Nordre Aker Budstikke

Bymiljøetatens eiendom brukt ulovlig i flere år

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) flyttet inn på Bymiljøetatens eiendom høsten 2018. I disse dager forhandles det om en ny 40-årig avtale. Foto: Christian Fredrik Borg

I en e-post fra Bymiljøetaten til byrådsavdelingen for miljø og samferdsel kommer det frem at de visste at bruksendringen for eiendommen skulle vært på plass for lengst. Også ledelsen var informert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2021 kl 09:25

SOGNSVANN: Søndre Sandås ligger som en grønn oase blant parkerte biler på en av byens største parkeringsplasser. Den drøyt 140 år gamle husmannsplassen har vært i kommunes eie siden begynnelsen av 1900-tallet.

Høsten 2018 undertegnet Bymiljøetaten avtalen med Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA). Utleiekontrakten var imidlertid først gjeldende fra januar året etter. Likevel flyttet natur- og miljøvernorganisasjonen inn måneden etter at kontrakten ble undertegnet, ifølge dem selv.

Punkt fem i kontrakten, som Nordre Aker Budstikke har fått innsyn i, lyder som følger:

«Bygningene må kun benyttes til allmennyttige formål som kontor og møtelokaler for organisasjoner tilknyttet naturvern, friluftsliv, naturbaserte aktiviteter mv.»

Samtidig var det ikke lov å bruke bygningene til nettopp det.

Søndre Sandås har adresse Sognsveien 231 og ligger ved parkeringsplassen på Sognsvann. Foto: Christian Fredrik Borg

Vet ikke om det var lov

Grunnen er at hovedhuset, som huser kontoret, var regulert som bolig inntil april i år.

Bymiljøetaten medgir overfor Nordre Aker Budstikke at Søndre Sandås har blitt brukt som kontor.

På spørsmål om de har hatt tillatelse til å leie den ut som det den har blitt brukt til, svarer Bymiljøetaten:


– Dette må eventuelt vurderes av Plan- og bygningsetaten, men vi startet umiddelbart prosessen med å omsøke til bruksendring, og dette er nå i orden.

Plan- og bygningsetaten henviser til Bymiljøetaten på spørsmål om utleien har vært lovlig.

I tillegg til at leier Naturvernforbundet brukte Søndre Sandås som kontor, har også Bymiljøetaten selv benyttet boligen til møtevirksomhet. Det var i forbindelse med møte om den «grønne adkomsten» i området, avslører et møtereferat.

Ledelsen informert

Både Bymiljøetaten og byrådsavdelingen for miljø og samferdsel var imidlertid klar over at utleien var lovstridig. Det viser interne e-poster som Nordre Aker Budstikke har fått innsyn i.

«Søndre Sandås har vært bolig. For at stedet skal kunne tas i bruk som kontor/næringslokale, kreves bruksendring. NOA har allerede flyttet inn ettersom prosessen med å få bruksendring har tatt lengre tid enn antatt.»


Bymiljøetatens assisterende direktør, Per Vidar Nilsen, var en av de som mottok e-posten 7. september 2020. To år etter at de lot Naturvernforbundet ta lokalet i bruk som kontor, visste de ennå ikke når bruksendringen ville være i orden.

«Arbeidstilsynet må først uttale seg før Plan- og bygningsetaten kan innvilge bruksendring. Vi vet ikke når dette kan skje», heter det i avslutningen av e-posten.

Mente universell utforming var unødvendig

I e-posten skriver Bymiljøetaten at grunnen til at saken tar så lang tid, er at både Naturvernforbundet og Bymiljøetaten ikke ser behov for at eiendommen skal oppfylle standardkrav til arbeidsplasser.

«(...) det virker unødvendig å oppfylle alle krav som stilles til nye bygg til bl.a. universell adkomst og ventilasjon. Ansatte i NOA er mye på befaring og kan ikke sitte i rullestol», skriver Bymiljøetaten.

Derfor mener Bymiljøetaten at det kommunale bygget ikke bør ha like strenge krav for tilrettelegging for funksjonshemmede.


Utsmykningen på ett av anneksene gjør det tydelig hvem som benytter eiendommen. Foto: Christian Fredrik Borg

Det er Plan- og bygningsetaten som godkjenner søknader om bruksendring i Oslo. For at de skal kunne innvilge det, må Arbeidstilsynet først uttale seg om søknaden. Før sommeren i fjor ble det sendt en dispensasjonssøknad til Arbeidstilsynet.

Måtte snu

Svaret fra Arbeidstilsynet var klokkeklart; de kom ikke til å godkjenne søknaden. Den kommunale bygningen måtte likevel tilrettelegges for funksjonshemmede og luften gjøres bedre.

Saksdokumenter viser at Bymiljøetaten oppgir at de nå har gjort som Arbeidstilsynet har bedt dem om.

I en e-post til Nordre Aker Budstikke skriver kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten:

– Vi vurderte det til at det var ok å leie ut hytta som kontor, i påvente av en permanent rammeendring, men at det var viktig å få på plass en permanent rammeendring og få avklart spørsmålet om det var behov for universell utforming eller ikke. Arbeidstilsynet har vært tydelige på at det måtte på plass, og det arbeidet er i gang.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...