Bydelsutvalget mener Tåsenhjemmet fortsatt er for stort

FORSLAG: Illustrasjon av nye Tåsenhjemmet, sett fra Pastor Fangens vei. Illustrasjon: Omsorgsbygg Oslo KF
Bydelsutvalget er enig med naboene til Tåsenhjemmet om at planene er for massive, og ber om mer avstand til omkringliggende boliger, og lavere høyder, når tomta nå skal omreguleres.
Publisert: 19.09.2019 kl 11:25
Sist oppdatert: 19.09.2019 kl 12:09
TÅSEN: Naboene protesterte mot omfanget av det foreslåtte nye Tåsenhjemmet, da Omsorgsbygg lanserte planene i 2017. Oslo kommune ga Omsorgsbygg rammetillatelse og dispensasjon fra reguleringsplanen. En klage til Fylkesmannen i 2018 ga medhold, og arbeidet stanset. Fylkesmannen mente nemlig at prosjektets 14.000 kvadrameter, er for mye – reguleringsplanen gir kun adgang til 8000 kvadratmeter. Fylkesmannen mener også at grøntarealene er for små. Det til tross for at det i planene sto at kvaliteten på utearealene skulle økes.
Det er bakgrunnen for at Omsorgsbygg nå søker omregulering av eiendommen, slik at sykehjemmet kan bygges slik det er planlagt. Nordre Aker Budstikke skrev nylig om forslaget, som ligger ute til høring via Plan- og bygningsetatens nettsider, med høringsfrist 23. september 2019.
Les mer om planene i saken fra august.
Naboer misfornøyde
I bydelsutvalgsmøtet 5. september stilte flere naboer til Tåsenhjemmet opp i åpen halvtime, og presenterte deres syn på prosjektet.
I møtereferatet fra BU er naboene Anne Kitsgård og Jo Eidet sitert på at de mener Tåsenhjemmet blir for høyt og omfattende, og at de viste til at PBE ikke tillot en så høy utnyttelse på Voldsløkka skole (ungdomsskolen som skal bygges i Uelands gate 85).
De sa at det fremdeles ikke er gode svar på hvorfor sykehjemmet må være så stort (130 plasser). De mener man med forslaget mister en gjennomgående sti som er viktig og sikker skolevei til Berg skole. De pekte også på lysforurensning fra sykehjemmet.

Nytt Tåsenhjem sett i fugleperspektiv. Nordre Tåsen gård øverst i bildet. Illustrasjon: Omsorgsbygg Oslo KF.
Bydelsutvalget
Bydelsutvalget vedtok 5. september en høringsuttalelse til detaljereguleringen. De er enige med naboene om at bygningsvolumet er for massivt, og at det må reduseres av hensyn til omkringliggende boliger. De enstemmige vedtaket lyder:
«Bydel Nordre Aker opprettholder uttalelsen (Bydelsutvalget 21.03.2019, BU-sak 52/19) avgitt til oppstartsmøtet der man spesielt ba om at man ser på utformingen og volumet på de to tverrfløyene. Bydelen ser at dette er delvis imøtekommet gjennom reduksjon av det nordre tverrvolumet som bidrar til at utearealet i nord nå har blitt tilnærmet like stort som tidligere. Det er fremdeles behov for å se på en reduksjon/ avtrapping av det søndre tverrvolumet for å redusere avstand og volum mot naboer i Pastor Fangens vei. Foreslått utbygging er for høy i forhold til omkringliggende boliger. Bydelsutvalget mener at utnyttelsesgraden for prosjektet ikke skal overskride det PBE har lagt til grunn for tilsvarende tomter i området.
Bydelen registrerer at trafikkanalyser indikerer at det ikke vil bli en vesentlig trafikkøkning i området som følge av utbyggingen og at det derfor ikke vil være behov for spesielle tiltak. Bydelen vil allikevel fremholde at det bør gjøres en gjennomgang av trafikksikkerheten med spesiell vekt på skolebarn og andre myke trafikanter for Vinkelveien, Østhellinga og Pastor Fangens vei. Bydelen ber om at det vurderes en bedre parkeringsdekning for prosjektet sett i lys av at sykehjemmet er byomfattende.»
I tillegg ble det vedtatt en merknad fra Høyre, som fikk tilslutning fra ni av 15 representanter (4 fra Høyre, 1 fra Frp, 2 fra Venstre og 2 fra Ap):
«Høyre vil understreke at utelukkende å satse på at besøkende i alle aldre skal benytte sykkel, er helt urealistisk og må revurderes.»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!