Nordre Aker Budstikke

Da hun fikk Alzheimer, tok svigerinnen ansvar for boka hennes

Randi Kveine (i rødt) er gift med Bente Erliens bror Gisle Erlien, og de to er Bentes pårørende og omsorgspersoner etter hvert som sykdommen har preget Bente mer og mer. Foto: Anders Bergersen / Allers

«Jeg tar av meg hatten for Randi Kveine, for hennes arbeid med femte utgave av denne norske klassikeren.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2019 kl 11:07

NYDALEN: Fagbokforfatter Randi Kveine, fra Nydalen, fikk en uvanlig forfatteroppgave da hun ble spurt av Universitetsforlaget om å oppdatere og skrive om Bente Erliens fagbok, klassikeren «Internkommunikasjon». Hun overtok stafettpinnen da svigerinnen Bente Erlien fikk påvist Alzheimers sykdom. Kveine har oppdatert boken alene. Det melder forlaget i en pressemelding.

– Boken og temaet bør ha enda lengre levetid. Boken brukes og selger ennå. Ingen har laget en tilsvarende grundig fagbok om internkommunikasjon som Bente Erlien og prinsippene i boken er fortsatt de samme, forteller forlagsredaktør Erik Juel i Universitetsforlaget.

Første utgave av boken kom ifølge forlaget i 1997, og internkommunikasjon er et fagfelt i rask endring. Boken måtte gjenspeile dette, og første reviderte utgave kom allerede to år senere. Neste revisjon kom i 2003, og en 4. utgave fulgte i 2006. Erliens bok har så langt solgt i hele 11.000 eksemplarer. Den nye og femte utgaven av boken er gjennomgående oppdatert med 50 prosent nytt stoff, oppdatert forskning og ferske eksempler fra praksisfeltet.

Bente Erlien

Bente Erlien gikk fra journalistjobb til å bli informasjonssjef midt på 1980-tallet, og ble raskt en aktiv og framtredende person blant informasjonsfolk i offentlig virksomhet. Hun var leder i Forum for Offentlig Informasjon (FOI), og begynte tidlig å holde foredrag om internkommunikasjon. På 1990-tallet var hun leder for internkommunikasjon i NRK, og begynte å samle materiale for å kunne skrive en helhetlig lærebok om temaet. Hun reiste blant annet til USA for å intervjue sentrale forskere der. Praksishistoriene hentet hun blant annet fra kurs som hun og Randi Kveine holdt sammen gjennom et tiår, i regi av det som i dag er Norsk Kommunikasjonsforening.

Boken «Internkommunikasjon» var da godt innarbeidet som den norske grunnboken innen fagfeltet, og ble brukt både av høyskoler og universitet, og av praktikere. Det var mange som ønsket at den skulle oppdateres videre, men Erlien stilte strenge krav til valg av forfatter for dette arbeidet. Løsningen kom først i 2017, da forlaget kontaktet Randi Kveine. Også hun hadde mange års erfaring som informasjonssjef i store virksomheter pluss lang praksis med kurs og foredrag om internkommunikasjon og endringsledelse. I 2016 debuterte hun som fagbokforfatter med boka «GPS for endringsledelse» sammen med Monika Eknes.


Professor Peggy Simcic Brønn, ved Handelshøyskolen BI, hyller Erlien og Kveine i bokens forord:

«Jeg tar av meg hatten for Randi Kveine, for hennes arbeid med femte utgave av denne norske klassikeren. Hun har oppdatert boken i vesentlig grad gjennom å legge til nytt og interessant materiale, spesielt det som gir innsikt i hvordan digital kommunikasjon (sosiale medier) kan brukes i internkommunikasjonen. Utvidelsen av den faglige arven fra Bente Erlien gjør at nye generasjoner av kommunikasjonsstudenter og -praktikere kan få glede og nytte av hennes arbeid.»

Boklansering

Torsdag 17. oktober feirer vi den nye utgaven av boken med faglig frokost om internkommunikasjon anno 2019. Begge forfatterne vil være til stede, i Universitetsforlaget lokaler i Sehesteds gate 3.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...