Byggeplanene her tar ikke godt nok hensyn til det grønne, mener lokalpolitikerne

Det er i det i dag skogkledde området nærmest Get-bygget det nye kontorbygget skal oppføres. Bydelsutvalget mener høyden vil påvirke den grønne silhuetten sett fra Nydalsbrua, og ber også om at bebyggelsen trekkes vekk fra Maridalsveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Bydel Nordre Aker mener kontorbyggplanene i Maridalsveien ødlegger den grønne silhuetten langs Akerselva, og ber Plan- og bygningsetaten fremme et alternativt forslag til politisk behandling.
Publisert: 01.10.2020 kl 16:40
Sist oppdatert: 01.10.2020 kl 16:45
TÅSEN: Det var i januar 2019 det ble kjent at Maridalsveien 319-321 var foreslått omregulert med den hensikt å oppføre et nytt kontorbygg.
Selvaag Eiendom kjøpte tomten – som i dag er ubebygget over bakkenivå og er dekket av vegetasjon og trær, ligger sør for "Get-bygget", og mot tunnelløpet ved inngangen til Tåsentunnelen – tilbake i 2017. Området er i dag allerede regulert til formål kontor og industri, noe som bare er delvis realisert, i form av en underjordisk datahall på i overkant av 800 kvadratmeter.

Planområdets avgrensning med adresse Maridalsveien 319-321. Det eksisterende kontorbygget er kjent som Get-bygget. Til høyre for rundkjøringen ses Falck-bygget i Maridalsveien 300. Foto: Selvaag / PBE
Da Selvaag kjøpte eiendommen var det med en gjeldene rammetillatelse, som omfattet et sirkulært bygg på tre etasjer med diameter på ca. 34 meter, delvis tenkt som et tilbygg til Maridalsveien 323 (Get-bygget). Forslagsstiller har tidligere opplyst at denne rammetillatelsen var avhengig av flere dispensasjoner, og ville gi en lite optimal utnyttelse av tomten. Det er derfor de nå ønsker en omregulering for å bygge et mer hensiktsmessig kontorbygg.
Bebyggelsen foreslås som en vinklet form, tilpasset Maridalsveien, Tåsentunnelen, etablert bebyggelse og åsen ned mot Akerselva som har lokalt viktige naturverdier. Bebyggelsen som foreslås har en høyde på 22 meter. Det avsettes plass til en utvidelse av Maridalsveien, og det foreslås en allment tilgjengelig sti. Tåsentunnelen og naturområdet foreslås sikret gjennom hensynssoner. Planområdet er ca. 5 mål stort.
PBE vurderer å fremme et alternativ
Da bydelsutvalget i Nordre Aker uttalte seg om planene i mars 2019, i forbindelse med oppstartsmøtet, forutsatte de blant annet at prosjektet, som vil bli liggende på en høyde som skråner ned mot Akerselva, «ikke påvirker Akerselva miljøpark på en negativ måte.»
Nå er forslag til detaljregulering med reguleringsbestemmelser sendt ut til offentlig ettersyn med uttalelsesfrist 5. oktober 2020 via Plan- og bygningsetatens nettsider.
Plan-og bygningsetaten skriver at de er enige i hovedgrepene i planforslaget:
«Plasseringen av formålet er hensiktsmessig i byen, og vi mener prosjektet styrker og tar hensyn til kvalitetene i nærområdet. Vi mener imidlertid at bebyggelsen kan tilpasses bedre til forutsetningene på planområdet. Høydene bryter den grønne silhuetten fra Nydalsbrua, og vil sammen med plasseringen som stedvis er svært tett på veien gi en bebyggelse som dominerer gatebildet. Dette forsterkes av at Maridalsveien svinger langs hovedfasaden, og hjørnene som kommer tettere på veien vil derfor framstå som mer framtredende. Plan-og bygningsetaten har ikke utarbeidet alternativ til offentlig ettersyn for de overnevnte punktene, men vurderer å utarbeide alternativ til politisk behandling. Vi ønsker derfor høringsinnspill som også omfatter hvordan et alternativ kan utformes for å fremme ønsket utvikling i Maridalsveien».
Bydelsutvalget støtter
Bydelsutvalget uttalte seg om forslaget til detaljregulering i sitt møte 10. september. Der er de enige med PBEs vurderinger, og ber om at etaten utreder et alternativ, slik de sier de vurderer.
Bydelsutvalgets vedtak ble slik:
«Bydel Nordre Aker deler PBEs foreløpige konklusjon som støtter hovedgrepene i planforslaget, men som også påpeker at byggehøydene må reduseres noe både av hensyn til den grønne silhuetten fra Nydalsbrua og for å gjøre bebyggelsen mindre dominerende i forhold til Maridalsveien. Det påpekes også at bebyggelsen er foreslått så tett på Maridalsveien at det blir knapt med plass for busslommer og gang- og sykkelanlegg.
Bydel Nordre Aker ber PBE fremme et alternativt forslag til politisk behandling der bebyggelsen trekkes noe tilbake fra Maridalsveien, høyden reduseres til høyden på eksisterende bebyggelse i nord og avtrappes noe mer mot syd og vest.
Bydel Nordre Aker ber om at forhold til tilgrensende naturområder ivaretas strengt og at gangforbindelsene mot Akerselva utbedres på en skånsom måte. Det må sikres god fremkommelighet for gående og syklende i området, langs Maridalsveien og i krysset mellom Maridalsveien og Rolf Wickstrøms vei, i henhold til Oslostandarden for sykkeltilrettelegging.»
Mange planer

Det er også planer om å bygge ut og nytt ved Falck-bygget (Maridalsveien 300), nærmest i bildet, som ligger tvers over veien for planområdet til Selvaag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Det foreligger utbyggingsplaner rundt hele rundkjøringen over Tåsentunnelen:
Maridalsveien 300 (Falck-bygget) er foreslått regulert fra kontor til bolig og blandet formål. Saken skal sendes til politisk behandling i løpet av høst 2020. Maridalsveien 292 (Rachel Grepp-bygget) skal rehabiliteres og bygges ut (i henhold til reguleringen boliger, institusjon/omsorgsboliger og barnehage). Planforslaget skal legges til offentlig ettersyn høsten 2020.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!