Usikker fremtid:
De ideelle gir opp seniorsenterdriften hvis det blir anbud

Brit Olssøn, leder Ideell virksomhet, forskning og utvikling i Norske Kvinners Sanitetsforening, og Lene Fagerbakke, leder for Tåsen seniorsenter under BU-møtet 7. februar. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Både Nasjonalforeninge for Folkehelsen og Norske Kvinners Sanitetsforening med klar beskjed til lokalpolitkerne: Hvis seniorsentrene i Oslo må anbudsutsettes, er det uaktuelt å delta.
Publisert: 12.02.2019 kl 13:35
Sist oppdatert: 12.02.2019 kl 13:53
NORDRE AKER/NYDALEN: Det kan bety kroken på døra for seniorsentrene i Ullevål Hageby, på Tåsen og Grefsen/Kjelsås – slik vi kjenner dem i dag.
Kommuneadvokaten
Det var i fjor høst at en mørk skygge la seg over de ideelt drevne seniorsentrene i Oslo: Kan organisasjonene som driver seniorsentre motta penger til drift fra bydelene, uten at det har vært en anbudsrunde? Nei, mener kommuneadvokaten.
Problemstillingen kom opp etter at kommuneadvokaten har vurdert Bydel Vestre Akers driftsavtale med Vinderen seniorsenter, som drives av Nasjonalforeningen for Folkehelsen. Dersom konklusjonen blir at avtalen er å regne som en anskaffelse, etter endringer i loven om offentlige anskaffelser, som trådde i kraft fra 1.1.2017, krever tildelingen en anbudsrunde.
Bydel Nordre Aker varslet i fjor at de bruker samme mal for kontraktene som naboen i vest. Dermed valgte bydelsdirektør Øyvind Henriksen kun å inngå en ettårskontrakt med Kuben 62+ (Grefsen/Kjelsås seniorsenter) og Tåsen seniorsenter, som drifstes av Norske Kvinners Sanitetsforening.
Ullevål Hageby seniorsenter, som driftes av Nasjonalforeningen for Folkehelsen, hadde allerede en fireårskontrakt, men fikk varslet mulig oppsigelse fra 1.1.2020, dersom det viser seg at avtalene bryter med loven om offentlige anskaffelser.
Uaktuelt med anbud
Usikkerheten ligger i om avtalene er inngått under forutsetning av at det er et rent driftstilskudd, eller om føringen for hva drifterne skal levere er så spesifikk at den er en anskaffelse.
19 av 42 seniorsentre i Oslo drives av ideelle aktører. De tre ideelle seniorsentrene i Nordre Aker mottar hver ca. 2,3 millioner kroner årlig i tilskudd fra kommunen. Av dette er omlag 1,9 millioner kroner direkte fra bydelen. (I Nordre Aker er det fjerde seniorsenteret, Marka mobile eldresenter, drevet i kommunal regi, og er derfor ikke omfattet av kontraktsuklarheten).
I november i fjor gjorde drifterne av seniorsentrene det klart overfor Nordre Aker Budstikke at de ikke akter å være med på en anbudsrunde.
– Dette er en ganske alvorlig sak for frivilligheten i Oslo og i Norge, sa Bente Larsgaard, faglig og administrativ leder for Nasjonalforeningens seniorsentre i Oslo.
– Dette er å sette frivilligheten ut på anbud, og det kan vi ikke under noen omstendigheter være med på. En anbudsrunde for seniorsenterdrift i Oslo vil vi ikke delta i. Vi er en frivillig organisasjon, som driver seniorsentre uten profitt, noe vi har gjort siden oppstarten av datidens "sosialsentre" i 1950, la hun til.
Mye ut av midler til frivilligheten
I møtet i bydelsutvalget (BU) 7. februar i år møtte representanter fra de to ideelle aktørene i Nordre Aker, og gjentok at de ikke akter å bli med i en anbudsrunde.
– Konsekvensen vil være at de frivillige sentrene i dag ikke kommer til å legge inn anbud på dette. Dagens løsning er at dere (bydelen og kommunen, journ. anm.) sponser noe i bunn, og får så mye mer igjen. Med en anbudsløsning må det legges inn betydelig mer penger enn det de frivillige gjør med den ordningen man har i dag, sa Brit Olssøn, leder Ideell virksomhet, forskning og utvikling i Norske Kvinners Sanitetsforening, til lokalpolitikerne.
Bjørn Jensen, som sitter i brukerstyret i Ullevål Hageby seniorsenter oppfordret BU til å gripe inn.
– Jeg er sjokkert over utviklingen, med signaler fra rådhuset om at det stilles spørsmål ved om avtaler som er inngått mellom bydel og seniorsenter er lovlig.
Han understreket at seniorsenteret er helt avhengig av støtte fra kommunen.
– Om det kommer fra bydel eller rådhus spiller ingen rolle, men uten støtten vil seniorsenteret ikke kunne drive videre, sa Jensen, og minnet om at seniorsenteret i hagebyen feiret 50 år høsten som var. Men historien til senteret er enda eldre: Velferdstilbudet i Ullevål Hageby har vært tilknyttet Nasjonalforeningen for Folkehelsen helt siden 1922.
– Vi hadde besøk av eldreminister Åse Michaelsen, som sa "se til Ullevål Hageby seniorsenter for hvordan det skal drives".

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) og BU-leder Per H. Christiansen (H) feiret Ullevål Hageby seniorsenters 50-årsjubileum i 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Tre mulige løsninger
Fra Norske Kvinners Sanitetsforening minnet Brit Olssøn om at aktiviteten i organisasjonen, som har 40.000 frivillige, i hovedsak fianansieres gjennom tilskuddsordninger. Hun mente saken er kontroversiell, og at Oslo kommune nå har tre muligheter: Det er å fortsette dagens ordning med tilskudd til frivillige og ideelle aktører, det er å drive seniorsenter i egenregi, eller det er å legge dirften ut på anbud.
– Vi kjemper med nebb og klør så vi kan opprettholde tilskuddsordningen også i Nordre Aker for drift av seniorsentrene her, sa hun, og la til at tilskuddsordningen slik den fungerer i dag, i hennes øyne ikke har noe med anskaffelser å gjøre.
Olssøn oppfordret bydelspolitikerne uansett til å redefinere avtalene bydelen inngår med seniorsentrene, for å unngå anbudsproblematikken.
– For Kuben 62+ og Tåsen ligger en 15 år gammel avtale i bunn. Det er denne kommuneadvokaten sier er for detaljert. Men istedenfor å trekke ut avtalen og tilrettelegge den til en tilskuddsordning, hopper man bukk over, og går til anskaffelse – konsekvensen er at de frivillige sentrene i dag ikke kommer til å legge inn anbud på dette.
– Jeg vil oppfordre dere til å be om å få mer informasjon på på bordet, og hva konsekvensene av å anbudsutsette dette innebærer. Ikke la jussen bestemme politikken, og ikke la en 15 år gammel avtale ligge til grunn og avgjøre hva dere vedtar, oppfordret hun.

Bjørn Jensen fra Ullevål Hageby seniorsenter foran lokalpolitikerne 7. februar. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Må vente på bystyret
Bydelsdirektør Øyvind Henriksen bekreftet i BU-møtet at det er mulig å lage en annen type avtale med seniorsentrene som ikke går innunder anskaffelsesreglementet.
– Men i dag må jeg forholde meg til vedtaket i bystyret om hvordan avtalene skal utformes. Vi må ha et nytt vedtak som sier at vi kan lage egne avtaler, sa Henriksen.
Han var også enig at de tre mulige løsningene er enten å inngå avtaler som er å regne for anskaffelser, og som må konkurranseutsettes, en tilskuddsordning ála slik det er i dag, eller ren kommunal drift av seniorsentrene.
– Om det ikke blir et nytt vedtak i bystyret er jeg forpliktet til å gjøre en anskaffelse. Men som jeg har sagt: Vi bruker 6 millioner på seniorsentrene i bydelen, og vi er helt avhengige av tilbudet som gis der, og ønsker ikke at det skal opphøre, sa bydelsdirektøren, som også tidligere har understreket at han er fornøyd med seniorsentrene slik de drives i dag.
BU-leder Per H. Christiansen (H) svarte de fremmøtte med at alle bydelspolitikerne mener seniorsentrene er en viktig del av helse- og omsorgstilbudet i bydelen:
– Jeg har godt håp om at det i løpet av våren kommer forslag og nye vedtak i bystyret som gir oss noe mer frihet til å inngå avtaler enn vi har i dag. Her er det håp i "hengandes snøre".
Vedtaket
Saken hadde før BU vært til behandling i Helse- og sosialkomiteen.
– Vi var tverrpoltisk enige om at seniorsentrene er viktige tilbud til seniorene i bydelen. Vi som lokalpolitikere har ikke juridisk kompetanse når det kommer til avtalene, men vi vil be bydelsadminstrasjonen om en sak som utreder ulike driftsformer for seniorsentrene, med fordeler og ulemper. Vi ønsker å få en politisk diskusjon om hva som er brukernes behov for hva sentrene skal innholde, sa komiteleder Bente M. Larsen (Ap).
Komitémedlem og BU-representant Linda Granlund (H), støttet komitelederen i at politikerne har behov for en utredning av de ulike driftsalternativene, og hvilke mulighetsrom disse gir.
BUs enstemmige vedtak i saken ble dermed:
BU ber administrasjonen om å beskrive fordeler/ulemper med de alternativene driftsformene som foreligger: drift i egen regi, anskaffelser og tilskudd, og legge dette frem for Bydelsutvalget i førstkommende møte. Informasjonsskrivet fra Norske Kvinners Sanitetsforening inngår som et innspill i saksgrunnlaget for administrasjonen. BU ønsker å være orientert om det videre arbeidet med driftsavtaler for Seniorsentrene i bydelen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!