Nordre Aker Budstikke

Bymiljøetatens snødeponi i Maridalen er brudd på drikkevannsforskriften

Disse bildene, tatt natt til torsdag, viser at det var aktivitet i det midlertidige snødeponiet på Låkeberget P-plass. (Leserfoto)

– Urovekkende, sier Vann- og avløpsetaten, som har pålagt Bymiljøetaten å stanse snødumpingen på Låkeberget umiddelbart.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2018 kl 10:12

MARIDALEN: Rundt klokken 8 torsdag morgen fikk Bymiljøetaten (BYM) beskjed fra Vann- og avløpsetaten (VAV) om umiddelbart å stoppe snødumpingen på Låkeberget parkeringsplass i Maridalen, nord i Oslo.

– Dette er hjemlet i drikkevannsforskriften, paragraf 4, og hensynet til drikkevannskilden Maridalsvannet, sier kommunikasjonssjef i VAV, Trond Borge Ottersen, til Nordre Aker Budstikke.

Drikkevannsforskriftens paragraf 4 sier blant annet at «Det er forbudt å forurense drikkevann. Forbudet omfatter alle aktiviteter, fra vanntilsigsområdet til tappepunktene, som medfører fare for at drikkevannet blir forurenset.» (Se også faktaboksen).

Parkere snøen

Det var onsdag at pressekontakt Line Holand i BYM, på hendvendelse fra lokalasvisen, fortalte at Bymiljøetaten benytter Låkeberget parkeringsplass som midlertidig snødeponi.

– Vi trenger midlertidige lagringsplasser for snøen som fjernes fra veier og gater i Oslo, mens vi venter på å få kjørt det til lekteren (som smelter snøen, journ.anm.). Da må vi ta i bruk parkeringsplasser, slik som denne, rett og slett for å parkere snøen, sa Holand onsdag.


Les saken her.

Bilde fra Låkeberget ondag ettermiddag. (Leserfoto)

Fungerende seksjonssjef i Veiforvaltningen i Bymiljøetaten, Fredrik Simonsen, bekrefter at VAV torsdag krevde stans i snødumpingen.

– Vi var i kontakt med VAV i dag og har stoppet snødeponeringen på parkeringsplassen ved Låkeberget. Snøen, som kommer fra lokalområdet, vil bli kjørt til snøsmelterlekteren fredag kveld.

Ifølge Bymiljøetaten er det snø fra lokale boligveier, ikke snø som er kjørt langveisfra, som har havnet på Låkeberget. Det er heller ikke snø fra hovedveinettet, som ifølge etaten kjøres rett til snøsmelteanlegget på Rådhuskaia. Snøen som er oppbevart på Låkeberget skulle kjøres videre til snøsmeltingsanlegget førstkommende helg.


I en e-post til Nordre Aker Budstikke skriver BYMs pressekontakt:

– Det dreier seg om midlertidig deponering av lokal snø, det er minusgrader og snøen skal fjernes til helgen, så vi anser risikoen for snøsmelting som minimal.

Kontaktet ikke Vann- og avløpsetaten

– Var Bymiljøetaten i kontakt med VAV før de startet snødumpingen på Låkeberget?

– Nei, de har ikke spurt oss. Men det skal ikke være noe snødumping her i det hele tatt. Drikkevannskilden vår skal man ikke tulle med, sier kommunikasjonssjef Ottersen i Vann- og avløpsetaten.

– Det begynte å komme mange lass med snø til Låkeberget. Heldigvis er det kaldt og minusgrader, slik at snøen ikke smelter. Men det går ikke an å ha et snødeponi ved Maridalsvannet, slår Ottersen fast.


Låkeberget torsdag ettermiddag. (Leserfoto)

Urovekkende

– Det er absolutt ikke lov å ha et snødeponi her, sier Frode Hult, til daglig seksjonsleder for vannmiljø i VAV, og nå også fungerende avdelingsdirektør.

– Det er en god grunn til det. 90 prosent av Oslos befolkning – over 500.000 mennesker – får drikkevannet sitt fra Maridalsvannet. Det er urovekkende at Byiljøetaten valgte å deponere snø her, uten å spørre oss. Det er ikke lov til å dumpe snø her. Hadde de ringt oss kunne vi anbefalt andre steder, som for eksempel parkeringsplassen ved Sognsvann. Der er det ikke drikkevann i nærheten, sier Hult.

Han sier Maridalen, som nedslagfelt til drikkevannskilden, er underlagt strenge restriksjoner. De følges opp med jevnlige tilsyn fra VAV.

– Hva sier dette om kommunikasjonen innad i kommunen?


– Vi vil først snakke med BYM og spørre hvorfor dette har hendt. De burde i utgangspunktet vite at det ikke er lov, men vi gir dem gjerne en ekstra påminnelse, sier Hult.

– Bymiljøetaten begrunner deponeringen med at snøen ikke skulle ligge lenge, og at de vurderte at det ikke var risiko for smelting på grunn av tempereaturen. Hva tenker du om den forklaringen?

– Jeg tenker at det er opp til oss, VAV, som myndighet å ha den vurderingen. Været kan fort endre seg, og det er snakk om store mengder snø. Hvis dette smelter vil det renne i retning Maridalsvannet. Man kan ikke gamble med drikkevannet.

– At det kun er snø fra lokalveier er heller ingen god unnskyldning?

– Hvor snøen er fra vet ikke vi. Men jeg har vært på Låkeberget, og den snøen som var der var ganske møkkete, sier Hult.

LES OGSÅ:

Over 10.000 brøyteklager i vinter

Marte fikk øyekontakt med elgen

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...