Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Året 2015 – september og oktober:

Dagfinn (84) fikk kald grøt, og Petter advarte naive foreldre mot hasj

SEPTEMBER OG OKTOBER: Dagfinn var misfornøyd med kald mat, Anne Holt lanserte ny bok, hasj-røykende ungdom advarte naive foreldre og valget dominerte nyhetsbildet. Foto: LARS WEIMOTH/ILLUSTRASJON/KARL A. KJELSTRUP/KRISTIN HAGA

Dagfinn (84) slo i høst et slag for eldres rettigheter, etter å ha blitt servert kald mat i omsorgsboligen sin i flere måneder. Den grønne bølgen traff Nordre Aker, og kanskje dukker du opp i Anne Holts neste roman?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

2015 var året da Nordre Aker Budstikke «gjenoppstod», som nettavis.

Gjennom årets siste uke gir vi deg noen av høydepunktene og de mest leste sakene fra 2015. Under følger mai og juni. Følg med de neste dagene for resten av året!

Les også:

SEPTEMBER OG OKTOBER 2015:

Uka midt i oktober nådde «nye» Nordre Aker Budstikke to milepæler. Vi passerte én million sidevisninger siden starten i januar, og nådde 3000 følgere på Facebook. Hver måned ble artiklene våre lest 130.000 ganger, 15.000 lesere var i snitt innom avisen hver eneste uke.

– Smøret smelter ikke i lørdagsgrøten!

– Det er kanskje ikke så farlig med oss, vi er bare en gjeng med gamlinger, sa Dagfinn Norum (84), som var svært lunken til at det serveres kald mat i omsorgsboligen hans.

– Eldre må bli flinkere til å si fra, mente han, og kunne vise oss sin egen statistikk over når maten som blir servert har vært varm og ikke. Saken engasjerte bredt, og ble Nordre Aker Budstikkes mest leste sak i høst.

Dagfinn mente at hans klager til bydelen, allerde i juni, ikke hadde ført fram. Da tok Nordre Aker Budstikke kontakt med ledelsen ved omsorgsboligen.

– Vanlig kutyme er å ta opp problemstillinger muntlig og direkte med beboerne. Vi svarte jo også skriftlig i september, men jeg ser jo at vi burde svart skriftlig tidligere, sa seksjonssjef ved Myrer Omsorg pluss, Britt Dallosso.

Nordre Aker som eldre-fyrtårn

Heidi Nordal, prosjektleder i Bydel Nordre Aker.

I 2030 forventes at 20 prosent av befolkningen er over 67 år. I dag er det 7000 demente i Oslo. I 2040 vil tallet være doblet. Bydel Nordre Aker skal være pilot og vise vei for hvordan ta best vare på de gamle. Heidi Nordal er prosjektleder for det toårige prosjektet Alders- og demensvennlig bydel, og ønsker befolkningens medvirkning til hvordan gjøre det best mulig å bli gammel i Nordre Aker og Oslo.

Hvor går grensen?

Noen sådde et frø da det i et facebook-forum i høst ble stilt spørsmål ved hvor grensen mellom Grefsen og Kjelsås egentlig går. Nordre Aker Budstikke grep fatt i saken, og undersøkte med lokalhistorikere, meglere og kommunen selv. Vi fikk flere svar, og langt fra alle var enige med «fasiten»!

Naive foreldre og hasjbruk

Da «Petter» for en tid tilbake skulle liste opp negative ting ved å røyke mye hasj, kom han ikke på noe særlig. Nå er han i stedet rusa på livet, har jobb, kjæreste, skal bli pappa, og takker bydel Nordre Aker for «Ut av tåka», skrev vi i september.

«Petter» kom seg ut av hasj-avhenghet ved hjelp av Ut av tåka-prosjektet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Petter, nå en ung mann i 20-årene, startet å røyke hasj for moroskyld på ungdomsskolen. Han var en vanlig tenåring, som drev med idrett og gjorde det greit på skolen, men hasjen gjorde tilværelsen stadig mer tåkelagt, og han gikk inn i fornektelse.

– Bortsett fra en far, så var det heller ingen av foreldrene til vennene mine som merket at vi røyket hasj. For å si det sånn, generelt mange utrolig naive foreldre der ute, mener Petter.

Og han er ikke alene. Andelen ungdom som eksperimenterer med narkotika når de begynner på videregående øker kraftig. Dette vil politiet og skolene til livs, og i oktober startet de en offensiv for å få med foreldrene i kampen mot ungdoms narkotikabruk.

Flom testet Akerselva

Høsten ble mildt sagt en våt affære. Store vannmengder førte til at flere elver gikk over sine bredder. Så også Akerselva, der den nye grusveien ble satt på en ordentlig prøve. For der turveier andre steder i byen rant ut og ble påført enorme skader, så Akerselva-turveien slik ut etter flommen.

Valget: Blått i Nordre Aker, men grønt inntog

13. og 14. september var det valg til bystyre og bydelsutvalg i Oslo.

Per Henry Christiansen og Høyre (t.v.) holder fortsatt stand som største parti i bydelen, men valgets største fremgang var det Miljøpartiet de Grønne, ved Liv Derås Bjørnstad og Halvard Sutterud, som stod for. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Vi trakk frem en lang rekke lokale saker, og spurte partiene om hva de mente om dem. Denne listen kan være grei å ta vare på og sjekke mot i løpet av den neste fireårsperioden.

Valget førte til "regjeringsskifte" i Oslo-politkken. I Nordre Aker ble det blå flertallet imidlertid værende, selv om kometpartiet Miljøpartiet de Grønne gjorde et brakvalg i bydelen.

Her kan du se hvordan folk stemte i de ulike nabolagene i Nordre Aker, og her har vi samlet alt valgstoffet for deg.

Skole

I oktober skrev vi om 16 år gamle Kristine Moe som rett og slett dropper videregående skole. Hun gikk rett fra 10. klasse på Engebråten for å følge drømmen om å bli ballettdanser.

– Jeg er jo selvsagt avhengig av full støtte fra familien min på dette valget, og det har jeg. Det er jo dette jeg vil, å danse og også på sikt å kunne leve av dansen, sa Kristine.

På Blindern vgs. fikk vi møte de tre elevene Sheheryar «Sheh» Zaidi, Miranda Iyer og Dag Magnus Ingelsrud, som gikk ut av IB-linja før sommeren. De besøkte sin gamle skole for å dele sin suksessopskrift med de nåværende elevene.

Sheh gikk ut av skolen med det beste IB-vitnemålet i verden, og var klar for å starte studier på prestisjetunge University of Oxford.

TOPPKARAKTERER: Dag Magnus Ingelsrud Vestheim (t.v.), Miranda Iyer og Sheheryar Zaidi er alle tre klare for studier ved prestisjefylte engelske universiteter etter IB Diploma-programmet på Blindern vgs. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg hadde sett meg ut Oxford helt siden jeg begynte på IB, sier Sheh. Derfor startet søknadsprosessen allerede i fjor høst, med søknadsskriving, tilbakemeldinger fra lærere og medelever, finpussing på tekst og ordlyd før søknaden ble sendt inn.

Samtidig kom nyheten om at IB-tilbudet på Blindern vgs. utvides med to år, og at det for første gang blir mulig å gå et helt IB-utdanningsløp i offentlig regi Oslo fra neste høst.

I september ble Blindern vgs. sin forgjenger, Berg videregående, offisielt åpnet som barneskole. Dit kom selveste Kunnskapsministeren, og barna sang: – Jeg er så nysjerrig at det klør opp i hodet.

I september kom Utdanningsetatens forlsag til nye skolegrenser ved 29 osloskoler, deriblant Disen. Flere av neste års skolestartere, som i dag bor i Disens inntaksområde, flyttes til Årvoll skole. Det falt ikke i god jord hos Disen-foreldrene, som fikk full støtte av lokalpolitkerne, før saken skulle behandles av bystyret senere på høsten.

Barnehagen var for liten, og hallen loves på Korsvoll

Etter bekymringsmeldinger fra foreldrene, viste en kontrolloppmåling av Andromeda barnehage på Korsvoll at leke- og oppholdsarealene var 134 kvadratmeter mindre enn barnehagen ble godkjent for i 2007. Barnehagen har dermed hatt langt flere barn enn den hadde plass til, og en nedtrapping av antall barn startet. I høst ble det også opprettet en friluftsavdeling, da denne krever mindre inneareal enn ordinære avdelinger.

Like i nærheten, på Korsvollbanen, kom en gladmedling fra det nye byrådet. Den lenge ønskede Korsvollhallen nevnes eksplisitt i byrådserklæringen, som et anlegg som nå skal prioriteres.

– Det er stor mangel på idrettsanlegg, spesielt til barne- og breddeidrett, i Oslo. Så jeg håper at denne prioriteringen er et skritt i riktig retning, sa lokalpolitiker Hanne Lyssand (SV).

Nesten for Lyn

Lyn rykket ned til 3. divisjon, men likevel ble sesongens siste kamp, med 9-2-seier over Holmen, en real nedrykksfest Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Etter en knallåpning av sesongen, der de i perioder lå på sølvplass, var det tidlig klart at Kjelsås beholdt sin plass i 2. divisjon, med en sluttplassering på øverste tabellhalvdel. Skeid berget plassen et par runder før slutt, mens det for Lyn var spenning til døra.

Med seier i nest siste kamp, borte mot Senja, ville Lyn gå forbi Ullern på tabellen – dersom Ullern samtidig tapte for VIF 2. Lyn greide 3-4-seier i en forrykende kamp nordpå, men på Ullernbanen hadde Vålerenga liten lyst til å gi vestkantlaget motstand. Der stod det 1-0 til Ullern da dommeren blåste av kampen etter 90 minutter. Dermed sto det igjen en trepoengsluke fra Lyn til Ullern, som ikke kunne tettes, selv med seier i siste serierunde, fordi Ullerns målforskjell var bedre.

Det hjalp altså ikke at Lyn slo Holmen 9-2 i siste seriekamp. Men Bastionen stod last og brast, og laget en Bislett-fest som minnet om opp-, og ikke «nedrykksfest».

Ranet postbud og stakk sørover

Torsdag 1. oktober ble et postbud slått ned og fikk frastjålet bilen sin på Tåsen. I 17-tiden, et par timers tid senere, ble postbilen stanset på E6 i Østfold. Gjerningsmannen, som da satt ved rattet, ble pågrepet. Pågripelsen fant sted etter et godt tips fra publikum, opplyste politiet. Posten visste ikke da om innhold fra bilen hadde forsvunnet.

6. oktober kjørte en uoppmerksom bilist inn i hekken på en buss. Bilføreren stakk av fra stedet – gjennom en annen hekk (av typen busk). Og med god grunn: Han ble pågrepet noen minutter senere. Uten gyldig førerkort. Han hadde nemlig vært i kontakt med politiet tidligere i forbindelse med trafikkforseelser, og fikk fratatt førerkortet sitt i sommer.

Anne Holt

Anne Holt bor på Disen, og bruker nærmiljøet som kulisse i bøkene sine. Foto: LARS WEIMOTH

I oktober kom krimdronningen Anne Holt ut med ny roman, «Offline». Nordre Aker Budstikke møtte forfatteren i eget nabolag på Disen. Der kunne hun avsløre at hun bruker nabolaget som inspirasjon, av ren latskap:

– Å ja, ja. Da slipper jeg så mye research, vet du, sier en ærlig forfatter.

Hun fortalte også om sitt syn på ektremisme.

– Ekstremisme er den største trussel mot det samfunnet vi ønsker å ha. Et fåtall terrorister skaper en omfattende redsel som får oss til å godta inngrep i vår frihet, våre liv og våre hemmeligheter, sa den tidligere politifullmektigen, journalisten, advokaten og justisministeren.

Årets Langrennsklubb og fyktningfotball

Fra venstre: Torbjørn Skogstad (leder av langrennskomiteen), Haldis Dahl, Åge Rusten, Svein Olav Bø (Kjelsås IL), Tormod Johnsen, Gabriel Johannessen, Eivind Selvig, Guttorm Øye og Erik Røste (skipresident). Foto: PRI

Skeid var en av klubbene som slo et slag for nyankomne flyktninger. I høst trommet de sammen til fotballtrening for gutter fra transittmottakene på Torshov og Refstad. 45 gutter møtte opp på første trening. Også Cageball i Nydalen åpnet for aktivitet for de mindreårige flyktningene.

I oktober kåret dessuten Norges Skiforbund Kjelsås IL til Årets langrennsklubb. I tillegg fikk tidligere leder, Eivind Selvig, utmerkelse som Årets ildsjel.

Les resten av årskavalkaden for 2015 gjennom romjula, fra 26. til 31. desember. I morgen kan du lese høydepunktene fra november og desember!

Hold deg oppdatert om lokale hendelser også i 2016! Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev, og følg oss på Facebook!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...