ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Setter 15.000 stikk i uka:

– Det er fantastisk bra, sier Raymond Johansen

Raymond Johansen foran vaksineselfie-veggen dekorert av «Kong Halvor» Harsem. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Byrådsleder Raymond Johansen kom til vaksinesenteret i Nydalen med takk og oppmuntrende ord mandag formiddag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2022 kl 17:30

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NYDALEN: Mandag 10. januar besøkte byrådsleder Raymond Johansen vaksinesenteret i Nydalen, som nå dekker bydelene Nordre Aker, Sagene og St. Hanshaugen.

Hvert kvarter kommer 60 personer inn døra i Gullhaugveien 6, for å få sin dose. Mandag formiddag strakk køen seg i retning BI-bygget. Men på innsiden får man litt følelse av sikkerhetskontrollen på en flyplass. Byrådslederen roser alle som arbeider på senteret:

– Det er en utrolig bra jobb dere gjør, med en fantastisk effektivitet. Dette er jo et maskineri.

Mandag formiddag var det lang kø til vaksinasjonssenteret, men ventetiden var ikke veldig lang. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Gode systemer gjør at køen raskt forsvinner. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

15.000 vaksinasjoner i uka

Vaksinesenteret i Nydalen er rigget til å sette 15.000 vaksinestikk i uka på innbyggerne i de tre bydelene, og holder nå åpnet syv dager i uka.

– Vi jobber morgen og kveld i ukedagene, og én vakt på lørdag og søndag, sier leder for vaksinesenteret, Anja Bergenhus. Hun forteller at interessen for «boosterdosen» – det tredje stikket med koronavaksine – er stor blant våre innbyggere.

Vaksinesenteret i Gullhaugveien 6. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Etter vaksinedosen må man vente i 20 minutter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

– Det har vært veldig god pågang. I de tre bydelene her har vi veldig god vaksinedekning, også på tredje dose. Mitt inntrykk er at de fleste vil ta tredje dose, sier Bergenhus.

Dose tre settes minimum 20 uker etter andre dose, og hver dag er det flere som kvalifiserer og blir kalt inn til time, opplyser hun.

Byrådslederen i samtale med Anja Marie Bergenhus, som er leder for vaksinesenteret i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Men av mellom 2000 og 2500 daglige vaksineringer, er det cirka 70 personer som ikke møter opp til avtale. De blir fulgt opp i ettertid for å bookes inn til ny time, opplyser vaksinesenterlederen. Byrådsleder Johansen skyter inn en oppfordring til dem som ikke møter opp, eller som av andre årsaker er skeptiske til å ta vaksinen:

– Møt opp! Både for din og andres del. Mange er skeptiske, men da tar de risikoen for å dø, sa han til pressen og de ansatte.

ANNONSE

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Janina Lauritsen

Mener Oslo vil nå målet

Myndighetenes vaksinemål er nå at alle over 45 år skal få tilbud om tredje dose innen midten av januar, og de mellom 18 og 45 innen midten av februar.

– Vi er overbevist om at vi skal klare det, og det er bra, sier byrådslederen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), sammen med BU-leder Bente M. Larsen (Ap) og bydelsdirektør Rune Hallingstad i Bydel Nordre Aker. Foto: Janina Lauritsen

Han understreker at vaksinasjonsgraden i Norge, og i Oslo, er høy sammenliknet med mange andre land. Og at kommunen jobber med å utjevne forskjeller mellom bydelene, hovedsakelig ved å få ut informasjon.

ANNONSE

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Janina Lauritsen

– Vi har et utstrakt samarbeid med flere aktører for å nå enkelte målgrupper, og enkelte nasjonaliteter. Blant annet har vi et samarbeid med Caritas (Den katolske kirkes hjelpeorganisasjon, journ.anm.). Vi oppsøker byggeplasser, vi har tre vaksinebusser, og samarbeider med noen moskeer, hele tiden med sikte på å senke terskelen for å kunne vaksinere seg, sier Johansen.

Omikron har endret spillereglene, og denne varianten kan være veien ut av pandemien, mener Johansen. Søndag skrev han i en kronikk i VG, sammen med helsebyråd Robert Steen, at fem uker med omikron har vist at varianten er mindre farlig enn delta, samt at vaksine beskytter godt mot alvorlig sykdom.

– Når de som kan bli skikkelig syke har fått tre doser, og alle andre har fått to, må vi spørre oss om karantenereglene er tilpasset situasjonen vi nå er i, skrev de.

Hjelp fra Forsvaret

Hele 36 personer er i sving i vaksinesenteret i Nydalen på dagvaktene, og det samme på kvelden. I tillegg er det et innkallingsteam, men de sitter ikke fysisk til stede i vaksinesenteret. På toppen av dette kommer 16 fra Forsvarets sanitetstropp på Huseby, som bistår på dagtid, og har vært plassert på vaksinsasjonssenteret siden 21. desember.

Johansen i samtale med ansatte ved vaksinesenteret. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Hvordan har bistanden fra Forsvaret hjulpet dere?

– Det har hjulpet med at vi har kunnet øke mer på drop-in, og på kapasiteten i vaksinesenteret. Men også på hjemmevaksinering, som vi kanskje hadde hatt større problemer med å få til nå, uten dem. Nå får vi gjort det, og det er veldig godt når vi har mange eldre og skrøpelige hjemme, som ikke er mobile, men som vi trenger å vaksinere. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet, og hvordan det supplerer våre egne ansatte, sier Bergenhus.

– Det er fantastisk bra, og jeg må gi honnør til dem som jobber her. Det viser at samarbeidet med Forsvaret er veldig bra. Det er en enorm kompetanse og kapasitet man har her, sier Johansen, som er veldig fornøyd med bidraget Forsvaret gir til byens vaksinearbeid.

F.v.: Emil Nymoen, Julia Martinussen og Espen Grimstad. Foto: Janina Lauritsen

Troppssjef og løytnant Julia Martinussen syns det er veldig spennende å kunne bidra i Nydalen.

– Dette er relevant arbeid for oss. Og det er veldig greit å få gjøre noe ordentlig, vi trener og øver jo veldig mye, sier hun til Nordre Aker Budstikke.

Martinussen setter pris på at byrådslederen kom på besøk og at han takket for innsatsen.

– Det er artig med besøk. Jeg tror de vernepliktige syns det er ekstra spennende med besøket. Noen av dem fikk inndratt juleferien sin, så jeg tror det hjelper på at det blir gjort litt stas rundt arbeidet.

Raymond Johansen takket soldatene fra forsvarets sanitet for bidraget til vaksineringen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE