (Omsorg+-leiligheter).

Men prosjektet er forsinket, noe også Nordre Aker Budstikke har omtalt, blant annet i mars i år.

I tillegg har Nordre Aker Budstikke blitt kjent med et brev som Bydel Nordre Aker har sendt byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester, og byråd Robert Steen (Ap). Planen for bygget med omsorgsboligene er at bydelen, etter det avisa erfarer, skal leie fellesareale i bygget. Men de beregnede kostnadene for leie av fellesareale har fått bydelen til å reagere:

«Dette dreier seg om husleie for arealer Bydel Nordre Aker må leie som er stipulert til ca. 8.000.000 kroner per år, noe som tilsvarer ca. 4200 kroner per m2», skriver blant annet bydelen i brevet. Byggekostnader for én leilighet på 50 kvadratmeter ligger på hele 7-8 millioner.

«Både bydelen og Boligbygg er enige om at kostnadsrammen for prosjekt og bydel ikke er bærekraftig», står det også i brevet.


I tillegg skriver bydelen at det ikke er behov for flere Omsorg pluss-leiligheter i Nordre Aker:

«For 8 millioner kroner kan bydelen etablere gode mestringsteknologiske tilbud og innføre arbeidsbesparende teknologi for innbygger og ansatte. Og, for bydelen er det mer hensiktsmessig å etablere fleksible boligløsninger sammen med Boligbygg og gjennomføre noen fornyelsestiltak i den eksisterende boligmassen og investere mer i prosjekter for meget vanskeligstilte innbyggere», skriver bydelen videre.

Her kan du se en tidlig skisse av prosjektet:

Boligbygg presiserer for Nordre Aker Budstikke at skissen vedlagt presentasjonen til naboene er en tidlig enkel skisse laget i forbindelse med konkurransen for prosjektet, og at det kan bli justeringer, ringet rundt i skissen er sveitservillaen som er planlagt flyttet på eiendommen. Foto: Hille Mellbye Arkitekter og WK Entreprenør

Bydelen ber også byrådsavdelingen om å initiere en diskusjon om et sentralt definert behov for Omsorg pluss-boliger er rimelig og eller hensiktsmessig:

«Samt drøfte en bærekraftig finansieringsmodell for byggeprosjekter der flere interessenter skal bære kostnadene, og drøfte i hvilken grad det er nødvendig å bygge boliger basert på omfattende og kostnadsdrivende standarder som Pluss-bolig, BREAM-sertifisering med flere.»


Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til foreligger det så langt ikke noe skriftlig svar på bydelens brev til byrådsavdeligen. Til avisa svarer kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i byrådets presseavdeling følgende:

– Byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester har hatt samtaler med Bydel Nordre Aker, og brevet var en orientering som ikke krevde et svar. Videre gjennomføres det en evaluering av Omsorg+ som blant annet omfatter de momentene som omtales i orienteringen.

Boligbygg

Nå svarer Boligbygg om prosjektet:

– Status for prosjektet nå er at det er KS2-behandlet - kvalitetssikring av styringsunderlag og kostnadsoverslag - og anbefalt videreført av ekstern KS2-leverandør. En forutsetning for videre arbeid er imidlertid en omforent leiekontrakt mellom Boligbygg og bydelen. Det pågår en dialog mellom involverte parter i Oslo kommune knyttet til størrelse og fastsettelse av leie, sier Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i kommunale Boligbygg.

Hun fortsetter:


– I denne prosessen ses det også nærmere på eventuelle endringer i prosjektet som kan gi lavere kostnader, for eksempel bygningsmessige forhold som BREEAM-sertifisering, og endringer fra plusshus til passivhus standard. Det er ingen endringer knyttet til vår bestilling på prosjektet fra byrådsavdelingen, og Boligbygg jobber videre med nødvendige avklaringer i denne prosessen.

Boligbygg har også tidligere svart avisa at en forutsetning for oversendelse til budsjettvedtak er at også signert leieavtale mellom Boligbygg og Bydel Nordre Aker er på plass.

På spørsmål om hva prosjektet i Kjelsåsveien 114-116 skal koste, opplyser Øyen videre at det er lagt til grunn et såkalt P50 estimat på 519 millioner (inklusiv merverdiavgift) for hele prosjektet - et P50-estimatet er en styringsramme (referanseestimat) og har 50% sannsynlighet for å unngå overskridelse. Totalt skal det etter planen bygges 10.000 kvadratmeter.

– Men 77 leiligheter med snitt på 55 kvadratmeter er i overkant av 4000 kvadratmeter, og rundt 2000 kvadratmeter som eventuelt bydelen skal leie. Hva gjelder de resterende kvadratmetrene?

– Det gjelder fellesarealer knyttet til boligene – korridorer, inngang og trappeløp og heis. I tillegg til tekniske rom og fellesstuer for beboere i enkelte etasjer, slik det som oftest er i Omsorg+ byggene.


Øyen svarer videre:

– Det ble gjennomført et samspill med entreprenør i forprosjektfasen, men på grunn av uavklarte forhold ble samarbeidet ikke videreført til gjennomføringsfasen. Prosjektet vil derfor eventuelt bli lagt ut for en ny anskaffelse ved avklarte prosjektforutsetninger og positivt budsjettvedtak. Prosjektet har per i dag verken besluttet entreprenør eller entreprisekostnad.

Les mer om klagesaken som er knyttet til anskaffelsen av entreprenør i forprosjektfasen, lenger ned i saken.

Mer spesifikt om leilighetene, svarer hun:

– Det skal bygges 77 leiligheter, og størrelsen varierer fra 47,5 kvm BRA til 58,7 kvm BRA, der de største er beregnet på to personer, og leilighetene skal leies ut til gjengs leie.

På spørsmål om hva som er grunn til den høye kvadratmeterprisen, viser Boligbygg til at byggets kostnader blant annet reflekterer høye miljøambisjoner og krav fra Oslo kommune:

– Blant miljøtiltakene som er lagt inn i prosjektet er brønnpark, solceller, sedumtak, massivtre, i tillegg til øvrige tekniske krav til et slikt formålsbygg.

Bydel Nordre Aker

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med bydelen, som kommenterer følgende:

– Bydelen har bedt om avklaringer og venter derfor på byrådsavdelingens videre vurderinger før leieavtale med Boligbygg kan inngås, ifølge avdelingsdirektør Camilla Glasø.

Klagesak

I saken fra mars i år svarte forøvrig Boligbygg følgende til Nordre Aker Budstikke, om det forsinkede prosjektet:

– Prosjektet ble forsinket i forbindelse med en anskaffelsesfaglig klagesak, knyttet til anskaffelsen av entreprenør til forprosjektfasen. Videre har forprosjektfasen økt i omfang på grunn av utvidet brukermedvirkning, og endringer i Husbankens krav i forhold til det som var tilfellet før anskaffelsen. Fordi Oslo kommune kun har budsjettgodkjenning og bevilgning av penger til gjennomføring to ganger i året, er prosjektet nå planlagt budsjettgodkjent juni 2021, forutsatt at de nevnte forutsetningene er oppfylt, sa kommunikasjonsdirektør Øyen, og la til at klagen førte ikke frem, og klager ikke gikk videre etter at Boligbygg besvarte klagen.

Sveitservillaen

Den mye omtalte sveitservillaen i Kjelsåsveien, eid av Boligbygg, skal etter planen tas ned og flyttes til sør-øst på eiendommen mot Myrerskogveien.

Lokale krefter ønsker at sveitservillaen skal bli samlingssted i nærmiljøet, med kultur og kafé, under navnet «Villa K».

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...