ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

De har gravd frem en helt spesiell løype

Vidar Gjølmo i Bymiljøetaten i gang med løypekjøring tidlig torsdag morgen. Foto: BYMILJØETATEN

Vidar Gjølmo og Roar Grønvold i Bymiljøetaten skaper nostalgi i Marka torsdag. Den gamle, slitsomme 2x25-kilometeren gjenoppstår.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2017 kl 08:57

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MARKA: Torsdag morgen er løypegutta fra Bymiljøetaten allerede i gang. Kun timer igjen før den nostalgiske femmila skal gjenoppstå, i regi av Milslukern Sport, torsdag kveld.

Tilbake til 1888

Men først spoler vi helt tilbake til 1888. Da gikk nemlig den offisielle første «50-en» gjennom Nordmarka, som en del av Husebyrennet det året.

Skiforeningens nettsider forteller videre at fra 1902 var 50-kilometeren et fast løp i Holmenkollrennene.

Bildet viser en skiløper under Holmenkollrennene, fotografert ca. 1935. Foto: GRAN, S./OSLO BYARKIV

«Fra 1913-1950 gikk løpet som en sammenhengende runde gjennom Nordmarka. Ruta var ikke helt den samme hver gang, men ble bekjentgjort dagen i forveien.

ANNONSE

Holmenkollrennene, mars 1963. Det ble meldt om stor stemning blant utøvere og publikum. Foto: DAGBLADET/NORSK FOLKEMUSEUM

Fra 1951 til 1998 var man tilbake til 2x25 km i en fast trasé, nå med nordligste punkt på Glåmene.»

LES OGSÅ: Skiheltene våre har ikke alltid sett slik ut – Thor Gotaas forteller

«Løypa gikk med klokka og opp og ned Styggedalen som i dag, men med litt andre traseer. Ruta var omtrent slik: Frognerseteren - Heggehullet - Tryvann - Bjordammen - Nordmarkskapellet - Blankvann syd - Glåmene - Kobberhaugstjern - Blankvannsbråtan - Lortkulp - Skjennungen - Frønsvollsåsen - Frønsvollstråkka - Frognerseteteren - Holmenkollen.»

Vanskelige forhold ga endring

Men så forteller historien videre at også media faktisk var skyld i at løypa ble lagt om. For det ble nok tungvint å lage TV fra flere steder langt oppe i Marka. I tillegg til dårlige snøforhold.

ANNONSE

Fra 2000 og fram til og med 2009 har løypa gått i en 3x16,7 kilometer-trasé med vendepunkt på Ullevålseter.

LES OGSÅ: Pål Anders har gravd frem den gamle hoppbakken på Ullevålseter

Ski-VM i 2011

Foto: OSLO KOMMUNE BYMILJØETATEN

I forbindelse med VM på ski i Oslo i 2011, ble det igjen laget nye traseer. Nordligste punkt i løypenettet er nå Bomveien ved Frønsvollstråkka.

Men nå skal altså 2x25-kilometeren gjenoppstå.

ANNONSE

– Torsdag kveld går Kollens nostalgiske 5-mil av stabelen, i den gamle 2x25 kilometer-løypa. Det blir et hodelyktrenn. Gutta våre har stått på som bare det i den delen som er syd for kapellet, som kartet viser, forteller seksjonssjef i Bymiljøetaten, Knut Johansson.

Roar Grønvold, direkte fra løypekjøring torsdag morgen, forteller at de har holdt på i flere dager med den gamle løypa.

– Først kjørte vi gjennom løype med scooter for å fjerne hogstavfall og trær. Etterpå har vi kjørt gjennom med stormaskin for å bredde ut og preppe løypene. Selv om dette ikke skal være superproffe VM-løyper, har vi prøvd å sette standarden som kommunen har i Marka på løyper, på den siden som Bymijøetaten har ansvaret for, sier Grønvold.

Resten av løypa, som ligger på Løvenskiolds eiendom, nord for Nordmarkskapellet, har andre interessenter tatt tak i, som Karl Kristian Aketun med flere.

Det er flere hundre som har meldt seg på kveldsrennet.

ANNONSE

LES OGSÅ: Frekt turtyveri ra Ullevålseter sportsstue. – At turfolk kan få seg til å stjele er nesten ikke til å tro

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE