Nordre Aker Budstikke

Bydelens krav om helhetlig planlegging på Tåsen avvises

– Tar ikke lokaldemokratiet på alvor, sier BU-leder.

Nestleder Ingeborg Briseid Kraft, og leder Per H. Christiansen i bydelsutvalget i Nordre Aker, mener klattvis utbygging på Tåsen hverken er bra for naboer eller utbyggere. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Plan- og bygningsetaten vurderer at helheten på Tåsen «håndteres høyst tilfredsstillende», og avviser Bydel Nordre Akers krav om å lage en helhetlig Tåsen-plan.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2019 kl 15:03

TÅSEN: – Jeg er skuffet, og ikke beroliget over at helheten skal ivaretas gjennom planleggingen av enkeltsaker, sier Per H. Christiansen, leder av bydelsutvalget i Nordre Aker.

– Her burde det ha blitt utarbeidet en forenklet helhetlig plan eller ramme, som forankres lokalt, med medvirkning.

Ba om helhetlig plan

I februar ba bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker byrådet og Plan- og bygningsetaten om at det utarbeides en helhetlig plan for Tåsen-området. Bakgrunnen er de mange utbyggingssakene som har kommet i tilknytning til Tåsen t-banestasjon det siste året.

Planene for Tåsen senter har vært kjent lenge, og nærmer seg trolig snart en avgjørelse. Her har PBE laget et alternativt, og mindre omfattende utbyggingsforslag en det eieren ønsker. I anledning Tåsen senter inviteres det til et åpent møte på Ullevaal stadion 9. april kl. 18.30.

I løpet av 2018 dukket ytterligere tre større utbyggingsprosjekter opp på Tåsen. Alle innenfor en radius på cirka 200 meter fra rundkjøringen i Tåsen-krysset (Darre Jensens plass).


I alt foreslås det utbygging av over 50.000 kvadratmeter bolig og næring, og nærmere 500 leiligheter i planområdene. I februar skrev vi mer om status på prosjektene.

Illustrasjon sammensatt av tegninger fra forslagsstillerne bak Tåsen senter og Søndre Tåsen gård. Plassering på de to andre prosjektene er markert.

I vedtaket fra februar sier bydelsutvalget at byrådet og Plan- og bygningsetaten må vurdere hvilke type områdeplanlegging som ideelt sett bør ligge til grunn for videre utvikling av Tåsen som «prioritert stasjonsnært område», slik det heter i den gjeldende kommuneplanen.

I en av reguleringssakene, Tåsenveien 71 - Blåsbortveien 18-32, Søndre Tåsen gård, går det nemlig frem at forslagsstiller og utbygger ikke er enige med Plan- og bygningsetaten i tolkningen av hva prioritert, stasjonsnært område egentlig innebærer når det gjelder mulighetene for utvikling utover begrensningene i Småhusplanen.

En slik vurdering må på plass før de ulike detaljreguleringene behandles, og legger føringer og begrensninger på omkringliggende arealer, mener bydelsutvalget, som ber om en aktiv tilbakemelding fra byråd og etat på sitt vedtak, «så snart som mulig».


Les hele vedtaket fra bydelsutvalget her.

Sier nei

Svaret kom i form av et brev fra Plan- og bygningsetaten, i forrige uke.

«Tåsen er ikke avsatt til område med hensynssone krav til felles planlegging og det foreligger derfor ikke hjemmel til å kreve at det skal utarbeides en helhetlig plan for området Tåsen med bakgrunn i overordnet plan,» skriver etaten i brevet.

PBE skriver imidlertid at de behandler de «pågående planforslagene koordinert for å ivareta en helhetlig planlegging på Tåsen», og at gjennom «de enkelte plansakene og plansakene samlet» tar hensynt til områdets egenart, «samtidig som Tåsens endelige utnyttelsesgrad avklares gjennom behandlingen av enkeltsaker».

Etaten skriver videre at de i de enkelte plansakene anbefaler en høyere utnyttelse rundt Darre Jensens plass, men at bebyggelsen øst og sør for t-banelinja bør være en videreføring av småhusområdene. De mener store deler av Tåsen nå er kartlagt gjennom de enkelte reguleringssakene, og at dette skal sikre blant annet trygge skoleveier og trafikale hensyn, noe BU i Nordre Aker er bekymret for.


PBE konkluderer med at de ser behovet for helhetlig koordinering av innkommende prosjekter, særlig når det er flere tiltak innenfor samme stasjonsnære område. Det vises imidlertid til at kommuneplanens definering av Tåsen ikke krever en samlet områderegulering. Dessuten, legger de til: «Det er heller ingen indikasjoner på at det vil igangsettes ytterligere planarbeider i umiddelbar nærhet til Tåsen stasjon».

«I tilfellet Tåsen vurderer vi at helheten kan håndteres høyst tilfredsstillende gjennom overordnede føringer og ved bruk av område- og prosessavklaringer med tilhørende steds- og mulighetsanalyser som ivaretar hensynet til koordinert og helhetlig planlegging». Hele svaret fra PBE kan du lese her (ekstern lenke).

Ikke beroliget

Briseid Kraft og Christiansen mener forslagene som har kommet rundt Tåsen det siste året viser at man må være forberedt på at det kan komme mer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

BU-leder Per H. Christiansen, og nestleder Ingeborg Briseid Kraft (V) rister på hodet av PBEs svar. De er langt fra beroliget over at helheten skal ivareat gjennom enkeltsaker.

– Dette er jo ressurssløsing, både for kommunen og de private utbyggerne. Hvis det lå en helhetlig, overordnet og førende plan til grunn, ville utbyggerne vite hva de skulle forholde seg til, og slippe å lage planer som må justeres og nedskaleres i mange omganger, sier Christiansen.


Briseid Kraft viser til Slemdal, der definisjonen av området som stasjonsnært, nettopp har utløst en helhetlig planlegging.

– I forslag til planprogram for Slemdal skriver de at hensikten med områdereguleringen er å følge opp Kommuneplan 2015, der Slemdal markeres som et prioritert stasjonsnært område. Tåsen er også et prioritert stasjonsnært område, men her skal det altså ikke følges opp med områderegulering? spør hun.

– De skriver videre at planprogrammet skal redegjøre for hvordan planprosessen skal gjennomføres, blant annet med hensyn til medvirkning. Medvirkning er jo særdeles viktig, og jeg tror ikke innbyggerne på Tåsen opplever å ha blitt involvert i utviklingen av eget nærmiljø, legger hun til, og viser til engasjementet fra Tåsen-beboere i Åpen halvtime, når BU har behandlet sakene.

– Problemstillingen på Slemdal er helt parallell med Tåsen. Den eneste forskjellen jeg kan se, er på Slemdal har man en planovergang for t-banen, her går banen over veien, sier Christiansen.

Infrastruktur

Ingeborg Briseid Kraft sier Venstre i bystyret på spørsmål om Tåsen-planlegging, har fått svar fra byutviklingsbyråden om at på Tåsen er infrastrukturen på plass.

– Men med den kraftige utbyggingen som planlegges her, er ikke dagens infrastruktur dimensjonert for det. Se bare på 34-bussen, som ikke har plass til å stoppe utenfor senteret. Nå snur den i krysset Tåsenveien/Nordbergveien. Blir det bygget ut på østsiden av t-banen, slik det foreslås, vil den muligheten forsvinne. Og hva med kapasiteten på skolen når det blir så mange flere boliger her? spør Briseid Kraft.

– Jeg kan vanskelig se hvordan PBE kan fastslå at det neppe kommer flere utbyggingssaker. Det var ingen av oss som så for oss planene i Nordbergveien 10, Telenor-tomta i Tåsenveien 73 – eller blokkplanene på Søndre Tåsen gård. Hadde vi gjort det ville vi tidligere bedt om en helhetlig plan. Vi visste bare om Tåsen senter-planene, legger BU-nestlederen til.

– Hva synes dere om at PBE avviser bydelsutvalgets krav om helhetlig planlegging på denne måten?

– Det er dårlig. Direkte dårlig. De tar ikke lokaldemokratiet på alvor. Vi har ikke blitt lyttet til, og PBE respekterer med dette ikke de lokale politikerne. Det er vi som ser utfordringene, sier Per H. Christiansen.

Plan- og bygningsetaten

Da Miljø-, plan og samferdselskomiteen i Nordre Aker gjorde vedtaket om en helhetlig plan på Tåsen, vedtaket som BU senere stilte seg bak, spurte Nordre Aker Budstikke Plan- og bygningsetaten:

– Ser PBE behov for at disse reguleringssakene ses på under ett, og vil det kunne bli aktuelt å be om en felles utredning av forslagenes konsekvenser for området?

– Det er Plan- og bygningsetatens oppgave å ivareta helheten og se de ulike planene under ett, uavhengig av de enkelte byggeprosjektenes omfang. I de tilfellene der flere tilgrensende planprosesser foregår samtidig, er det mulig å behandle de ulike sakene parallelt. Det er ikke stilt krav om konsekvensutredning i disse sakene, men de hensynene som ville måtte utredes i en konsekvensutredning vil i alle tilfelle måtte ivaretas i de enkelte sakene – sett under ett, svarte kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen.

I en artikkel om Tåsen senter i Oslo kommunes magasin Byplan Oslo, blir de mange planene i områdene rundt Tåsen senter, blant annet forslag om boliger i Tåsenveien 71, i Tåsenveien 73 og i Nordbergveien 10 – trukket frem:

– Dette er private planforslag som befinner seg på ulike stadier i reguleringsprosessen, og vi er nøye med å koordinere alle forslagene for å sikre en helhetlig planlegging på Tåsen, forsikrer Andreas Vaa Bermann, avdelingsdirektør for områdeutvikling i Plan- og bygningsetaten. Du kan lese artikkelen her.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...